«Дівчата не можуть?» Жіночі історії кременчужанок про успіх у «чоловічих» сферах

21.11.2018, 12:12 Переглядів: 3 496

 

Звідки «ростуть ноги» у гендерних стереотипів та як їх подолати? Хіба дівчата чогось не можуть? Кременчужани слухали тих дівчаток, які змогли. А ось один із кременчуцьких татусів не зміг підмінити дружину – йому не дали лікарняний...

Чи знаєте ви, що таке гендерна свідомість? І навіщо вона нам потрібна? Про це і не тільки говорили 18 листопада на неформальній вечірці у «Просторі ідей» із дещо провокаційною назвою: «Дівчата не можуть?» Захід проходив у рамках Мандрівного фестивалю документального кіно Docudays UA. 


 


Із понад двох десятків людей — переважно жіноча публіка, але було й двоє хлопців. Комусь може здаватися, що проблема гендеру — надумана. Але реальні розповіді кременчужан підтверджують — проблема таки існує. Та є й приклади, які надихають пробиватися у чоловічі сфери.

 

Батько у декреті — диво для України

Кандидатка соціологічних наук Ганна Заремба-Косович (м. Львів), з якою учасники дискусії розмовляли скайпом, розповіла, що одне із досліджень, у якому вона брала участь, стосувалося муніципалітетів України. І воно показало: жінок у владі менше, зазвичай вони обіймають нижчі посади, і, попри українське законодавство, яке дає рівні можливості і чоловікам, і жінкам, гендерна нерівність таки існує.


- Причина – патріархальне суспільство, яке накладає на жінку додаткові обов’язки в сім’ї. Нерівний розподіл обов’язків у родині. Із роботи жінка часто приходить на свою другу роботу — у сім'ю.

І навіть виховання дітей традиційно вважається більше жіночою справою. Ганна Заремба-Косович зауважила, що татусь у декретній відпустці в Україні — це досі рідкість, тоді як у Швеції (до речі, ця країна фінансувала дослідження гендеру в українських муніципалітетах) у декреті мусить побути і чоловік, і жінка — так передбачає закон.


Пані Ганна підкреслила, чому в Україні мало чоловіків у декреті: зазвичай у чоловіків вищі зарплати, ніж у жінок (пояснюється це тим, що більшість керівних посад обіймають чоловіки). Друга причина — це наші стереотипи. Пані Ганна навела приклад: вона стикалася з ситуацією, коли молодий тато хотів піти у декрет, бо родині це було економічно вигідно Але колеги  «засміяли й заплювали».


- Стереотипи – основна перешкода, чому у нас існує нерівність… Жінка умовно берегиня, а чоловік – годувальник сім’ї, - підсумувала пані Ганна.


На її думку, подолати стереотипи допоможе гендерна освіта та гендерна свідомість, яку лише належить розвивати.

 

Як татові у Кременчуці не дали лікарняний

У продовження теми, яку підняла соціологиня, кременчужанка поділилася власним досвідом.

- Я вийшла на роботу із декретної відпустки раніше. Дитина захворіла, і тато хотів взяти лікарняний. Але в поліклініці лікарняний не дали – сказали, що мама зобов’язана здійснювати догляд за дитиною до 3 років.

 Молода мама просила надати контакти організацій, які могли б їй допомогти.

 

Більшість безробітних у Кременчуці - жінки

За статистикою Міського центру зайнятості, офіційно зареєстрованих безробітних наразі - 1300 осіб (плюс-мінус незначні коливання щодня). Із них майже 64% - жінки. Проте представниці Центру зайнятості, які теж взяли участь у дискусії, не пов'язують це з гендером. Більшість жінок, що стоять на обліку — з вищою освітою, а більшість вакансій — робочі спеціальності. Тобто ті — де потрібна груба чоловіча сила.


- Закон забороняє у вакансії зазначати стать та вік. Але є такі вакансії, що не підходять або жінкам, або чоловікам: наприклад, жінкам не підійде професія продавця у будівельний магазин (бо там важка фізична праця). Або чоловіку не підійде вакансія продавця біжутерії чи жіночої білизни, - зауважила представниця Центру зайнятості.


Натомість із зали пролунало запитання: а якщо жінка фізично розвинена, сильна і хоче отримати роботу продавця у будівельному магазині? Та, як з'ясувалося, перевага у працевлаштуванні на таку посаду буде в чоловіка.

 

Гугл заохочує жінок в IT

 

Та не все так безнадійно у чоловічому суспільстві, де керівні посади зазвичай займають чоловіки. Жінки опановують сфери, які, за стереотипами мислення, вважаються чоловічими, наприклад — ІT-сфера.


Вікторія Кулініч та Олена Марусіна –  менеджерки ІT-проектів. Вони кажуть, що ІT-сфера  стає, по суті, дружньою для жінок — усе залежить лише від професійних якостей дівчат. Є можливості кар'єрного росту.


Вікторія Яковлєва - представниця WTM (Women Techmakers) у Кременчуці, який підтримує компанія Гугл. Ця ініціатива спрямована на нетворкінг та на залучення жінок в ІT. Гугл не оплачує проект, але заохочує поїздками на самміти — Вікторія Яковлєва нещодавно побувала на одному з них у Чехії.  WTM надає можливості жінкам освоїтися у сфері, яку традиційно вважали чоловічою — це стипендії, гранти.

 

«Станеш «качком» - будеш мене захищати

 

14-річна Іра Філінська — бронзова призерка чемпіонату України зі штовхання ядра. Яскрава білявка з двома товстими косами розповіла, як здобула успіх у виді спорту, який вважається чоловічим. (Хоча штовхання ядра належить до легкої атлетики — тут ціниться  швидкість вильоту та координованість).


Зараз Іра складає враження цілеспрямованої дівчини. У неї дуже хороша мова, і вона говорить, як доросла та впевнена у собі людина. Але згадує, як була сором'язливою у класі, відчувала підколи з боку ровесників, бо вона  не найстрункіша, і через це почувалася невпевнено — навіть  не хотіла ходити до школи.

Та згодом спорт її змінив.


- Займатися спортом почала несподівано для себе. Вперше побачила тренера — сидить серйозний чоловік, заповнює якісь документи: а я думаю, будь ласка - йдіть, мені стрьомно, - згадує Іра про перше враження від зустрічі, коли тренер прийшов обирати майбутніх вихованців.


Та вона відгукнулася на пропозицію прийти на тренування. Але на неї чекав інший виклик — її спочатку не зрозуміли вдома.


- Мама казала: «Ти ж у мене дівчинка». А брат взагалі жартував: «Станеш качком — будеш мене захищати».


Тепер у Іри все змінилося. Дякує вона за це тренеру — Юрію Щипцю та змаганням. Мама та брат нею пишаються. А в класі із невпевненої в собі дівчинки вона перетворилася на лідера. 


- Змагання допомогли розкрити себе як особистість. У якийсь момент я усвідомила, що стала лідером класу, - розповіла Іра.

 

«У чоловіків вищі гонорари», - чемпіонка світу з кікбоксингу Аліса Бажукова

 

«Алісо, треба йти на танці», - так свого часу казала бабуся нинішній чемпіонці світу з кікбоксингу та 15-разовій чемпіонці України з кікбоксингу і тайського боксу Алісі Бажуковій.


Тренер, навпаки, казав: «Будеш погано боксувати, підеш на танці». І це спонукало її працювати краще, хоча вона була єдиною дівчиною в групі. Але, за її словами, ніякого дискомфорту з приводу цього вона не відчувала.


- Ніколи не доводилося доводити чоловікам, що я сильна, - розповідає Аліса.


Але, за її словами, спочатку тренер сказав, що не знає, як тренувати дівчаток. Аліса впевнено відповіла: так само, як і хлопчиків. І тренер погодився.


Вона каже, що спорт додає сили, впевненості та змінює внутрішній стан жінки.


 


- Характер змінюється. Виховується жорсткість, уміння відстоювати свою точку зору. На рингу — викид кортизолу, адреналіну — і страху немає. Ви можете переступити бар'єри. Виграє той, хто швидше переступить бар'єр. І це переноситься на життя, - каже спортсменка.


Але при цьому спорт дає можливість залишатися жінкою, дівчиною:


- Якщо ти боєць на рингу, це не означає, що по життю ти мусиш когось бити в око, - каже Аліса.


У житті вона жіночна — носить сукні, мама двох синів. Але допомагає іншим дівчаткам стати упевненішими в собі.


- Зараз я  працюю з дівчатками, які стали жертвами насильства в сім'ї. У мене був випадок, коли прийшла жінка, яка не могла піти з сім`ї... Та за півроку вона знайшла сили взяти до рук сковорідку, ввалити нею свого кривдника і подати на розлучення, - розповіла Аліса.


За її словами, жінкам — жертвам насильства доводиться переступати через страх штовхнути чоловіка, щоб захистити себе. Для того, щоб вони змогли це зробити, вона запрошувала на тренування хлопців зі спецзагону поліції ТОР.


Сама Аліса, за її словами, не спарингує з дівчатами — лише з хлопцями, бо вона — сильніша за своїх вихованок.

Чи відчуває спортсменка незручності, пов'язані з гендером? Таки відчуває. Бо гонорари чоловіків у тайському боксі та кікбоксингу вищі, ніж у жінок.


- Пять  років я борюся - що за дискримінація? У чоловіків вищі гонорари. У Таїланді, на батьківщині тайського боксу, є стадіони, де жінкам не можна виступати. А там, де можна, жінки на ринг виходять останніми. Вважається, що вони забирають енергію воїнів. Нещодавно я боксувала у Варшаві від України на найпрестижнішому жіночому турнірі. Гонорар лише 1000 євро, хоча чоловіки отримують від 5000 євро, - розповіла Аліса.


За її словами, в суспільстві укоренився стереотип, що чоловічі бої якісніші, звідси й коріння дискримінації. А можливо, дівчатам менше платять, щоб вони не виходили на ринг, а займалися жіночими видами спорту, припускає чемпіонка.

Автор: Тетяна Донченко Фото: Олеся Мусієнко
Теги: жінка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх