Чоловічі «п’ять копійок» у питанні планування сім’ї

26.11.2006, 19:11 Переглядів: 3 687
Здоров’я майбутньої дитини залежить від здоров’я батьків – цей лозунг ні в кого не викликає сумнівів, але чомусь всі запобіжні та профілактичні заходи приходяться лише на долю жінки. Роль же чоловіка у масовій свідомості невдячно зводиться лише до суто механічних операцій. Насправді ж, здоров’я дитини починається задовго до вагітності і необізнаність про стан здоров’я батьків може привести до наступних страждань дитини..
Лікар-уролог Георгій Гайовий, як і його колеги, впевнений, що про здоров’я дитини треба піклуватися ще до вагітності

За словами начальника Центрального відділу РАЦС Валентини Борщ, кожна третя пара, що приходить реєструвати шлюб, уже вагітна!!! У цьому випадку добровільне та безкоштовне медичне обстеження, що пропонується зробити молодятам, вже особливої погоди не зробить – дитина розвивається. Але патології у її розвитку, і як наслідок, народження дітей з вадами, можна попередити до зачаття. Бо якою народиться дитина залежить не лише від матері, але й від батька. Останні, часто не знають про свої хвороби, а їх хоч греблю гати. На запитання щодо небезпеки, на яку чоловіки можуть наражати власних дітей «Телеграфу» відповідає лікар-уролог 3-ї міської лікарні Георгій ГАЙОВИЙ.

– Наскільки здоров’я малюка залежить від кожного з батьків?
– Половину генетичної інформації майбутній дитині передає мати, а половину – батько. Це якщо говорити про генетичний бік справи. Проблеми ж полягають як у якості тієї генетичної інформації так і, взагалі, можливості завагітніти. Безплідні сім’ї для України давно не рідкість, причому в багатьох випадках – через здоров’я чоловіка.
– Що ж коїться з сучасними чоловіками?
– По-перше, зменшується кількість сперматозоїдів у спермі. Якщо 20 років тому їхня нормальна кількість складала 60 мільйонів на мілілітр, то зараз Міністерство охорони здоров’я України надає цифру 20 мільйонів – потроху вироджуємося. По-друге, сама якість сперми у багатьох випадках залишає бажати кращого. Не рідкісні захворювання на хламідіоз, мікоплазмоз, трихомонідаз. Свої відбитки на спермі залишають венеричні захворювання і навіть загальновідомі інфекційні хвороби, наприклад, ГРВІ.
Найстрашніше те, що вплив цих інфекцій ніяк не проявляється зовнішньо. Чоловіки навіть не здогадуються, що вони хворі. Також негативно на здоров’я сперматозоїдів впливає забруднене навколишнє середовище та продукти харчування.
– Що чоловіку робити перед тим, як стати батьком?
– Якщо чоловік вирішив стати батьком, то перше, що необхідно зробити – обстежитися у лікаря-уролога або андролога. Якщо стан чоловічого здоров’я нормальний, то спеціаліст призначить приймати вітаміни для підвищення імунітету, відмовитися від шкідливих звичок і дасть багато інших рекомендацій, залежно від роду діяльності та стилю життя.
І які саме рекомендації дають лікарі?
– Сперматогенез (тобто розвиток сперматозоїда) відбувається протягом трьох місяців. Тому, щоб виростити здорових сперматозоїдів, на цей час необхідно мінімізувати вплив будь-яких отрут. Особливо це стосується працівників цехів, де є виділення ароматичних вуглеводнів (на нафтопереробному заводі), лакофарбувальні виробництва, гарячі цехи. У моїй практиці було багато випадків, коли сім’я не могла завагітніти, або вагітність проходила з ускладненнями. Я радив чоловікам змінити місце роботи. Через деякий час ті, хто прислухався до поради, могли радіти поповненню в сімействі.
Найбільш небезпечні для майбутньої дитини батьки, що працюють з іонізуючим випромінюванням – воно безпосередньо спотворює генетичну інформацію, що міститься у сперматозоїдах. Тому просто необхідно уникати подібних робіт.
Також треба відмовитися від продуктів харчування, що містять шкідливі домішки: барвники, посилювачі смаку та інші небезпечні хімічні сполуки.
Куди можна в Кременчуці звернутися за допомогою?
– Обстеження у лікаря-уролога в будь-якій поліклініці Кременчука безкоштовне. Після здачі аналізів спеціаліст скаже здоровий чоловік чи ні. Якщо необхідно лікуватися, то це вже може вилитись у копійку. Вартість спермограмми, наприклад – 40 гривень, проведення аналізу на один гормон або одну інфекцію – 30 гривень.
Шановні чоловіки, якщо ви плануєте найближчим часом, чи просто колись, стати батьками своїх дітей, зрозумійте, що після бійки кулаками не махають. Або, перефразовуючи на «андрологічну мову», – якщо жінка завагітніла, то чим би ви там не махали опісля, свої «п’ять копійок» у здоров’я дитини ви вже вклали і змінити нічого не можна.

Планування вагітності як запорука здоров’я майбутньої дитини

17 листопада у приміщенні Центрального відділу РАЦС відбувся круглий стіл на тему: «Планування вагітності як запорука здоров’я майбутньої дитини». Основною ідеєю, якою були пройняті всі виступи – привернути увагу молодих людей до власного здоров’я перед зачаттям.



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх