На Полтавщині «представники банку» привласнили 1 млн гривень з рахунків: кіберполіція викрила шахраїв

4.03.2023, 15:40 Переглядів: 1 616

 

Двоє чоловіків у телефонних розмовах запевняли громадян, що до їхніх рахунків отримали доступ сторонні особи. «Для захисту» просили назвати всі банківські дані, а отримавши їх - привласнювали гроші потерпілих. Загальна сума збитків становить близько мільйона гривень. 

Шахрайську схему викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам у Полтавській області спільно зі слідчим управлінням обласної поліції області та у співпраці з працівниками служби безпеки банку.

Про це повідомили у Департаменті кіберполіції Національної поліції України.

Незаконну схему «провернули» двоє друзів: вони телефонували громадянам, видаючи себе за представників банку, і переконували, що доступ до їх рахунків отримали шахраї. Аби зберегти гроші й заблокувати підозрілі операції, зловмисники випитували номер, CVV-код, PIN-код картки та термін дії.

Ці відомості фігуранти «прив’язували» до платіжних систем і, використовуючи технологію NFC, знімали готівку у банкоматах. Для цього у потерпілих вони також запитували код-підтвердження.

За попередніми підрахунками, зловмисники ошукали близько 60 громадян, переважно старшого віку. Загальна сума збитків сягає мільйона гривень. 

В оселях фігурантів працівники поліції провели обшуки. Вилучено мобільні телефони, понад 30 банківських карток, SIM-карти та флеш-накопичувачі. До проведення слідчих дій також залучили співробітників батальйону поліції особливого призначення.

Зловмисникам оголосили підозру за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі.

Слідчі дії тривають. Підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Полтавської обласної прокуратури. 

- Не повідомляйте нікому дані банківської картки, особливо CVV та PIN-код, адже справжні працівники банку ніколи не запитують таку інформацію, - нагадали кіберполіціянти.

Нагадаємо, що у Хоролі викрили шахрая, який ошукав людей на 400 тисяч гривень.

Автор: Володимир Дмитренко Джерело фото: dut.edu.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх