Кременчуцькі депутати не зупинили «обхідників тендерів»

26.04.2019, 16:02 Переглядів: 2 705 Коментарів: 4

 

Сесія міськради так і не ухвалила рішення про зниження порогів закупівель

Кременчуцькі депутати не ухвалили рішення про зниження порогів закупівель для кременчуцьких замовників (підрозділів виконкому, установ та КП, які використовують бюджетні гроші). Проект рішення на сесію 24 квітня про зниження порогів закупівель готувала депутат Оксана Піддубна.


Нагадаємо, Закон України «Про публічні закупівлі» дає право розпорядникам бюджетних коштів проводити без торгів закупівлі в одного замовника, якщо сума закупівель не перевищує пороги:

  • 200 тисяч гривень на товари та послуги і 1,5 млн грн – на роботи;
  • 1 млн грн та товари та послуги та 5 млн грн на роботи - для суб’єктів господарювання в окремих сферах, до таких, суб’єктів, зокрема, належать комунальні підприємства «Теплоенерго», «Кременчукводоканал» і КТУ.

Натомість Оксана Піддубна пропонувала встановити такі пороги:

  • до 50 тисяч гривень на товари та послуги (замість 200 тисяч;
  • до 200 тисяч гривень на роботи.

Проект рішення депутат подала після публікації в «Телеграфі» під назвою «Обхідники тендерів: хто у Кременчуці маніпулює із сумами закупівель за бюджетні кошти». Аналітика була підготовлена спільно з ГО «Європейський клуб», яке здійснює моніторинг закупівель.



У публікації ми писали про те, як розпорядники бюджетних коштів зловживають правом прямих закупівель: уникають відкритих торгів на ProZorro, маніпулюючи сумами закупівель. Інколи суму закупівлі знижують усього на 1 гривню від так званого порогу, що дає право не проводити торги, годуючи улюблених підрядників та створюючи корупційні ризики.


Лариса Гориславець (ГО «Європейський клуб») також звернулася до голови бюджетної комісії Олександра Плескуна, щоб до сесії виступити на бюджетній комісії та розповісти, як витрачаються бюджетні кошти. Активістці тоді дали «зі скрипом» 10 хвилин на виступ. Проте пан Плескун не забажав дивитися презентацію, де були представлені результати моніторингу та приклади «обходу» тендерів. Лариса Гориславець намагалася переконати бюджетну комісію у необхідності зниження порогу закупівель. Крім того, вона звернула увагу на якість укладених договорів: часто вказується одна загальна сума закупівлі на всю партію товару, тобто неможливо встановити ціну за одиницю. І це теж чудовий грунт для зловживань з бюджетним коштами. 


Свій проект рішення захищала й депутат Оксана Піддубна.


Але на сесії депутатам не вистачило голосів для ухвалення рішення: лише 10 депутатів проголосувало «за». Усі інші не захотіли зупинити «обхідників тендерів».  Проте під час комісії Олександр Плескун висловив бажання попрацювати над якістю договорів, які укладають розпорядники бюджетних коштів: встановити чіткі рекомендації, що саме має міститися в угодах. Подивимося, що з цього вийде, і чи стануть договори прозорішими. 


Хто не захотів зупинити «обхідників»: як голосували депутати

 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 4

641
26 квітня 2019 17:51

А де зе-кАманда?


0 13
0
27 квітня 2019 04:11

Когда будет работать закон Зе! Сдайте коррупционеров и получи% желание манипулирования сразу уйдёт. Ждать осталось не долго . А так в нашей стране по другому нельзя.  Оксана, что скажешь? 


1 0
184
27 квітня 2019 07:11

Мало вероятно что чиновники поломают свои кормушки.

 


1 0
0
27 квітня 2019 07:26

Цитата: Всеволод

Мало вероятно что чиновники поломают свои кормушки.

 

Тогдо нужно поломать их !


1 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх