Харчування у школах Кременчука перевірятиме «ревізор»

30.11.2019, 16:13 Переглядів: 5 749

 

Депутатка Тетяна Сідерка вважає, що департамент освіти не має бажання займатися реформою шкільного харчування, і пропонує перевіряти навчальні заклади міста, а після – вирішувати виявлені проблеми

Депутатка Кременчуцької міської ради Тетяна Сідерка планує провести перевірки харчування у школах Кременчука. Про це вона 29 листопада повідомила на пресконференції. Долучитися до перевірок шкільного харчування вона пропонує представникам ЗМІ та батькам учнів.


Питання харчування в освітянських закладах Кременчука гостро постало у 2015 році, коли у школі №1 діти отруїлися і потрапили у дитячу лікарню. Тоді почати активно інспектувати школи щодо питань їжі. Але роботи з цього приводу ще багато.

 

- Цей процес є постійним. Тут не можна сказати, що от ми зараз все зробили, і на цьому робота закінчилася. Це питання, яке стосується кожної дитини кожного дня. Спочатку ми повинні все привести до ладу повністю, а потім слідкувати та контролювати те, що ми впровадили, - говорить Сідерка.

 

24 жовтня депутатка Сідерка на сесії міської ради надала депутатський запит, основними трьома питаннями якого були наступні:

  • необхідність зміни меню у школах Кременчука (беручи за основу збірник кухаря Євгена Клопотенка);
  • збільшення зарплат кухарям;
  • збільшення вартості сніданків за рахунок міського бюджету.

 

Також вона звернулася до департаменту освіти з пропозицією створити робочу групу, яка займатиметься опрацюванням цих питань.


  

І дійсно, наказом №72 від 31 жовтня цього року було створено відповідну робочу групу, до якої включили й саму депутатку.


 

Та, за словами Тетяни Сідерки, за час існування цієї робочої групи жодного разу скликання її не відбувалося.

 

Також вона розповіла, що випадково дізналася про те, що пройшла єдина закрита нарада у кабінеті заступниці мера Ольги Усанової з приводу шкільного харчування, але про її проведення Тетяну Сідерку не сповістили. На цій нараді були присутні Геннадій Москалик, Ірина Друженко, Алла Склярова та головний технолог з департаменту освіти.

 

Крім того, результати наради залишилися невідомими: що вирішили, до яких висновків прийшли і чи покращиться система шкільного харчування у Кременчуці. Отримати процесуальні документи, протоколи про роботу групи депутатці не вдалося.

 

- Зважаючи з цього, можу констатувати наступне: на жаль, у цьому я бачу взагалі конкретне небажання департаменту освіти Кременчука працювати у цьому напрямку. Я не бачу конкретних шляхів, які були б проведені з цього приводу, і висновків, які були б визначені, - підсумовує вона.

 

Зараз на сніданок для учнів кожного дня витрачається 11,4 грн. За думкою депутатки Сідерки, на це має йти приблизно 22 грн, аби врахувати потреби дитини та зробити меню повноцінним (відповідно до постанови про добову норму харчування). І вона вважає, є можливість виділити ці кошти з міського бюджету.

 

Тетяна Сідерка пропонує наслідувати приклад Євгена Клопотенка, який разом з комісією оглядав школи у Києві щодо впровадження розробленого ним меню.

 

Під час перевірок слід звертати увагу на три головні речі:


1. огляд меню (саме те, що є в наявності, чи впроваджуються ті страви, які більш смачні та корисні для дітей – те, що школярі їдять краще);

2. гігієна і санітарія (використання кухарями рукавичок, миючих засобів тощо);

3. сертифікація, якість готових страв та тих продуктів, які використовуються для приготування їжі (перевірка накладних).


Головне у цих перевірках – спонтанність, адже якщо робітників школи заздалегідь не попереджати про візит, він виявиться найбільш об’єктивним і покаже реалії.

 

Депутатка заявила, що планує вже з наступного тижня ходити по школах, також вона кличе долучитися до цього представників ЗМІ та батьків.

 

- Пропоную, щоб це було об’єктивно і прозоро, методом жеребкування витягувати, який заклад освіти ми будемо оглядати, - додає вона.

 

Журналісти під час пресконференції висловили думку, що треба перш за все відвідувати найбільш проблемні школи, щодо яких надходить найбільше скарг та нарікань з боку батьків.

 

Такі перевірки допоможуть визначити основні проблеми, які слід буде вирішувати. Тетяна Сідерка пропонує батькам надавати пропозиції щодо шкільного харчування, якщо вони їх мають (можна звертатися до неї особисто).

 

- Наша головна мета – щоб діти були не голодні. Щоб вони попоїли все те, що їм готується. І головне, щоб вони попоїли гарячу страву. Щоб протягом дня це була повноцінна, раціональна, корисна їжа. Як ми дітей нагодуємо, так далі вони й будуть рости – здоровими чи зі шлунковими захворюваннями, після яких треба все життя їх виліковувати.

 

На сьогодні по ДСТУ працівники у сфері шкільного харчування мають працювати з рецептурним збірником, який видавався ще у 50-60-ті роки минулого століття. В Україні він не редагувався жодного разу, в ньому не враховані аспекти сьогодення.

 

- Клопотенко пішов піонером у цьому питанні. Хоча, з моєї точки зору, там (у збірнику Клопотенка - ред.) є такі страви, які мені подобаються, а є такі страви, з якими я б посперечалася. Я кажу як мати зараз, - коментує Тетяна Сідерка.

 

За словами депутатки, зараз шкільним харчуванням почали більше перейматися на рівні держави.



25 жовтня на засіданні Кабміну говорили про велику кількість отруєнь у закладах освіти. Після цього два профільні міністерства – освіти та науки й охорони здоров’я – отримали завдання удосконалити рецептурний збірник, його мають видати заново.

Фото: Артем Коваленко
Автор: Катерина Турубара Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх