Імітація відкритості: активісти проекту дослідили фінансову звітність комунальних підприємств

23.05.2017, 17:16 Переглядів: 3 444

Імітація відкритості: активісти проекту дослідили фінансову звітність комунальних підприємств

Зробити прозорими та відкритими фінансові ресурси комунальних підприємств Кременчука – таку основну мету на цей рік поставили журналісти та активісти громадської ініціативи "Відкритий доступ".

Діяльність, у тому числі й фінансова, усіх комунальних підприємств (тобто тих, засновником яких є територіальна громада Кременчука), має бути відкритою і прозорою. Надання повної інформації про діяльність комунальних підприємств є потужним запобіжником» корупції. Проте наразі КП імітують відкритість: інформація про діяльність КП оприлюднена, але вона є неповною, неструктурованою, і головне: не дотримані нові вимоги Закону "Про доступ до публічної інформації" та Постанови КМУ №835 від 21.10 15 року про відкриті дані. Про це йшлося на прес-конференції активістів громадської ініціативи "Відкритий доступ". 

 

Активісти проекту поставили за мету не лише добитися від влади оприлюднення інформації, а й подання її у форматі відкритих даних (Open data) - тобто у машиночитних форматах (доступних для обробки комп'ютером, копіювання, скачування).

 

Публічна інформація у формі відкритих даних - це публічна інформація у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання.

Розпорядники інформації зобов’язані надавати публічну інформацію у формі відкритих даних на запит, оприлюднювати і регулярно оновлювати її на єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на своїх веб-сайтах.

(Стаття 10-1 ЗУ "Про доступ до публічної інформації")

 

Власне, міська влада вже сама задекларувала таку відкритість, ухваливши відповідне рішення, підготовлене депутатом Олександром Кальченком.

 

 

Нагадаємо, рішення ухвалили "зі скрипом" - лише з другого разу. А зараз ми маємо яскравий приклад, коли комунальні підприємства, засновані міською радою, не виконують у повному обсязі рішення свого засновника - тобто міської ради. За даними моніторингу, проведеного активістами «Відкритого доступу», не всі комунальні підприємства надали звіти про свою діяльність, у тому числі й фінансову звітність. Так, на сайті міської ради розміщена інформація від 20 підприємств, хоча суб'єктів господарювання комунальної форми власності в місті набагато більше. Інформація ж яка розміщена - це скановані копії документів: такі документи не знаходять за запитом пошукові системи, а значить, доступ до них на даний час обмежений, а їх автоматизована обробка неможлива. Скановані документи є неприпустимими - це передбачає Постанова № 835 про Відкриті дані. Зустрічаються й відверті казуси з оприлюдненням.

 

 

Крім того, як підкреслили організатори  прес-конференції, міська влада звузила поняття "суб'єктів господарювання", які мають звітуватися перед громадою, лише до підприємств, які надають комунальні послуги. Наприклад,  сайті немає звітності комунального закладу культури "Парк Придніпровський" та новоутворених "паркових" підприємств: "Міський сад", "Парк Миру", "Парк Крюківський". 

 

- Чому нас так цікавить звітність КП? Сьогодні ситуація така, що кременчужани не знають, наскільки ефективно працюють місцеві підприємства, засновником яких є територіальна громада. Як формуються зарплати керівників? Як відбувається планування витрат? Спостерігаємо казусні ситуації: лікарні реорганізовують, зводячи кілька установ докупи, зате створюють кілька комунальних підприємств, що опікуються парками, "розділяють навпіл" комбінат ритуальних послуг. У таких умовах важко оцінити економічну доцільність дій влади, важко контролювати ефективність витрачання бюджетних коштів, - підкреслює Лариса Гориславець, керівник громадської ініціативи "Відкритий доступ". 


Імітація відкритості: активісти проекту дослідили фінансову звітність комунальних підприємств


Прес-конференція плавно переросла в дискусію з приводу того, як поліпшити в місті ситуацію з оприлюднення інформації. Так, автор проекту рішення про звітність комунальних підприємств, Олександр Кальченко, вважає, що неналежне оприлюднення інформації слугує способом її приховати. Журналісти ж наголосили і на іншій проблемі: відсутності у розпорядників інформації культури роботи з відкритими даними. За словами Тетяни Донченко, журналіста «Кременчуцького Телеграфа» та координатора проекту «Відкритий доступ», активісти готові співпрацювати з міською владою, а також провести семінар або навчання представників комунальних підприємств, що відповідають за оприлюднення інформації.

 

Окрім того, представники «Відкритого доступу» готові надати свої пропозиції міській владі з удосконалення сайту міської ради, на який на минулій сесії виконкому виділили 500 тисяч гривень.

 

За попередньою домовленістю з секретарем Кременчуцької міської ради Юрієм Гриценком, активісти увійдуть до робочої групи, що працюватиме над удосконаленням сайту міської ради. Тож нині журналісти шукають небайдужих фахівців у сфері IТ, щоб спільно підготували свої пропозиції стосовно формату оприлюднення публічної інформації, й зокрема, фінансової звітності КП.


На прес-конференцію завітала представник мерії – Олена Олещенко, працівник апарату міської ради Кременчука. Вона також підтвердила готовність міської влади до співпраці та до створення спільної робочої групи, що працювала б над удосконаленням сайту міськради й оприлюднення суспільно важливої інформації про роботу ради та міськвиконкому.

 

Минулого року ініціативу започаткували журналісти: тоді вони ставили головною метою відкритість для громади рішень міської влади, а саме: оприлюднення проектів рішень міської ради та виконкому за 20 днів до їх ухвалення. На прес-конференції активісти прозвітували, наскільки їм вдалося досягти мети: ситуація значно поліпшилася, хоча до ідеалу ще далеко.

Фото: Александр Попенко
Автор: Альона Душенко Фото: Александр Попенко
Теги: сайт
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх