Таємна угода у Кременчуці: що ж приховує КАТП 1628 на звалищі разом з новим інвестором?

14.03.2018, 10:04 Переглядів: 4 626

Кременчуцьке КАТП 1628 відмовилося надати за запитом угоду з ТОВ КЛІАР ЕНЕРДЖІ-КРЕМЕНЧУК на дегазацію полігону відходів. «ТелеграфЪ» надіслав скарги щодо порушення права на доступ до публічної інформації міському голові та Уповноваженому з прав людини

КАТП 1628 відмовилося надати «Телеграфу» договір на дегазацію полігону твердих побутових відходів з ТОВ КЛІАР ЕНЕРЖДІ-КРЕМЕНЧУК.

Нагадаємо, на Деївському звалищі депутати несподівано для себе відкрили «джерело чистої енергії»: для багатьох було новиною, що тут виробляє електроенергію з біогазу нещодавно створене підприємство ТОВ КЛІАР ЕНЕРЖДІ-КРЕМЕНЧУК. За інформацією міського голови Віталія Малецького, КАТП 1628 уклало договір на дегазацію полігону та отримує прибуток. Щоправда, мер під час брифінгу не міг згадати точно розмір прибутку. І порадив звернутися на КАТП.


Що ми й зробили -  1 березня звернулися з інформаційним запитом на комунальне підприємство відповідно до Закону «Про доступ до публічної інформації». Адже на те воно й комунальне підприємство, щоб звітувати громаді про використання її майна. Ми просили угоду (з усіма додатками) на дегазацію полігону ТБВ між КАТП 1628 та ТОВ КЛІАР ЕНЕРЖДІ-КРЕМЕНЧУК.


І навіть (для уникнення непорозумінь) нагадали директору КАТП 1628 про Постанову ВАСУ від 29.09.2016 р. №10 «Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації» (стосовно того, що КП є розпорядниками інформації стосовно розпорядження комунальним майном).


 


7 березня на електронну адресу журналіста, який запитував інформацію, надійшла відповідь від КАТП-1620 (директора Шияна С.О.). У наданні запитуваної угоди нам відмовили, абсолютно безпідставно посилаючись на те, що запитувана нами інформація не є публічною. До того ж, у відповіді зазначили, що підприємство не наділене повноваженнями надавати в користування полігон третім особам. Але про що ж тоді таємна угода?  


 


«ТелеграфЪ», скориставшись допомогою медіа-юриста ГО «Платформа прав людини» Олександра Бурмагіна, оскаржив неправомірну відмову у наданні інформації. Ми адресували скаргу міському голові Кременчука. Бо саме він є керівником розпорядника запитуваної інформації.

Аналогічну скаргу ми направили Уповноваженому з прав людини: про усунення порушень  права на доступ до публічної інформації та притягнення порушника (керівника КАТП-1628) до адміністративної відповідальності за статтею 212-3 КУпАП. Неправомірна відмова в наданні інформації тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425-850 грн).


Нагадаємо, КАТП-1628 зі своєю «таємною угодою» з інвестором, який господарює на звалищі, опинилося в епіцентрі скандалу. Потенційний німецький інвестор, якому міська рада відмовила в укладенні угоді на дегазацію полігону, назвав те, що відбувається, корупцією.



Спільне українсько-німецьке підпримємство пройшло через інвестиційний конкурс, натомість ТОВ КЛІАР ЕНЕРЖДІ-КРЕМЕНЧУК «зайшло» на звалище без конкурсу. Депутати допоки теж не бачили угоди між КАТП 1628 та ТОВ КЛІАР ЕНЕРЖДІ-КРЕМЕНЧУК.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх