Депутатська комісія з питань законності не бачить нічого поганого в порушенні закону у Кременчуці

23.03.2018, 11:42 Переглядів: 2 870

 

Комісія розглянула скаргу депутата Оксани Піддубної на порушення терміну проведення сесії міської ради, встановленого Законом про місцеве самоврядування

Сьогодні, 23 березня, депутатська комісія з питань регламенту, депутатської діяльності, етики, забезпечення правопорядку, розвитку місцевого самоврядування (голова комісії Віталій Таценюк) розглянули скаргу депутата Оксани Піддубної на не проведення у встановлений законом термін сесії міської ради.




Нагадаємо, міський голова Віталій Малецький започаткував проведення сесій не раз на місяць, як було раніше, а раз на квартал. Так, остання сесія міськради відбувалася у грудні 2017 року, тепер чергова сесія призначена на 29 березня 2018 року.




Оксана Піддубна у своїй скарзі вказує на можливість «мовчазної згоди» у вирішенні земельних питань, на порушення термінів розгляду звернень громадян у вирішенні земельних питань, і головне – на порушення Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», де в статті 46 (пункт 5) чітко вказано, що сесії з земельних питань скликаються не рідше одного разу на місяць. Також не проведення сесій у цей термін порушує й регламент Кременчуцької міської ради, який містить положення про те, що сесії з земельних питань проводяться не рідше одного разу на місяць.


Під час засідання комісії начальник юридичного управління виконкому Валерій Мірошніченко пояснив, що «мовчазна згода» розповюджується лише на дозвільні рішення, в яких йдеться про складання проектів землеустрою на відведення земельних ділянок. А питання виділення землі (вже після складання проектів землеустрою) – це лише компетенція міськради, і отримати «мовчазну згоду» тут неможливо. Щодо очевидного факту: порушення термінів розгляду звернень громадян (тепер люди чекають по три місяці на вирішення земельних питань, замість одного місяця) начальник юридичного відділу зауважив: скарг від громадян на їхнє порушене право не надходило.


Також він додав, що законодавець установив такі норми розгляду питань, що виконати їх неможливо, і вони не виконувалися й раніше.


- Терміни і так постійно порушуються, законодавець встановив нереальні строки, - заявив Мірошниченко.

- Головне, що немає скарг мешканців, - зауважив депутат Сергій Погрібний.


Голова комісії Віталій Таценюк також наголосив, що повноваження скликати сесію належать міському голові або третині депутатів. А відтак, якщо Оксані Піддубній не вдалося зібрати третину депутатських голосів для проведення сесії – значить, депутати згодні з терміном 29 березня. Так, Оксана піддубна зібрала 10 депутатських підписів за проведення сесії, а для скликання сесії потрібно 14 підписів.



Відтак комісія вирішила:

  • взяти скаргу Оксани Піддубної до відома.
  • рекомендувати міському голові довести до депутатів міської ради, чим він керується, призначивши дату сесії на 29 березня.

Питання явного порушення Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та власного ж регламенту депутати всіляко намагалися обійти та не звернули увагу, чим насправді повинен керуватися міський голова.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх