Обрати сімейного лікаря або знайти нового допоможе дашборд від НСЗУ

27.01.2022, 16:03 Переглядів: 3 076

 

Послугами сімейного лікаря, терапевта або педіатра у Полтавській області вже користуються 1,2 млн людей

Сімейний лікар - це той фахівець, до якого ми звертаємось при перших проблемах зі здоров’ям, якщо мова не про екстрену медичну допомогу. За даними НСЗУ, послугами сімейного лікаря, терапевта або педіатра у Полтавській області вже користуються 1,2 млн людей. Усього в області працює 951 лікар первинки у комунальних закладах, приватних медцентрах і власних практиках. 

Тим, у кого ще немає декларації з сімейним лікарем, в нагоді стане за допомогою спеціальний дашборд на сайті НСЗУ.

Як користуватися дашбордом: 

  • У лівій частині екрану розміщені фільтри за допомогою яких ви можете вибрати вашу область та населений пункт. Карта покаже розташування закладів первинної ланки та перелік сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів, які працюють в цих закладах. 
  • Ви можете вибрати зручний для вас заклад. Наприклад, поряд з домом або роботою, та вибрати лікаря саме там. 
  • Навпроти імен лікарів, які ще набирають пацієнтів, буде зображена стрілочка вгору. Якщо лікар набрав необхідну кількість пацієнтів, то навпроти імені буде стояти зелена галочка. 
  • Після того, як ви обрали заклад та лікаря — запишіться на візит та підпишіть декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром для вашої дитини. 

Сімейні лікарі, терапевти та педіатри, які безоплатно надають медичну допомогу українцям, працюють не тільки в комунальних медзакладах, а й в приватних клініках та сімейних практиках (лікарі-ФОП). Знайти цих лікарів також можна на дашборді. У лівій частині екрану ви знайдете фільтр «Форма власності». Обирайте приватні або ФОП, і карта покаже вам ці заклади та перелік лікарів.  

Якщо на дашборді ви не змогли знайти потрібну вам інформацію, або у вас виникли якісь складнощі, ви можете завжди зателефонувати і отримати роз’яснення за номером контакт-центру НСЗУ 16-77.  

Часто виникають питання, що робити, якщо лікар звільняється з центру первинної медичної допомоги. В такому випадку декларація анулюється, а вам потрібно знайти нового сімейного лікаря та підписати з ним декларацію. Ви можете обрати нового лікаря в тому ж закладі або знайти і новий заклад, і нового лікаря. 

Центри первинної медичної допомоги мають інформувати пацієнтів про звільнення тих лікарів, з якими вони уклали декларації, протягом одного місяця з дати звільнення лікаря. Цю інформацію мають розмістити або безпосередньо у закладі, або на веб-сайті чи соцмережах медзакладу, або індивідуально повідомляти пацієнтів телефоном чи в інший спосіб, визначений пацієнтами.

А от у випадку коли ваш лікар пішов у відпустку чи на лікарняний, ваша декларація залишається дійсною і шукати нового сімейного лікаря не потрібно. На час відпустки вашого лікаря амбулаторія чи медичний центр зобов’язані призначити йому заміну і укладати декларацію з новим лікарем не потрібно. Ви отримаєте безоплатно весь обсяг послуг, передбачений медичним пакетом на первинній ланці.  

Рішення щодо виїзду до пацієнта додому лікар приймає особисто — з огляду на стан пацієнта і свою завантаженість. Наприклад, лікар може відвідувати пацієнтів, які фізично не можуть вийти з дому. Якщо пацієнт у невідкладному стані – сильне отруєння, травма або серйозне захворювання — то треба дзвонити 103. 

Не зволікайте і оберіть свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра для вашої дитини. Адже саме сімейний лікар — ваш провідник у світ безоплатної медичної допомоги. Він не тільки оглядає, лікує та дає медичні поради щодо вашого здоров’я, а й виписує рецепти на доступні ліки та у разі потреби направлення на безоплатні послуги спеціалізованих лікарів. З повним переліком послуг можна ознайомитися тут.  

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх