Названі причини зриву термінів ремонтів в кременчуцьких дитсадках, але контракт з підрядником не розірвуть

23.11.2021, 16:50 Переглядів: 2 640 Коментарів: 6

 

Дискусія тривала майже півтори години

23 листопада під час сесії Кременчуцької міськради депутати розглянули додаткове питання «Про заслуховування звітів керівників відповідних організацій про зрив строків реалізації проекту «Підвищення енергоефективності громадських будівель у м.Кременчук».

Нагадаємо, це проєкт з термомодернізації вартістю 10 млн євро, який виконується за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). І саме через цей проєкт нині зачинено 8 дитсадків.

Причина 1. Нема робітників

Замовником виступає спеціально створене для реалізації цього проєкту комунальне підприємство «Кременчуцька муніципальна енергосервісна компанія» (КМЕК). Перед депутатами звітував директор КМЕК Вадим Качан.

Вадим Качан
Вадим Качан

 


Нової інформації було мало — майже все це вже лунало під час попередніх депутатських засідань, у тому числі виїзних.

Тези виступу:

  • підряднику виплачений аванс двома траншами — 2 млн 86 тис грн та 1 млн 43 тис грн (20% та 10% вартості контакту), тобто загальна сума авансування — 3 млн 129 тис євро;

  • роботи були розпочаті з 15.04.21р. в 14 школах, з 1.06.21 р. - у 14 дитсадках;

  • на даний час встановлені ІТП в 12 школах, замінено 50% вікон;

  • є відставання від графіку виконання робіт — взагалі не виконувалися роботи із заміни труб опалення, радіаторів, встановлення приточно-витяжної вентиляції.

Вадим Качан назвав причиною відставання у контракті дії «деяких субпідрядників», яких наймав генпідрядник проєкту — ТОВ «ММС «Арт-Проже».

- На жаль, підрядник не зміг залучити необхідну кількість працівників, - заявив Вадим Качан.


Причина 2. Нема ні договірної ціни, ні графіків

Про це заявив Іван Вагнер, представник генпідрядника ТОВ «ММС «Арт-Проже».


Іван Вагнер
Іван Вагнер

 

Він сказав, що акти виконаних робіт не підписані, аванс уже використаний і, крім того, компанія вклала 1 млн євро власних коштів. Підписані контракти на термомодернізацію закладів передбачали, що через 7 днів після проєктування мали бути узгоджені (додатками) уточнені графіки виконання робіт, обсяги та ціни.

- Ні нові обсяги робіт, ні нові графіки, ні нові ціни не узгоджені, - заявив Іван Вагнер.

Трохи згодом мер Віталій Малецький пояснив, що зміни до контрактів потрібно узгоджувати з консультантами ЄБРР — та на даний час відповіді від них не отримано.

Причина 3. Прорахунки у проєктуванні та будівництві

Виступив і Микола Воловик — керівник комунально-виробничого підприємства «Кременчуцьке міське управління капітального будівництва» (УКБ), яке здійснює технічний нагляд за виконанням робіт. Він підтвердив, що акти виконаних робіт візуються - але не не підписуються, бо немає юридичних підстав: не узгоджена договірна ціна.

Микола Воловик
Микола Воловик

 

Він теж озвучив причини зриву контракту:

  • невиконання умов контракту підрядною організацією;

  • прорахунки в проєктній документації;

  • недостатня якість робіт;

  • неузгодження договірної ціни.

Причини названі — але депутати більше години не могли визначитися, що з цим робити далі. Депутати Плескун, Роженко, Гориславець, Лазоренко, Терещенко наполягали на розірванні контракту з генпідрядником.

Мер Кременчука Віталій Малецький та голова дружньої йому фракції «За майбутнє» Микола Бокован — проти цього. Бокован сказав про те, що треба дочекатися завершення робіт, навіть заявив:

- Дураку півроботи не показують, - заявив Бокован.

Пролунало явно на адресу колег, які ходили дивитися на якість ремонтів у дитсадках та критикували підрядника. Сам Бокован жодного разу не ходив...

Депутати також пропонували заслухати керівника робочої групи з реалізації проєкту — це перший заступник міського голови Володимир Пелипенко. (До речі, група в 2021 році жодного разу не збиралася — як видно, було нецікаво, що робиться у дитсадках). Та мер сказав, що це недоцільно — і відвів удар від свого заступника...

У підсумку рішення про розірвання контракту з підрядником не приймалося.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 6

423
23 листопада 2021 17:22

Як можна вибирати підрядника ,в якого не вистачає робітників ?)) Цирк та й годі .Кому вигідно нерозривання контракту ?CUI PRODEST ?


21 0
45
23 листопада 2021 17:52

Там смотрю куда не плюнь все «молодцы». Кредитку просрочил на день сразу штраф и пеня. Тут миллионные кредиты и всем все равно. Такое спокойствие как будто это норма. Ну что не успели, ну нет рабочих, ну не по проекту, ну не в срок, ну бывает, что ж теперь контракт разрывать, подождем еще, а в друг рабочие появятся или может они все за ночь доделают. А там же цена не согласована, а к новому году подорожает все, зачем согласовывать сейчас.            


26 0
364
23 листопада 2021 19:36

"...підряднику виплачений аванс двома траншами — 2 млн 86 тис грн. та 1 млн 43 тис грн. (20% та 10% вартості контакту), тобто загальна сума авансування — 3 млн 129 тис євро..."

 

Так гривень чи євро?


9 0
45
23 листопада 2021 19:48

Цитата: Хатаб

"...підряднику виплачений аванс двома траншами — 2 млн 86 тис грн. та 1 млн 43 тис грн. (20% та 10% вартості контакту), тобто загальна сума авансування — 3 млн 129 тис євро..."

 

Так гривень чи євро?

"Він сказав, що акти виконаних робіт не підписані, аванс уже використаний і, крім того, компанія вклала 1 млн євро власних коштів"

Думаю не вложили бы столько. Да и кредит то не в гривне как я понимаю(((   

 

 


4 0
592
23 листопада 2021 21:53

Только 14 школ и 14 садиков, всего будет 66 обьектов. Тоесть только 40%.

Денег аванс 30% + якобы свои 10%, итого 40%. Но ведь по этим обьектам выполнена небольшая часть работ. Сколько ж тогда затянет общая смета ? 30 млн евро ? 40.... ?


5 0
0
24 листопада 2021 09:59

Я так розумію, що ТОВ "ММС "АРТ-Проже" це та фірма, що заснована 3 січня 2018 року, юридична адреса: м.Київ, вул. Маршала Тимошенка, 13. Тобто тендер на 10 мільйонів евро виграла організація, якій 3 роки? При укладанні договору куди дивилися відповідальні особи? Якщо підрядник не встигає в термін виконати роботи, розпочаті в квітні, то виявили це лише у жовтні? Куди дивиться прокуратура, поліція, відділ по боротьбі з економічною злочинністю? Й на яких підставах виділялися авансові кошти? А це все НАШІ з вами кошти. Европейський банк просто так гроші не виділяє. Це кредити, які НАМ треба буде віддавати не один рік. 


4 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх