У Кременчуці шукають донорів крові – «мінусів» взагалі днем з вогнем не знайти (додано)

19.03.2021, 17:03 Переглядів: 13 648 Коментарів: 1

 

У середньому, щодня приходить 7-8 людей

У Кременчуці донори крові у дефіциті, а «мінусів» взагалі днем з вогнем не знайти. Про це розповіли на Кременчуцькій обласній станції переливання крові. 


Зараз черг немає взагалі, бо немає донорів. Сьогодні, наприклад, кров здало 19 людей (одна з донорок - авторка новини), проте, за словами працівниць станції, зазвичай приходить 7-8. 10 - вже вважають гарним днем. Такої кількості бажаючих, як сьогодні, не було вже понад два тижні. 


Медики кажуть, що найбільше не вистачає донорів з негативним резус-фактором. А IV групу взагалі шукають з бази донорів, телефонуючи кожному, хто теоретично може прийти здати:


- Як потрапляє людина до лікарні з четвертою негативною, для нас це - кошмар. Ми даємо кров, але потім, аби знайти донора, доводиться купку людей обдзвонювати. І може 2-3 прийдуть, - жаліються медики. 


 

Також кажуть, що велика кількість донорів - це працівники заводів. Частину робітників поскорочували, інших - не відпускають. Здавали кров зазвичай студенти медколеджу, але через карантин та дистанційне навчання вони також не приходять. До того ж, «на ентузіазмі», за словами співробітників станції, йде небагато. Людей цікавить бонус у вигляді вихідного та «відгулу»...


Процедура, разом з випиванням чаю з печивом, займає близько години. Донорів радо зустрічають і, мабуть, аби не ковід, ще й обіймали б. Обслуговування на висоті. Все розповідаюсь, усміхаються та роблять усе швидко, аби не забирати ні свій час, ні донора. Після процедури уважно стежать за самопочуттям донора. У мене «злили» 450 мл крові. У тих, хто йде перший раз, беруть по 350. 


 

Перед процедурою годують печивом та чаєм


 

Після процедури дають 70 гривень на обід


Приємним бонусом є те, що за декілька днів можна дізнатися, чи є у вас антитіла до Covid-19. Безкоштовно. 

Як здати кров


Адреса: Кременчук, вул. Івана Мазепи, 8

Телефон: +380975264534
Станція переливання крові приймає донорів з 8.00 до 14.00 з понеділка по п'ятницю. 


Додано:

Читачі просять пояснити, хто може бути донором, хто - ні. Відповіді на ці питання (вимоги до донорів) у попередньому матеріалі ТЪ (доскольте до кінця):




Автор: Юлия Волынская Фото: Юлія Волинська, Анна Самаркіна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

302
22 березня 2021 09:45

Треба відзначити, що розділом VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №931-IX встановлено, що такі пільги, як:

–              день відпочинку безпосередньо після кожного дня здійснення донації крові та/або її компонентів;

–              допомога з тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням у розмірі 100% середньої заробітної плати донора незалежно від стажу роботи;

–              грошова допомога донорам – здобувачам вищої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти у розмірі 25% встановленої у закладі освіти стипендії;

–              грошова надбавка до грошового забезпечення донорам – військовослужбовцям строкової служби та курсантам військових закладів освіти у розмірі 25% призначеного їм грошового забезпечення;

–              надбавка до пенсії Почесному донору України у розмірі 10% затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

втрачають чинність через п’ять років з дня введення в дію цього Закону.



"...допомога з тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням у розмірі 100% середньої заробітної плати донора незалежно від стажу роботи;..." Чи є фахівець, який зможе розтлумачити цей пункт? Як отримати таку допомогу? Не всі донори навіть чули про таке!


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх