Піддубна заблокувала трибуну, а Трофименко кричить «роздягають»: мовне питання у Кременчуці

30.03.2018, 12:12 Переглядів: 5 347

 

Депутат міськради вимагає зобов'язати нардепа Юрія Шаповалова спілкуватися на офіційних заходах українською мовою. Малецький вимагає невропатолога...


Сьогодні, 30 березня, на сесії міської ради виник скандал через мовне питання. Розглядали проект рішення щодо мови обслуговування у сфері надання послуг.



Депутат Оксана Піддубна вийшла виступати і попросила показати 45-секундне відео, де нардеп Юрій Шаповалов на офіційних заходах спілкується російською мовою.


Мер Кременчука Віталій Малецький категорично відмовився показати відео. Піддубна попросила внести правку в рішення - зобов'язати нардепа Шаповалова виступати на офіційних заходах українською мовою. За її правку проголосувало 5 депутатів — тобто правку не прийняли.


Тоді депутат Піддубна стала перед трибуною, наполягаючи на показі відео:


- Я не дам вести сесію, поки не покажуть відео. Я навчу міського голову виконувати закони України! - голосно повторювала Піддубна.

- Дмитро Онисимович, невропатолога запросіть, - звернувся мер Малецький до начальника управління охорони здоров'я Дмитра Петращука.


Юрій Гриценко, секретар міськради, заявив, що правка депутата Піддубної не має відношення до сфери обслуговування та питання, яке розглядається. Він зазначив, що Оксані Піддубній потрібно було готувати депутатське звернення.


Дмитро Кавунник (РПЛ) попросив Піддубну не влаштовувати фарс. До речі, автором проекту рішення про мову обслуговуваня є представник фракції РПЛ Сергій Костромінов.


Оксана Піддубна не вгамовувалась та продовжувала кричати:


- Відео! Відео!


Фракція «Опозиційного блоку» виступила проти ухвалення мовного рішення. Депутат Геннадій Іванян заявив, що міська рада повинна діяти в межах законних повноважень. А жодний закон не містить зобов'язать щодо вживання української мови у закладах, які не є державними. А відвідувачі закладів говорять російською.


- Складається парадокс, коли виконком порушує права споживачів, а міська рада — закони, - сказав Іванян.


Депутат Денис Терещенко почав свій виступ так:

- Мое выступление будет на русском языке. Оно будет касаться депутатов радикальной партии. Они еще два года назад ни бельмеса на украинском языке... Дома мы говорим на русском языке — 60-70% Кременчуга...


Терещенко сказав, що міська рада не має права нав'язувати мову приватним закладам сфери торгівлі. Він надав пропозицію від фракції: виключити з проекту рішення пункт 3 (по мову спілкування). (Проти мови вивісок «Опоблок» не заперечував).


Слідом за Денисом Терещенком виступила Ганна Павленко («Самопоміч»). На її думку, проект рішення відповідає нормам Конституції України та законам. Вона запропонувала не дискутувати та ухвалити рішення.


- Відео! Відео! - продовжувала скандувати Піддубна, стоячи перед трибуною.


Виступити та висловитися намагалася й громадський активіст Валентина Трофименко, але слова їй не дали. Валентина Трофименко теж зайняла місце біля трибуни, підтягнулися ще кілька депутатів та правоохоронці, які наполягали, щоб пані Трофименко зняла верхній одяг.


- Роздягають! - закричала Трофименко.


 


Мер Малецький врешті попросив правоохоронців не чіпати літню пані. У цьому ґвалті депутати таки проголосуали за мовне питання. Правка «Опозиційного блоку» не пройшла. За неї проголосувало 17 депутатів. І врешті депутати 26 голосами в цілому ухвалили рішення про мову обслуговування громадян.


Фракція «Опоблоку» під час голосування покинула залу. Піддубна ще якийсь час стояла біля трибуни, вимагаючи відео. Врешті дійшли згоди, що вона підготує звернення (із відео) про мову нардепа Шаповалова на наступну сесію.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: Александр Попенко, скрин трансляции КТРК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх