Чому ми старіємо

4.11.2006, 14:11 Переглядів: 4 118
На конференції в Києві Віктор ЗУЄВ, професор, віце-президент Російської академії природничих наук та його колеги розповіли про важливе відкриття, результати якого можуть вплинути на збільшення тривалості людського життя..

– Є дві кардинальні ознаки старіння – втрата нервових клітин мозку, нейронів, і розростання мозкової з’єднуючої тканини – глії. І цей механізм старіння перехитрити неможливо, він надзвичайно надійний. При цьому раніше вважалось, что загибель нейронів, яка супроводжує наше життя, приводить до виникнення пустот, їх називають вакуолі. І тоді відбувається розростання з’єднуючої тканини. І ось, коли глія стрімко витісняє нервові клітини, тоді й настає зупинка роботи мозку, тобто смерть.
Теорія нібито цілком логічна. Але, маючи багато років справу з інфекційними захворюваннями, ми якоїсь миті задались несподіваним питанням. Так, інфекція вбиває нервові клітини і на їх місці розростається глія. Але чому цей процес відбувається і в мозку людей, які не страждають інфекційними хворобами? І тоді-то ми дійшли до висновку, що в механізмі старіння все відбувається навпаки – це глія, розростаючись із якихось закладених природою причин, порушує живлення нейронів і приводить до їх загибелі.

Мишенята-дідусі
А далі ми почали шукати механізм, який змушує з’єднуючу тканину глію розмножуватись. І знайшли його, провівши доволі простий досвід.
Клітини глії, які ми отримали із мозку новонароджених мишей, розділили на три пробірки. У першу не додавали нічого – це контроль, нехай ростуть, як ростуть. У другу додали мозковий екстракт півторамісячних мишенят, а в третю – мозковий екстракт півторарічних мишей. Через 11 днів виявилось, що в першій пробірці і в тій, у яку додавали екстракт молодого мозку, кількість клітин була схожою і навіть не подвоїлась. А ось у пробірці, в яку додавали екстракт мозку старих мишей, число клітин виросло вчетверо. Це було дуже велике збільшення.
Нам заперечили – так, ви виявили якийсь фактор, який стимулює ріст клітин глії, але хто вам сказав, що цей фактор – причина старіння, а не його наслідок?
Тоді ми провели досліди штучного старіння молодих мишей. Ми взяли півторамісячних мишенят і ввели їм екстракт мозку старих мишей. І через 3 місяці, у віці 4,5 місяців, ці миші постаріли. Вони стали повільнішими, у них з’явилась в’яла реакція на їжу, шерсть стала тьмяною, а дві мишки просто посивіли. Це були чорні миші, і за всю свою майже 50-річну роботу я вперше бачив таких сивих мишей. Коли їм зробили розтин, то виявилось, що у корі головного мозку у мишей, які зістарились штучно, число нервових клітин було майже в два рази менше, ніж у тих, яким ми вводили екстракти мозку молодих мишей.

Переливання крові веде до старіння?
Згодом ми виявили, що процес цей передається по всьому організму з кров’ю.
Проводячи досліди з людиною, ми взяли кров для дослідження у різних людей – від маленьких дітей до глибоких старців. Ми виявили, що фактор старіння у людському організмі починає працювати приблизно після 25 років, тобто в кінці першої треті середньостатистичного віку людини.
До речі, із досліджень випливає, що якщо дитині, яка хворіє, переливати кров здорового, але дорослого донора, то в її організмі запускається додатковий механізм старіння... У зв’язку з цим ми виходили на медичні заклади з пропозицією при переливанні крові враховувати не лише її групу, резус і все інше, але й вік пацієнта і донора.
Наразі ми ставимо завдання виявити хімічну природу цього фактора. Ми хочемо отримати антипод процесу старіння, яке в нашому організмі після певного періоду життя йде досить агресивно. Це буде дійсно великим успіхом. Тоді ми багато чого зможемо.
– Але безсмертя все ж не обіцяєте?
– Безсмертя не обіцяю, але жити будемо довше...

«…якщо дитині, яка хворіє, переливати кров здорового, але дорослого донора, то в її організмі запускається додатковий механізм старіння...»

(за матеріалами «Газети по-київськи»)



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх