Чи «з’їдять» віруси людство

4.11.2006, 14:11 Переглядів: 3 267
Віктор ЗУЄВ, професор, віце-президент Російської академії природничих наук. Займається вірусологією більше 40 років. Перебуваючи минулого року в Києві в інтерв’ю «Газеті по-київськи» професор розповів чи загрожують віруси людству і чому ми старіємо..

«Іспанка» – від вірусу пташиного грипу
– Вірусологією я займаюсь більше сорока років. І добре знаю, які страшні біди несуть людству віруси. Епідемія грипу-«іспанки» – у роки Першої світової війни знищила більше людей, ніж усі армії, які воювали, разом взяті. До речі, «іспанка» була викликана саме вірусом пташиного грипу, який потім потерпів мутацію і став небезпечним для людини. Віруси грипу взагалі дуже мінливі, чим особливо небезпечні.
– Тож людство дійсно під загрозою?
– Як казав один письменник, чутки про мою смерть прошу вважати дещо перебільшеними. Те ж саме і з людством. Вірогідність того, що нинішній пташиний вірус зможе швидко мутувати і стати небезпечним для людини, поки що невелика. Хоча існує. І тому треба працювати над виготовленням препаратів, які здатні протистояти вірусам.
– І все-таки, чи може колись з’явитись вірус, який «з’їсть» людство?
– Вірогідність того, що з’явиться збудник, який знищить усе людстство, на мою думку, досить невелика. Інша справа, що час від часу з’являються збудники зовсім нового захворювання. За останні десятиліття ми маємо 4 нових інфекційних захворювання. Це лихоманка Марбург, лихоманка Ласса, ще більш жахлива лихоманка Ебола і вірус імунодефіциту людини, який викликає СНІД.
З іншого боку, історія свідчить, що світові епідемії – пандемії чуми чи віспи, косили мільйони людей, але людство вижило. Тому малоймовірно, що виникне вірус, який зуміє знищити його докорінно. З тієї простої причини, що існує біологічний закон – будь-яка популяція гетерогенна, тобто неоднорідна, і в кожній популяції є особи, на які та чи інша зараза ніяк не діє. Своєрідний біологічний захисний механізм від повного знищення.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх