НКРЕКП дорікнула місцевій владі Кременчука тим, що вона підвищувала тарифи на тепло без об’єктивних причин

24.10.2018, 15:29 Переглядів: 4 992

 

А депутату Іваняну, який пише листи прем’єру з приводу не підвищення тарифів, дорікнула некомпетентністю

«Незважаючи на власні обіцянки знизити тарифи при стабільних цінах на газ, місцева влада протягом 2017-2018 років їх підвищувала», - про це йдеться в прес-релізі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на її офіційному сайті.

 

НКРЕКП провела аналіз стану регулювання тарифів на теплову енергію органами місцевого самоврядування і дійшла висновку, що тарифи підвищувалися без об’єктивних на те причин. Йдеться про тарифи, які тепер встановлюють органи місцевого самоврядування (раніше це були функції НКРЕКП, але регулятор передав їх на місця, обмеживши кількість ліцензіатів -  тобто тих, кому комісія регулює тарифи).

 

НКРЕКП зафіксувала випадки зростання тарифу на 10-20%, в окремих випадках до 50%, без врахування збільшення вартості паливної складової - природного газу.

 

«Така ситуація найбільш виражена в окремих населених пунктах Київської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Вінницької і Полтавської областей, а також у містах Луцьку, Житомирі, Івано-Франківську та Тернополі», - йдеться у повідомленні НКРЕКП. До моніторингу потрапив і Кременчук, де, за підрахунками НКРЕКП, тарифи протягом 2017-2018 років зросли на 27,4%.

 

В презентації НКРЕКП згадується ухвалене в 2016 році звернення депутатів Полтавської обласної ради до КМУ про встановлення мораторію на підвищення цін на житлово-комунальні послуги та відповідну рекомендацію підприємствам, що надають компослуги.  

 

У той же час, виконком Кременчуцької міської ради уже збільшив тариф для КП «Теплоенерго» на 12,2% (порівняно з тим, що затверджувало йому раніше НКРЕКП).

 

НКРЕКП зробив цілу підбірку подібних рішень міських рад про «мораторії» та різку зміну позиції ОМС, коли функції встановлювати тарифи були передані на місця: самі ж всупереч «мораторіям» почали ухвалювати рішення про тарифи.

 

В НКРЕКП зазначають, що останнім часом отримують численні звернення про не підвищення ціни на тепло (хоча, як уже сказано, повноваження встановлювати тарифи передані органам місцевого самоврядування), а також звернення «щодо критичного фінансово-економічного становища підприємств теплоенергетики, спричиненого «некомпетентними діями НКРЕКП щодо встановлення економічно необґрунтованих тарифів» та вимогами вирішити питання щодо відшкодування «різниці в тарифах».

 

Депутат Іванян помилився з адресатом – треба писати не Гройсману, а Малецькому

 

«Окремі звернення носять суто заполітизований, некомпетентний, упереджений та необ'єктивний характер, зокрема, депутат Кременчуцької міської ради Полтавської області у зверненні до Прем’єр-міністра України Гройсмана В. Б. вказує на «астрономічне підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, які постійно необґрунтовано зростають. Підвищені тарифи на житлово-комунальні послуги, які розраховує НКРЕКП, є економічно невиправданими».

 

У презентації НКРЕКП вказано, що автор звернення – депутат Кременчуцької міської ради Геннадій Іванян.

 

Депутат Кременчуцької міської ради Полтавської області у зверненні до Прем’єр-міністра України Гройсмана В. Б. переконливо просить допомогти м. Кременчуку і жителям міста в наступному:


«1. Встановити заборону (мораторій) з 01.10.2018 року на підвищення цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги.

  1. Закликати керівників підприємств утриматися від нарахування завищених і економічно необґрунтованихплатежів на ЖКП.

/.../

  1. Вказати виконавчому комітету Кременчуцької МР при формуванні бюджету міста на 2019 р. передбачити:

5.1 100% компенсацію в тарифах на ЖКП за 2018-2019 рр.

5.2. 100% компенсацію різниці між встановленими тарифами на ЖКП та їх економічно-обґрунтованим рівнем на 2019 р.

/.../

  1. Розглянути питання про виділення цільових субвенцій для м. Кременчук на 2019 рік:

9.1. На суму компенсації різниці між встановленими тарифами на ЖКП та їх економічно-обґрунтованим рівнем за 2018-2019 рр.». 

 

Дійсно, Геннадій Іванян, член фракції «Опоблок», неодноразово проголошував з сесійної трибуни звернення про не підвищення тарифів.


Проте НКРЕКП наголошує, на території Кременчука не має ліцензіатів, і тарифи на централізоване опалення в місті та централізоване гаряче водопостачання встановлюють органи місцевого самоврядування. 

 

Про кременчуцькі теплові тарифи і популізм

 

Заява НКРЕКП - привід нагадати, що популістське рішення про «мораторій» у 2016 році ухвалювала і сесія Кременчуцької міськради. Та зараз, нагадаємо, два проекти рішення щодо чергового підвищення тарифів для КП «Теплоенерго» та «Полтаваобленерго» вже очікують на розгляд виконкому.

 

Нагадаємо, що після того, як виконком Кременчуцької міськради з 1 листопада 2017 року підвищив тарифи КП «Теплоенерго», їх перевіряла так звана «комісія Гройсмана» - призначена прем’єром за скаргами ЗМІ. У складі комісії був і представник НКРЕКП.



Комісія визнала тарифи економічно не обґрунтованими та дала свої рекомендації. На той час НКРЕКП вже не регулювала тарифи на тепло у Кременчуці, тож могла лише рекомендувати - а виконком вирішував, що робити з тими рекомендаціями. Після цього виконком у черговий раз ухвалив рішення, знизивши тарифи на 2 коп за 1 кв м опалювальної площі та на 5 коп за кубометр гарячої води.

 

У той же час, комісія вказала на завищені планові витрати палива, але КП «Теплоенерго» та мерія нічого з цим зауваженням не зробили – ніяк на нього не відреагували.

 

Натомість зараз, нагадаємо, свого розгляду очікують два проекти рішень виконкому щодо підвищення тарифів на тепло і гарячу воду КП «Теплоенерго» та ПАТ «Полтаваобленерго» - і це без урахування нової ціни на газ. І вже лунають заяви про чергове підвищення тарифів – з урахуванням нової ціни на газ.



Заради справедливості варто сказати, що не лише депутат Іванян бореться з тарифами за допомогою листів до Кабміну. З високими тарифами ними «борються» представники «Батьківщини» Олександр Головач, Віталій Таценюк. Голова фракції «Рідне місто» Олександр Роженко теж бореться - виключно з тарифами на газ. Жодного з цих тарифоборців ми ні разу не бачили (і, напевне, так і не побачимо) на засіданні виконкому Кременчуцької міськради, де тут, на місці, підвищують тариф на тепло. 

 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх