Чого вимагати від управителя: КМУ затвердив Типовий договір на управління багатоквартирним будинком

7.09.2018, 12:29 Переглядів: 7 441

 

Управитель має бути повністю підзвітним співвласникам багатоквартирного будинку. Проте у Кременчуці від імені співвласників договір уклав виконком

Кабмін затвердив Правила надання послуги з управління багатоквартирним будинком та Типовий договір на управління багатоквартирним будинком. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.


«Це ще один дуже важливий крок до забезпечення якісних житлово-комунальних послуг та прозорості відносин між співвласниками багатоповерхівок та управителями.
Ми даємо чіткі, єдині й зрозумілі для всіх правила надання послуги з управління багатоквартирним будинком. Тепер співвласники зможуть самостійно й вільно обирати управителя, встановлювати умови надання послуги і розмір оплати. Також чітко визначені права та обов’язки співвласників та управителів. А, головне - їх відповідальність, умови розірвання договору й припинення надання послуги.
Правила та Типовий договір запроваджуються відповідно до законів «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та «Про ЖКП», - написав віце-прем'єр.


Поки що документи (після затвердження) офіційно не опубліковані, але їх проекти давно розміщені на сайті Мінрегіону. І складені вони таким чином, що управителі стають повністю підконтрольними і підзвітними співвласникам. На управителів покладається набагато більше обов'язків, ніж передбачав попередній Типовий договір, затверджений Постановою №484 (зі змінами). Зокрема, те, чого не було — вимога оприлюднити графіки робіт, складання кошторису робіт та затвердження його співвласниками.


До речі, співвласники (уповноважені особи) мають і підписувати договір з управителем. Правила та Типовий договір не стосуються ОСББ. 


Що передбачають Правила та Типовий договір

  • Перелік робіт повинен бути узгоджений зі співвласниками.
  • Ціна на послугу управителя є договірною.
  • Окремий облік доходів і витрат по кожному будинку
  • Управитель має розмістити графіки:
    - план-графік технічного огляду будинку;
    - графік прибирання прибудинкової території;
    - графіки проведення дезінсекції та дератизації;
    - графік прибирання місць загального користування;
    - план-графік поточного ремонту;
    - план-графік оглядів димових та вентиляційних каналів.
  • У разі прийняття рішення співвласниками — накопичення грошей для капітального ремонту на окремому банківському рахунку.
  • Управитель має інформуєвати про необхідність капремонту та про рекомедований обсяг робіт.
  • Управитель здає в оренду спільне майно співвласників (вбудовані приміщення, підвали тощо).
  • У разі припинення дії договору управитель повертає співвласникам залишок коштів.
  • Щорічне звітування управителя про виконання кошторису та складання кошторису на наступний рік.
  • Пеня за послугу у разі несвоєчасної оплати — 0,01% за кожен день але не більше 100% боргу (втім, зауважи мо, що поки що не набули чинності норми про пеню, передбачені новий Законом про ЖКП — ці норми відтерміновані).
  • Співвласник має право на зменшення ціни на послугу, якщо вона неякісна. Передбачена виплата неустойки співвласнику (співвласникам) управителем, якщо послуга неякісна.

А що у Кременчуці?

Як уже сказано, Правила передбачають, що Типовий договір має бути підписаний співвласниками. Проте у Кременчуці міська влада «побігла попереду паровоза» - провела конкурс на управління багатоквартирними будинками до ухвалення нових Правил та Типового договору. І виконком сам підписав угоди з управителями — керуючими компаніями «Житлорембудсервіс» та «Добробит», не задіявши при цьому мешканців. Форму договору виконком не затверджував — її не було в конкурсній документації, тобто умови управління будинками, де не створені ОСББ, залишаються для мешканців (співвласників) «котом у мішку».





Начальник департамента ЖКГ Іван Москалик не приховував, що конкурс оголосили зарані (навіть до набуття чинності нового закону про ЖКП), щоб обійти процедуру узгодження конкурсу (і, відповідно, договору) зі співвласниками.





Відтак, договір між виконкомом та управителям укладений на рік. Тож за цей рік кременчуцькі співвласники багатоквартирних будинків і можуть «взяти владу у свої руки»:

  • домогтися надання послуг управителями на договірній основі саме з ними (навіть не створюючи ОСББ);
  • самим домовлятися про ціну послуги (без виконкому);
  • реалізувати своє право на узгодження переліку робіт, складання кошторису та на все інше — відповідно до нових Правил та Типового договору.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх