«Коні голодують»: бюджетники Кременчука розповіли, як утискатимуть витрати на наступний рік

11.12.2019, 10:02 Переглядів: 3 135 Коментарів: 4

 

У зв'язку з обмеженим фінансуванням капітальні ремонти, придбання обладнання у 2020 році зведуть до мінімуму

10 грудня на засіданні бюджетної депутатської комісії обговорювали бюджет Кременчука на 2020 рік. Розпорядники бюджетних коштів — керівники департаментів та управлінь виконкому — доповідали про кошториси галузей на наступний рік, та борги, які «перейдуть» із 2019 року.

Уже зараз деякі бюджетні установи відчувають гострий дефіцит фінансів. Скасовані деякі заплановані витрати на ремонти, тощо.

- Коні голодують. Не проплачуються ні овес, ні сіно, - повідомила представниця управління молоді та спорту про кінно-спортивну школу «Фаворит».

На жаль, інформація, коли місто заплатить за корм для коней, не пролунала. Почали обговорювати бюджет на наступний 2020 рік.

Кременчуцький бюджет-2020 буде напруженим.

Тенденції фінансування:

  • Борги за 2019 рік перейдуть на 2020 рік. Це стосується, в основному, непрофінансованих капітальних видатків — на капітальні ремонти, будівництво, придбання обладнання та товарів довгострокового вжитку, а також заборгованості за енергоносії.

  • Зарплата та першочергові витрати плануються в повному обсязі. Хоча й тут бюджет напружений. І в медиків. І в працівників культури. Можливі скорочення премій та надбавок - зокрема, про такі плани повідомив начальник управління культури Володимир Кондрашов.

  • У 2020 році міські галузі зведуть до мінімуму капітальні видатки — не плануватимуть потужних капремонтів, лише найнеобхідніші витрати. На цьому, головним чином, бюджетники й економитимуть.

Надалі — про фінансування галузей.

Освіта

Освітянам на зарплату вистачить. Проте галузь вступає у 2020 рік з кредиторською заборгованістю 35 млн грн. Капітальні витрати скорочуються до 17 мільйонів, при цьому 10 мільйонів — це борги 2019 року. Для порівняння: у 2019 році капітальні витрати планувалися в розмірі 50 млн грн. Частина капремонтів так і залишилася в планах.

Медицина

Медикам ледь вистачить на зарплату. Як зазначає Максим Середа, передбачене нормативними документами підвищення зарплати медикам має скласти 11-13%. Водночас Національна служба здоров'я планує зростання на ці потреби на 8%. Оскільки гроші ходять за пацієнтом, місцевим медикам слід зміцнювати базу, щоб залучати пацієнтів з навколишніх районів — так бачить вихід пан Середа.

На рівні минулого року збережеться фінансування медичних міських програм: це пологові сертифікати породіллям, програма купівлі ліків зі знижкою «Доступна аптека», програма «Стоп інфаркт».

Усі капітальні видатки галузі на наступний рік складуть 10 мільйонів гривень (у той час, як у 2019 році планувалося 42 млн грн, із них — 30 млн з місцевого бюджету).

Міська медицина розпочне 2020 рік із мільйонним боргом за медикаменти.

Культура

Надбавки до зарплати педагогам у мистецьких школах та бібліотекарям, передбачені законодавством, плануються в обсязі 21% замість передбачених до 50%. Забезпечити максимальний розмір надбавок бюджет культури у 2020 році не зможе.

Спорт

На зарплату вистачить, капітальні витрати — за мінімумом: 1,5 млн грн (у 2019 році було 5,5 млн грн).

Соціальний захист

Обговорювали лише витрати з міського бюджету (субсидії, пільги, соціальні виплати для населення фінансуються з державного бюджету).

На матеріальну допомогу малозахищеним кременчужанам планується 6,86 млн грн — на рівні 2019 року. Капітальні витрати — за мінімумом (1,8 млн грн на ремонти в Крюківському та Автозаводському терцентрах).


У новий рік перейдуть борги 2019 року у розмірі 15 мільйонів гривень — в основному, це борги за відшкодування пільгових перевезень, повідомила Марина Доценко, директор департаменту соцзахисту населення.


Про витрати на комунальну галузь ми розповімо окремо.


Майбутній бюджет Кременчука на 2020 рік станом на 10 грудня (на 16.30) не оприлюднений. Попри те, що затвердити його депутати мають на сесії 12 грудня. Порушується норма Закону України «Про доступ до публічної інформації», яка передбачає публікацію нормативно-правових актів за 20 днів до ухвалення. Таким чином, територіальна громада повністю усунута від впливу на бюджетний процес і від подання пропозицій. І навіть депутати не встигнуть як слід вивчити головний фінансовий документ міста. Публічна презентація бюджету призначена на 11 грудня, на 10.00 у великій залі виконкому.


Підсумовуючи те, що стало відомо під час засідання бюджетної комісії, зазначимо, що всі видатки на капітальні ремонти та обладнання в медзакладах (10 млн грн) — це майже така ж сама сума, яку мерія хоче віддати на власний піар - випуск «безкоштовної» газети.




Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: uiamp
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 4

735
11 грудня 2019 10:33

Головне щоб собі-коханим вистачило на "маленьку" зарплатню.


11 1
163
11 грудня 2019 10:41

я что-то не пойму, неужели 18 год был более прибыльным, чем 19?

тут как не почитаешь - то рекордные сборы налоговые , то еще что-то в этом духе. А урезают все

 

Готовятся к выборам?


9 1
0
11 грудня 2019 11:19

Епоха зубожіння скінчилась. "Ви зробили це разом!"


5 3
4 365
1
11 грудня 2019 12:15

Цитата: Джо
я что-то не пойму
бюджет на след год посмотрите, чего там местным громадам выделяют...зато милованову насчитали премии на 236т. грн за ноябрь....премия за то что пенсии на 18 грн подняли. или за то что
загальна сума заборгованості з виплати зарплати на початку листопада склала 3,44 млрд грн
, или за то что промпроизводство в стране за полгода упало? и кстати -Принадлежащий "Газпрому" российский канал ТНТ покажет сериал "Слуга народа"----это еще не бизнес на крови, или уже можно вспоминать липєцкую хвабрику?


4 4

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх