Як влада планує вирішувати проблеми Дніпра

9.07.2019, 11:01 Переглядів: 3 777 Коментарів: 5

 

У зв'язку з мором риби узгодили ряд заходів, які повинні покращити несприятливу ситуацію

На засіданні з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій 4 липня у мерії обговорювали проблеми Дніпра, які послужили причиною масової загибелі риби 21-23 червня.


У кінці засідання мер міста Віталій Малецький оголосив ряд заходів, які міська влада втілюватиме у життя задля покращення ситуації на річці.



Зариблення Дніпра та інших річок Полтавщини


Навіщо це потрібно? Є травоїдні види риби, які харчуються водоростями. Якщо їх запустити у водойму у достатній кількості, вони можуть природним способом очистити її.


Іхтіолог Юрій Ярцев розповів, що, наприклад, білий амур їсть траву, очерет, водорості, а товстолобик — мікропланктон, тобто синьо-зелені водорості. Доросла особина товстолобика може спожити 1-2 кг водоростей за день.


Інститут рибного господарства розробив пропозицію: щорічно зариблювати Кам'янське та Кременчуцьке водосховища приблизно 3 млн екземплярів травоїдної риби. Раніше подібні заходи проводилося регулярно, але останні 15 років програма не виконується, бо держава не виділяє на це кошти.


Тому міськвиконком ініціюватиме виділення коштів обласним екологічним фондом на зариблення водосховищ, Дніпра та малих річок Полтавщини.




Боротьба з браконьєрством та стихійною торгівлею


У зв'язку з зарибленням оголосили наступний пункт — боротьба з браконьєрством та незаконною торгівлею рибою на вулицях міста, аби її спочатку не виловлювали, а потім — не продавали.


Кременчужан попереджають: можна отруїтися «дарами річки» після покупки їх у заборонених місцях.



Щотижневий моніторинг якості води до 15 вересня


Відповідні екологічні служби та лабораторії проводитимуть хімічні аналізи води з водойм поблизу Кременчука. Це дасть змогу дізнатися про якість води та встановити можливі джерела забруднення річок.


Про результати моніторингу щовівторка до 12.00 ці служби інформуватимуть міськвиконком Кременчука та секретаріат регіональної міжвідомчої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Якщо з'являться критичні показники, повідомлятимуть про результати негайно. Такі щотижневі перевірки проводитимуть протягом усього купального сезону аж до 15 вересня.



Спуск води через ГЕС та узгодження роботи гідро- та теплових електростанцій


Вирішили направити листи до «Укргідроенерго» з проханням збільшити спуски води через Кременчуцьку ГЕС. Після цих спусків перевірятимуть, як вони впливають на якість води та її хімічні показники.



Також у протокол засідання внесли необхідність узгодити режими роботи гідроелектростанцій на дніпровських водосховищах з тепловими. Коли теплові станції знизять потужність вироблення електроенергії, роботу зможуть підхопити ГЕС, а як наслідок — частіше пропускатимуть воду через греблю та не даватимуть їй застоюватися.


Прес-служба мерії Кременчука на офіційному сайті інформуватиме громадян про результати вищезгаданих заходів та показуватиме, як змінюється ситуація на Дніпрі.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 5

1 088
9 липня 2019 11:17

Гуууд! Поддерживаю.

Хоть шось пытаються.


8 0
0
9 липня 2019 11:20

ОООо И голова заработала. Видать выборы на носу)))))))


18 1
0
9 липня 2019 14:58

Сперва с браконьерами разберитесь! Потому что сейчас с ними "работают" избирательно.


5 0
157
9 липня 2019 20:52

главные браконьеры это заводы и фабрики стоящие выше по течению. А также браконьеров-оптовиков которые помышляют целыми катерами.

Но как обычно бороться будут только с дедульками на надувных лодочках которые если и ловят сетями то только для себя.



а лучше начните просто с Вонючки Сухого Кагамлыка. Не речушка а просто болото. Проезжаеш через мост - а водросли видны хоть и с маршрутки не вооружонным взглядом


2 0
0
11 липня 2019 09:46

про  земснаряд забыли...

 


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх