Мовний патруль йде до ресторанів Кременчука

8.03.2018, 08:47 Переглядів: 6 351

 

Депутати Кременчуцької міської ради на сесії розглянуть рішення про мову обслуговування у сфері надання послуг та торгівлі. У проекті рішення, який розміщений на сайті Кременчуцької міської ради, посилаються на дотримання Конститтуції України.


- Відповідно до ст. 10 Конституції України, ст. ст. 11, 18, 24, 26 Закону України «Про засади державної мовної політики», ст. ст. 4, 15 Закону України «Про захист прав споживачів», рішення Конституційного Суду України від 14.12.1999 № 10-рп/99, керуючись рішенням виконавчого комітету Кременчуцької міської ради від 18.01.2013 «Про затвердження інструкції з діловодства виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області» (зі змінами), п. 50 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Кременчуцька міська рада. - йдеться у повідомленні.


 


Згідно з проектом рішення заклади обслуговування і торгівлі мають вести документацію та спілкуватися з відвідувачами державною мовою - українською.


- Виконавець послуг зобов’язаний звертатися та спілкуватися зі споживачем послуг державною мовою, окрім випадку, коли споживач нею не володіє або звертається до працівників суб'єкта господарювання будь-якою іншою мовою, і відповідні працівники володіють такою мовою, - йдеться у повідомленні.


Контроль за виконанням рішення покладуть на першого заступника міського голови Володимира Пелипенка та постійну депутатську комісію з питань промисловості, будівництва, підприємницької діяльності, побутового, торговельного обслуговування та регуляторної політики (голова комісії Микола Шевченко).


Цікаво, що згідно зі ст. 6 Закону України "Про рекламу" мова реклами визначається законами України "Про мови в Україні" (8312-11), "Про інформацію" (2657-12), "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" (2782-12), "Про телебачення і радіомовлення" (3759-12), іншими законодавчими актами України в цій сфері, міжнародними договорами та угодами. Згідно з Законом УРСР "Про мови в Українській РСР" питання мови реклами - українська.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх