Мовчазна згода депутатів: які ризики отримує Кременчук

9.02.2018, 11:01 Переглядів: 6 454

 

Не скликаючи сесію понад місяць, мер Віталій Малецький порушує і закон, і регламент Кременчуцької міської ради. А більшість депутатів із ним мовчки погоджується. Якими можуть бути наслідки бездіяльності влади у вирішенні земельних питань?

Незаконне ноу-хау від міського голови

У новий рік Кременчуцька міська рада вступила з ноу-хау, запровадженим міським головою Віталієм Малецьким. До середини січня не була відома дата наступної сесії, і на брифінгу 15 січня мер заявив, що сесії міської ради проводитимуться не раз на місяць, а рідше – можливо, раз на квартал. При цьому він послався на чинне законодавство і на те, що така практика існує в багатьох муніципалітетах України.


Що ж, якщо не знаєш, як вчинити – вчиняй за законом. Отже, ми почали ретельно читати закон, який нібито дозволяє меру скликати сесії раз на квартал.


І з’ясували, що мер, м’яко кажучи, вводить в оману територіальну громаду Кременчука та ігнорує Закон «Про місцеве самоврядування в Україні». Цей Закон передбачає, що вирішення земельних питань належить виключно до компетенції місцевих рад. І при цьому земельні питання розглядаються не рідше одного разу на місяць. А раз на квартал (те, про що казав мер під час брифінгу) можуть розглядатися усі інші питання, крім земельних та питань дозвільного характеру. Те саме передбачає й регламент Кременчуцької міської ради. Щоб не бути голослівними, цитуємо документи.


Закон та регламент

«Сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок та надання документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності - не рідше ніж один раз на місяць».
(пункт 5 статті 46 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні»)


«Скликання сесії ради
1. Сесії, наступні після першої, скликаються міським головою відповідно до плану проведення сесій, затвердженого радою, за його ініціативи, у разі необхідності, але не менше одного разу на квартал, а з земельних питань – не рідше ніж один раз на місяць.
2. У разі невмотивованої відмови міського голови або неможливості його скликати сесію ради сесія скликається секретарем міської ради».
(Регламент Кременчуцької міської ради, пункт 32).


«Мовчазна згода»: 10 депутатів проти

Депутат Оксана Піддубна зазначає, що практика «відтягування» сесій може призвести до мовчазної згоди при вирішенні земельних питань. Про це вона вказала у заяві на ім’я міського голови, пропонуючи скликати чергову сесію 21 лютого.


Тут варто пояснити, що таке «мовчазна згода». Відповідно до Земельного кодексу та Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», вирішення земельних питань належить виключно до компетенції місцевих рад. Проте якщо рада не розглядає питання протягом місяця, фізична особа (відповідно до ст. 118 Земельного кодексу) або юридична особа (відповідно до ст. 123 Земельного кодексу) має право самостійно замовити проект землеустрою земельної ділянки. Те саме – з існуючими договорами оренди земельних ділянок. Якщо орендар продовжує користуватися ділянкою після закінчення терміну дії договору, і орендодавець (міська рада) протягом місяця не надіслав заперечення, договір вважається поновленим на той самий строк, який у ньому вказаний (це стаття 33 Закону «Про оренду землі»). Тобто, здавалося б, закон дає простим громадянам та підприємцям страховку від бездіяльності влади.


Проте, з іншого боку, відкриває можливості для роздачі земель «в обхід» рішень міської ради – наближеним людям. Підхід відтягування сесій нівелює й роль міської ради – усуває її від розгляду земельних питань. Саме про це наразі й заявляє публічно депутат Піддубна.


 


Оксана Піддубна запропонувала колегам-депутатам підписати її заяву про скликання сесії, посилаючись на норму ст. 46 Закону «Про місцеве самоврядування», яку ми цитували вище. Аби скликати сесію, потрібна третина депутатських голосів – 14 підписів. Проте станом на ранок 7 лютого заяву підписали 10 депутатів. Ось їхні прізвища: Оксана Піддубна, Валентина Гордєєва, Дмитро Кавунник, Тетяна Сідерка, Ганна Павленко, Сергій Костромінов, Геннадій Іванян, Костянтин Терещенко, Микола Порицький, Володимир Грінченко.


Інші дали «мовчазну згоду» меру міста на порушення закону «Про місцеве самоврядування в Україні».



Мер запевняє, що «мовчазної згоди» не буде

Натомість міський голова Віталій Малецький запевняє, що «мовчазної згоди» при наданні ділянок не буде, і всі питання відпрацьовані. Про це він двічі заявляв на брифінгах.


 


- Яким же чином вам вдасться уникнути мовчазної згоди, адже термін розгляду питання не збільшується, він встановлений законом – це місяць? – спробував уточнити в мера «ТелеграфЪ».
- Якщо подивитися сесії минулого року, то в нас ніколи вони не проходили місяць у місяць. Був інтервал півтора місяці, десь більше, десь менше… Ми опрацьовуємо сім проектів, які є ризиковими, і з цими заявниками ведеться робота юридичного управління і земельного управління. Мовчазна згода – це така прихована форма «беспредела». У нас була раніше така система, коли в останній день перед сесією, за три хвилини до кінця робочого дня, щоб не встигли розглянути, заносили в канцелярію документи – і потім наступала мовчазна згода. А потім виникали оті бульвари та інші об’єкти… Ми проти такої практики. Ми пояснюємо землекористувачам: давайте діяти в правовому полі, через дозвільне рішення ради. Бо якщо ви підете за мовчазною згодою, потім знову доведеться йти в ту саму раду – затверджувати проект землеустрою, зміни цільового призначення, потім ще щось… Просто буде багато дій, пов’язаних із першим рішенням. І якщо людина щось порушить, нахабно вчинить, то потім у неї виникне цілий ланцюжок взаємопов’язаних подій, - відповів мер.


- Але ж, з іншого боку, це затягування розгляду питань.
- Певним чином це викликає дискомфорт у деяких землевласників, але ми аналізували всі заявки, там ніяких кардинальних проблем немає.


Висновок:
Отже, судячи з відповіді мера, міська рада розраховує лише на добру волю громадян та підприємців, які мовчки (по два-три місяці всупереч чинному законодавству) терпітимуть дискомфорт та чекатимуть, коли ж у панів-депутатів дійдуть руки до розгляду дозвільних питань. Така практика схожа вже не на міську, а на боярську раду…


Голова земельної комісії не проти ігнорування закону

«ТелеграфЪ» звернувся за коментарем і до голови профільної депутатської комісії з питань регулювання земельних відносин, юриста Руслана Ульянова.


 


- Стаття 46 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» напряму передбачає, що в сфері вирішення земельних питань і дозвільної діяльності сесія скликається не рідше разу на місяць. Натомість міський голова прийняв інше рішення. Як ви до цього ставитесь і чому не вказали на це порушення міському голові?
- А чому я маю вказувати на порушення?


- Бо ви голова профільної земельної комісії.
- Голова земельної комісії – це особа, яка організовує роботу земельної комісії, а не дає якісь вказівки міському голові. Я такий самий депутат, як і інші 42, просто в мене більше обов’язків: я ще маю відповідати за діяльність комісії. А щодо сесії, то її скликає або міський голова, або 14 депутатів міської ради. Якщо не знаходиться 14 депутатів міської ради, значить, депутатський корпус не заперечує проти проведення сесії раз на три місяці. І я не бачу для міста якихось негативних наслідків, ми ж повинні виходити з цього, а не виконувати якісь ритуали. Я негативних наслідків не бачу. Якщо ви як журналіст їх бачите, скажіть мені, ми з вами їх обговоримо.


- Тобто ви не заперечуєте проти такої практики (проведення сесій)?
- Я не заперечую. І один із основних моїх мотивів – це те, що завдяки позиції деяких політичних фриків сесія у нас перетворилася на театралізовані вистави, де люди бігають, кричать, скликається поліція, і всі смакують ці обставини. Фактично відбувається делегітимізація влади. Тобто влада виставляється клоунами… Нехай це краще буде раз на три місяці, краще мінімізувати, ніж такі шоу влаштовувати.


- Мінімізувати, порушивши закон? Адже я почала з того, що він передбачає раз на місяць розгляд земельних питань. Проігнорувати закон, наплювати на нього?
- Пані Тетяно, ми ж говоримо не стільки про ігнорування закону, а про практичні наслідки. Якщо не скликання сесії нестиме негативні наслідки, то я першим виступлю за те, щоб сесії скликалися ледь не кожного тижня… Але негативних наслідків немає. Так, формально не виконується закон.


- І ви ставитеся нормально до того, що він не виконується?
- Я нормально ставлюся до того, що я вибираю між двох зол менше. У мене є дві проблеми. Перша, що є формальна вимога закону, яка не тягне для міста негативних наслідків, я вже вкотре це говорю. А з іншого боку є ситуація, коли деякі політичні сили перетворюють сесію на шоу. Коли у нас є два зла, і вибору немає, треба вибирати менше зло.


- Тобто ігнорування закону це менше зло?
- У цьому випадку так. Виходу немає.


Можливі негативні наслідки

Перш ніж ми перейдемо до аналізу наслідків, варто пояснити: орендована земля зараз – на вагу золота. Бо з середини 2008 року надання земельних ділянок для бізнесу має відбуватися на конкурсних засадах – відтоді відбулися зміни до земельного законодавства. Хто встиг взяти землю в оренду до цього часу, побудувати магазин (тощо), має право й надалі подовжити термін оренди ділянки (без конкурсу), якщо умови оренди землі виконуються.


Подовження терміну договору оренди землі – це теж дозвільне рішення, і на нього розповсюджується «мовчазна згода», як уже було сказано вище.


Керівник земельного управління виконкому Ірина Безверха вважає, що ця норма якраз захищає підприємців: якщо міська рада вчасно не подовжила термін оренди – він подовжується майже автоматично. Але хто в цьому випадку підписує договір, якщо дозвільне рішення ще не ухвалила міська рада? Закон «Про оренду землі» передбачає, що місцева рада може призначити на це уповноважену особу.


- В інших міських радах обирають особу, яка без рішення ради має право підписувати договір. У нас у міській раді таку особу ніхто не вибирав. Договори підписуються напряму мером – після рішення міської ради. Без рішення міської ради ніхто нічого не підпише, - каже Ірина Безверха.


Отже, коло замкнулося – підприємці нам теж казали, що насправді «автоматичного» поновлення договорів не відбувається, інколи вони «зависають» на довгі місяці. (На жаль, вони не хочуть себе називати – теж вибирають «менше зло», бо побоюються, що в мерії їм почнуть ще більше «встромляти палки в колеса»).


У колах, пов’язаних із розглядом земельних питань, підтвердили наші версії про можливі негативні наслідки не проведення сесій.

  1. Затягування розгляду питань, всупереч законодавству. «Певний дискомфорт» для підприємців визнає навіть мер.
  2. Корупційні ризики. Насправді не проблема для ради, яка погодилися на не проведення сесій у встановлений законом термін, визначити особу, відповідальну за підписання поновлених договорів оренди. А якщо питання розглядаються не колегіально, а даються «на відкуп» одній особі, виникають корупційні ризики. Слухняним та «своїм» підприємцям оренду подовжать автоматично. А не слухняні або стануть слухняними, або чекатимуть, коли ж нарешті збереться сесія?
  3. Небезпека земельних порушень. За відсутності колегіального розгляду питань про оренду землі або розгляду нашвидкоруч великої купи питань є небезпека, що «автоматично» подовжуватимуться договори оренди, навіть якщо орендар (слухняний підприємець, наближений до влади) порушив умови землекористування. Наприклад, збудував хатинку на березі Дніпра замість того, щоб облаштувати громадську зону відпочинку. За законом, порушення тягне за собою розірвання договору. Але якщо «вирішення питань» відбувається не публічно, то порушення можна приховати. І, навпаки, розірвати договори оренди з неугодними.

Напевне, це не повний перелік негативних наслідків…


Коли верстався номер. 7 лютого депутат Оксана Піддубна повідомила, що готує заяву в поліцію про зловживання владою міським головою – стосовно не скликання сесії та порушення термінів розгляду земельних питань.


З огляду на ситуацію, що склалася з термінами проведення сесій міськради, «ТелеграфЪ» поставив лідерам фракцій у Кременчуцькій міській раді таке запитання:

– Як ви оцінюєте рішення мера проводити сесії раз на квартал, і таким чином відсторонити міську раду від участі в ухваленні низки важливих рішень, зокрема і земельних питань?


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх