Кременчужанам розповіли таємниці вулиці Леонова

13.05.2018, 18:09 Переглядів: 8 172

Охочі ближче познайомилися з вулицею Чкалова, Леонова та Міським садом. Кременчужани дізналися, чому вулиця названа в честь космонавта та де стояв пам'ятник Сталіну й Леніну на Привокзальній площі 

В кінці 19 початку 20 століття вулиця Леонова носила ім'я Ново-Олександрійська, на якій переважно жити та навчалися залізничники. Чому вулиця носить ім'я першого космонавта, який вийшов у відкритий космос Олексія Леонова.


Спільна прогулянка Кременчуком розпочалася з Міського саду. Охочі кременчужани, яких зібралося більше півсотні пройшлися Міським садом до музичної школи, яка є пам'яткою архітектури.



Далі екскурсія попрямувала до вулиці Леонова. Зупинившись біля 200-річного дерева журналіст Тарас Деркач розповів, що парк став “ізюминкою” в тодішній Новоросійській губернії.


- Місцевість не дуже балувала нас екзотичними рослинами. Степова та придніпровська зона. Тому створення такого ландшафтного парку, те що зробив Григорій Потьомкін перед приїздом Катерини ІІ. Це було “ізюминкою” для тогочасної Новоросійської губернії, яка створювалася після того, як розпочалося колонізація південних земель, - сказав Тарас Деркач. - Парк був більшого розміру і це все, що залишилося з того часу.


 

І дорослі і маленькі кременчужани доторкалися до дерева, щоб загадати бажання:)


 


Кременчуцький технікум залізничного транспорту заснований в 1878 році, як технічне залізничне училище. Один із найстаріших вищих навчальних закладів України І рівня акредитації Полтавської області. Технікум готує спеціалістів для залізничної галузі.


До революції вулиця Леонова називалася Новоолексадрівська, після її перейменували на Колхозну.


- Вулиці пощастило, що основні військові дії не пройшли через неї. Радянські війська заходили в місто з боку 1 міської лікарні, - зазначив Тарас Деркач.


Як у Кременчуці космонавт знайшов своє кохання


Олексій Леонов - перший космонавт, який першим вийшов у комос і знаходився там 12 хвилин.


У 50-х роках Леонов навчався у Льотному коледжі, згодом проходив військову службу. Саме тут на вулиці Колгоспній іі познайомився Олексій Леонов зі своєю майбутньою дружиною.



Про Привокзальну площу


Автор: Альона Душенко Джерело фото: Телеграф, Культурний діалог
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх