Шанс на життя: на сайті президента з'явилася петиція, яка дає надію хворим на муковісцидоз

31.01.2022, 18:01 Переглядів: 4 778

 

У 2019 в Європі та США з'явився препарат, який дозволяє людям з муковісцидозом жити повноцінним життям - але через бюрократію він досі не зареєстрований в Україні

На сайті офіційного інтернет-представництва Президента з'явилася петиція, яка може дати надію на повноцінне житя українцям, хворим на муковісцидоз. Більшість кременчужан ніколи не чула про таку хворобу, часто люди навіть не знають, що таке орфанні захворювання. Але в нашому місті є ті, для кого ця петиція - чи не єдиний шанс на життя.

Муковісцидоз - це важке вроджене захворювання, що характеризується ураженням екзокринних залоз і викликає патологію дихальних органів і травної системи. Більше того, це міждисциплінарна проблема, якою займаються генетики, гастроентерологи, пульмонологи, ендоскопісти. Частіше муковісцидоз розвивається в дитячому віці. Мутація генів - це абсолютна основа цього захворювання. Якщо гетерозиготні - обоє батьків, то можливість народження хворої дитини на муковісцидоз в такій сім'ї прирівнюється до 25%. А частота носійства в генах зустрічається - 2-5%.

Вилікуватися від муковісцидозу повністю неможливо, але поліпшити якість життя і збільшити його тривалість - цілком реально. У Європі, за належного лікування, тривалість життя людей з муковiсцидозом в середньому сягає 42-47 рокiв, а в Українi на даний момент 13-14 рокiв.

Ще донедавна ефективного лікування цієї хвороби просто не існувало, але в 2019 році Американський департамент із санітарного надзору за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA) затвердив препарат Trikafta, який допомагає дефектному білку CFTR працювати належним чином. Така терапія - не з дешевих, річний курс коштує близько 300 тисяч доларів, і за кордоном усі витрати на неї бере на себе держава.

Попри доведену ефективність, Trikafta досі не доступна і навіть не зареєстрована в Україні. Бюрократія краде у хворих дорогоцінні місяці й роки життя. Тож петиція покликана привернути увагу до цих людей і прискорити процес реєстрації ліків в нашій країні. На даний момент вона зібрала 3 402 підписи з необхідних 25 000. До завершення збору підписів залишився 81 день.

Підтримати петицію можна за посиланням.

*Орфанні захворювання — рідкісні вроджені або набуті захворювання, які характеризуються тяжким, хронічним перебігом, прогресуючим перебігом, супроводжуються формуванням дегенеративних змін в організмі, зниженням якості та скороченням тривалості життя хворих і навіть становлять загрозу для їх життя.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх