Публікація «Телеграфа» спонукала до проекту рішення міськради про зниження порогу закупівель у Кременчуці

27.03.2019, 14:24 Переглядів: 2 418

 

Депутат Піддубна пропонує знизити поріг закупівель до 50 тисяч гривень, щоб розпорядники коштів не зловживали допорогами

Депутат Кременчуцької міськради Оксана Піддубна подала проект рішення про зниження порогу закупівель у Кременчуці:

  • до 50 тисяч гривень на товари та послуги;
  • до 200 тисяч гривень на роботи.

Про це депутат повідомила на своїй сторінці у Фейсбук, зробивши посилання на публікацію «Телеграфа» під назвою «Обхідники» тендерів»: хто у Кременчуці маніпулює із сумами закупівель за бюджетні кошти». Аналітика підготовлена спільно з ГО «Європейський клуб», яке здійснює моніторинг закупівель.


 


У публікації ми писали про те, як розпорядники бюджетних коштів зловживають правом прямих закупівель: уникають відкритих торгів на ProZorro, маніпулюючи сумами закупівель. Інколи суму закупівлі знижують усього на 1 гривню від так званого порогу, що дає право не проводити торги, годуючи улюблених підрядників та створюючи корупційні ризики.


Нагадаємо, Закон України «Про публічні закупівлі»  дає право розпорядникам бюджетних коштів проводити без торгів закупівлі в одного замовника, якщо сума закупівель не перевищує пороги:

  • 200 тисяч гривень на товари та послуги і 1,5 млн грн – на роботи;
  • 1 млн грн та товари та послуги та 5 млн грн на роботи - для суб’єктів господарювання в окремих сферах, до таких, суб’єктів, зокрема, належать комунальні підприємства «Теплоенерго» та «Кременчукводоканал».

Автор публікації в «Телеграфі» Тетяна Донченко публічно звернулася до голови бюджетної комісії міськради Олександра Плескуна, написавши про подарунок у вигляді аналітики та закликавши знизити поріг закупівель.


 

Відтак, Оксана Піддубна, не побачивши реакції свого колеги-депутата, взяла ініціативу на себе.


Усього «в обхід» тендерів 11 розпорядників бюджетних коштів пустили 15 млн грн. Встановлені законом пороги – не догма, можна проводити тендери і на менші суми. І міські ради Дніпра, Маріуполя, Вінниці своїми рішеннями знизили пороги для місцевих публічних закупівель. Зокрема, у Вінниці поріг складає 50 тис грн – як і пропонує Піддубна для Кременчука.


«Важливість прийняття даного проекту рішення зумовлена тим, що розпорядники м.Кременчука зловживають правом прямої закупівлі, тобто укладаються договори на суму дуже близьку до порогів, а це означає, що розпорядники нехтують одним із ключових правил публічних закупівель – ефективністю витрачання бюджетних коштів», - сказано у Пояснювальній записці. Авторка проекту рішення наводить приклади з аналітики про «обхідників» тендерів.


Станом на 27 березня, 11.24 ранку проект рішення Оксани Піддубної ще не опублікований на офіційному сайті міської ради, хоча депутат підкреслює: подала його вчасно, з дотриманням терміну у 20 робочих днів, передбачених ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

Автор: ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх