Черга стояла до самих сходів: Кременчук попрощався з молодими військовими Давидом Костровим та Євгенієм Кондрашовим

28.03.2022, 18:33 Переглядів: 12 351

 

Прощання відбулося у Міському палаці культури та Свято-Миколаївському соборі

Сьогодні, 28 березня, Кременчук попрощався з двома захисниками України, які загинули від рук російських загарбників: 24-річним Євгенієм Кондрашовим та 18-річним Давидом Костровим. Євгеній загинув 24 березня, а Давид - 25. Церемонія прощання відбулася у Міському палаці культури. Щоб попрощатися з військовими вишукувалася черга до самих сходів Міського палацу.

 

Кременчужани, представники влади та побратими, схилили голови та поклали квіти до трун Героїв. Над кожною домовиною, огорнутою жовто-синім стягом, схилилися рідні воїнів. Через великий потік людей швидко хлопців можна було розрізнити по фуражах. На труні Євгенія Кондрашова наж державним стягом поклали фуражку старшого лейтенанта, а Давида Кострова, який лише робив перші кроки на військовій службі – солдатська кепка мазепинка.

 

Євгеній Кондрашов завжди носив дівчатам портфелі із класу в клас

Євгеній Сергійович Кондрашов народився на Різдво 7 січня 1998 року. Навчався у кременчуцькій гімназії № 20.

-  Колектив Кременчуцької гімназії №20 пам'ятає Женю як усміхненого, доброго, позитивного хлопця: «Неймовірний добряк, завжди готовий прийти на допомогу, мав багато друзів, увесь час жартував і посміхався. Дівчатам носив портфелі з класу в клас, на всі прохання відгукувався перший. Завжди був чесним, справедливим. Підходив до вчителя з посмішкою і говорив: «Усе буде добре, не хвилюйтеся». Вічна пам'ять тобі, Герою! Ніколи не забудемо про твій подвиг, старший лейтенанте!, - повідомили в колективі 20 гімназії.
Євген Кондрашов
Євген Кондрашов

Євгеній був старшим лейтенантом, начальником зв‘язку - командиром взводу, вірним військовій присязі. Загинув під час виконання бойового завдання у Харкові. Перебуваючи на позиції в укритті Євген побачив, що 5 сусідню батарею накриває артударами. Й висунувся в сторону 5 батареї, де поруч з ним розірвався снаряд. У Євгена Кодрашова залишились дружина та батьки.

- З Євгеном ходили в одну школу. У нас були спільні уроки з фізкультури. Дуже добре пам’ятаю Євгена як людину чесну та гідну. Знав, що Євгеній бере участь у бойових діях, бо у мене дівчина спілкується з його сім’єю. Безумовно важко. Єдині емоції, які це викликає – ненависть до окупантів, - розповів однокласник Євгена Богдан Бугайчук.

Давид Костров мріяв бути самостійним

18-річний Давид Олегович Костров став наймолодшим загиблим Героєм з Кременчука. Давид рвався в армію, хотів захищати батьківщину. Давид востаннє побачив небо 25 березня. Загинув під час військової агресії росії проти України при виконанні бойового завдання, у результаті ворожого авіаційного удару поблизу села Червона Долина у Миколаївській області.

Давид Костров
Давид Костров

Народився Давид 21 листопада 2003 року. Давид з малечку був товариським хлопчиком.

- Знав Давида ще з садочка. Жив за дві хати. Хороший був хлопчисько, товариський. Дуже шкода – сказали родичі.

Двоюрідний братик Давида розповів, що від мами дізнався, що Давид поїхав воювати. Проте сам Давид про війну не розповідав.

- Як брат він був веселим та дружелюбним...

Давид захоплювався футболом та займався у футбольній команді «Кремінь».

- Давид деякий час займався футболом у групах 2002-2003, а згодом 2003-2004 р.н. Він як і багато хлопців просто любить цю гру. Завжди тренувався старанно і переживав за свою команду. Навіть після того, коли Давид почав приділяти уваги більше навчанню, він завжди при зустрічі вітався першим і з посмішкою цікавився справами. Кожна зустріч з Давидом залишала приємні відчуття і бадьорила!
Давид є і завжди буде в наших серцях усміхненим, веселим і життєрадісним хлопцем, старанним учнем і вірним другом!!! – розповів тренер Ярослав Здирко.

Минулого року для нього та його однокласників пролунав останній дзвоник у 4 ліцеї. Давид мріяв стати самостійним, почати працювати, придбати автомобіль. А вже на початку 2022 року Давида призвали на військову службу.

- Перш за все Давид, не дивлячись на те, як до нього ставилися інші люди, він завжди був до всіх добрим. Він просто хотів спілкуватися з людьми. Саме тому у нього та багато знайомих. Давид був відкритою людиною.

Щодо війни. Ми знали, що він знаходиться в частині й далеко від бойових дій. А потім ця новина (про загибель – ред.), як грім серед ясного неба. Перше що ми відчули? Ніхто не повірив, що таке трапилося, молодий 18-річний хлопець, - розповів однокласник Давида Святослав.

Ще один однокласник Дмитро додав, що Давид рідко кому міг відмовити:

- У 10-11 класі разом навчалися з Давидом. Запам’ятав його дуже гарною людиною, веселою, він завжди був ввічливим. Він рідко міг комусь відмовити… Ми знали, що він знаходиться в якійсь військовій частині, проте не знали, що поїхав десь під Херсон або ще кудись. Трагічна новина. 

 

Під мелодію «Плине кача…» та звуки духового оркестру кременчужани на колінах віддали шану захисникам України. Панахиду за загиблими відспівали у Свято-Миколаївському соборі. Після автоколонна вирушила до Свіштовського цвинтаря, де поховали Євгена Кондрашова та Давид Кострова на Алеї Героїв.

Фото: Артем Коваленко
Автор: Альона Душенко Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх