Військовополоненого моряка Богдана Головаша в Росії залишили під вартою до 24 квітня

15.01.2019, 16:03 Переглядів: 3 172 Коментарів: 5

 

Арешт військовополонених українських моряків, серед яких кременчужанин, продовжили до квітня

Суд продовжив арешт військовополоненим українським морякам, серед яких кременчужанин Богдан Головаш, до 24 квітня. Лефортовський суд Москви сьогодні, 15 січня, розглянув клопотання Російської Федеральної служби безпеки про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою українців.


За словами адвоката одного з захоплених Росією військовополонених Миколи Полозова, який також координує роботу адвокатської групи захисту моряків, позиція адвокатів - відкриті й прозові судові засідання.


- Позиція команди захисту військовополонених українських моряків – відкриті і прозорі судові засідання, що відповідають принципам відкритості при здійсненні судочинства. З обов’язковим допуском на них ЗМІ, представників посольств іноземних держав, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, а також родичів військовополонених моряків, – заявив адвокат Микола Полозов.


Проте засідання відбулися за зачиненими дверима - в закритому режимі. Із залів суду вивели родичів українських військових і журналістів. Суд вирішив, що відкритість процесу нібито може зашкодити проведенню попереднього слідства і порушити таємницю слідства.


 


Під стінами суду проходили одиночні пікети, з закликом звільнити українських моряків. Люди тримають в руках плакати «Свободу українським морякам».


  


В суді військових зустрічали оплесками й вигуками «Слава Україні!».




Всі 24 захоплені українці оголосили себе військовополоненими, відмовились давати свідчення і визнавати свою провину в нібито «незаконному перетині Росії».


Справу кременчужанина Богдана Головаша розглядали в 2 групі разом з Володимиром Терещенком, Сергієм Поповим та Андрієм Шевченко. Адвокат, як й інші захисники моряків вимагали випустити моряків з «клітки» й посадити поруч з адвокатом, змінити підсудність на військовий суд відповідно до Женевської конвенції. Суддя Рябцев відмовив у клопотанні захисників.


При попередній зустрічі з адвокатом у грудні Богдан Головаш відзначив, що погано спить ы його мучають кошмари. Він також не знає як сприймуть його відсутність в навчальному закладі, адже у січні-лютому він повинен захищати диплом. Про це повідомляє сайт «Кримский процес».


Нагадаємо, що російські силовики захопили 24 українських моряків на трьох кораблях поблизу Керченської протоки 25 листопада. Українських військових звинувачують у незаконному перетині кордону Російської Федерації. Україна вважає те, що сталося, актом агресії, а своїх військових - військовополоненими. За Женевською конвенцією про військовополонених, вони повинні бути негайно звільнені.


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 5

0
15 січня 2019 17:36

Мда. *** ***. Пожинают плоды сделаного. Петя ввел военное положение из-за этого, а виноваты русские.

А потом еще возмущаются почему мы так плохо живем. больше перелажуйте проблем на других еще лучше заживем )))

 

[Пользователь забанен за распространение тезисов российской пропаганды. Администрация]


17 9
4 360
1
15 січня 2019 17:39

Цитата: Finhard
*** ***
какой именно и куда 
Цитата: Finhard
перелажуйте
?


3 7
1 164
15 січня 2019 17:46

Цитата: Finhard
Мда. ***. Пожинают плоды сделаного. Петя ввел военное положение из-за этого, а виноваты русские.

 

Для таких как ты...карликовый плешивый недоимператор, инфицированный манией величия, недавно упростил получение роиссийского гражданства...


11 21
0
16 січня 2019 00:02

Подозреваю, что ребят будут держать в плену до выборов.

Что-бы перед выборами через "кума путина" (мертветчука) разыграть как козырь, для создания образа освободительницы одной кандидатке... 


4 9
0
16 січня 2019 02:21

— Мокряк, встаньте. Назовите суду ваше полное имя
— Мокряк Роман Николаевич
— Дату рождения
— 25 июля 1986
— Место рождения… Почему вы молчите? Назовите место вашего рождения
— 17 статья Женевской конвенции предусматривает, что военнопленный вправе не сообщать о себе ничего, кроме имени, звания, даты рождения и личного номера
— По какому адресу зарегистрированы?
— Я не буду вам отвечать
— Образование?
— Не буду отвечать
— Хорошо, понятно, что не будете. Семидоцкий, встаньте. Назовите суду свое полное имя…

 

Сцена с допросом Романа Мокряка была в самом начале заседания, когда публику еще не удалили из зала. Вслед за Романом точно так же отвечали и все остальные во всех заседаниях. Это был наш способ наглядно заявить позицию защиты. Сегодняшнее заседание было первым появлением украинских моряков на публике со дня их ареста, и было заранее известно, что основная его часть пройдет за закрытыми дверями, так что надо было успевать. Среди публики были дипломаты из европейских посольств, они успели услышать только две вещи: что моряки требуют признавать их военнопленными, а не преступниками, и что следствие просит суд слушать дело без публики, хотя в материалах нет секретных документов. Сразу после этого заявления просьбу уважили, и зрителям велели удалиться.


7 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 6 від 8 лютого 2024)

Кременчуцький ТелеграфЪ

Читати номер

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх