Коли кременчужанам бити на сполох й викликати лікаря при харчовому отруєнні

28.07.2019, 08:29 Просмотров: 2 029

 

У випадку захворювання головна задача – не допустити зневоднення

Лікар-педіатр КНМП «Кременчуцької міської дитячої лікарні» Юлія Косян розповіла кременчужан про перші кроки при харчовому отруєнні. 


Літо – сезон харчових отруєнь. Погано вимиті руки, овочі, фрукти, харчові продукти, що швидко псуються дуже часто стають саме тими факторами ризику, що призводять до харчового отруєння.


Першими симптомами при отруєнні можуть бути: зниження апетиту, болі в животі, нудота, блювання, пронос. Дані симптоми можуть з’являтись вже в перші години після прийому неякісних продуктів.


Давайте розберемося в яких випадках треба негайно звернутися за медичною допомогою:

  • якщо дитині менше 3-х років;
  • дитина з’їла гриби або невідомі ягоди;
  • у дитини висока температура тіла, що не знижується після прийому жарознижувальних препаратів;
  • поява крові у блювотних чи калових масах;
  • висип на шкірі, шкіра чи білки очей стали жовтого кольору.


Треба пам’ятати, що відсутність сечовиділення, відсутність свідомості відносяться до тяжких ознак отруєння. У разі появи цих симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря. Та при відсутності позитивної динаміки на фоні лікування потрібна повторна консультація педіатра.


У випадку захворювання головна задача – не допустити зневоднення. Особливо небезпечне зневоднення у дітей до року. Основною ознакою у дітей цього віку є запавши тім’ячко. Також важливо пам’ятати, що разом з рідиною дитина втрачає солі. Саме тому важливо давати дитині рідину у вигляді водно-сольового розчину (в аптеці дуже широкий вибір препаратів для перорального застосування). Призначаються при необхідності жарознижуючі препарати та сорбенти.


При харчових отруєннях необхідно пити часто по 1-2 столовій ложці кожні 10 хвилин. Великий об’єм рідини випитий за один раз може викликати повторне блювання. Дуже часто виникає питання про харчування під час хвороби. У гострий період захворювання діти частіше самостійно відмовляються від їжі, в цей період головне витримувати питний режим. Після покращення стану необхідно дотримуватися деякої дієти. Краще в раціоні у дитини під час одужання мати: каші (гречана, рисова) добре розварені, овочі на пару, домашні сухарики, сушки, овочеві супи. Від свіжих овочів, фруктів, м’яса жирних сортів, здоби краще відмовитись.


Чи можлива профілактика? Так. Необхідно:

  • слідкувати за чистотою рук;
  • добре мити овочі та фрукти під проточною водою;
  • готувати лише зі свіжих продуктів;
  • не годувати дітей напівфабрикатами та готовими стравами з кулінарії.


Як бачите правил для профілактики харчових отруєнь небагато. Не хворійте та нехай літо залишить по собі лише гарні спогади!

Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, ВОЙДИТЕ или ЗАРЕГИСТРИРУЙТЕСЬ.
Ознакомьтесь с правилами комментирования.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.

Читайте также:

  • НОВОСТИ ПАРТНЕРОВ:


Вверх