Заглядаючи у «пащу» до грипу

4.11.2006, 14:11 Переглядів: 2 214
Похолодало. Традиційно настає сезон застуд та грипу. Епідоміологи кажуть, що пік захворюваності на грип слід чекати наприкінці січня – на початку лютого. А готуватись до нього радять уже зараз.

Цього року нас заганятимуть у ліжко віруси грипу типів А та В, бо, як і завжди, у людей немає імунітету до невидимих братів наших менших, які щорічно змінюються. Прогнози, які роблять фахівці Кременчуцької санепідемстанції говорять про те, що напруженої обстановки не буде. Захворюваність кременчужан буде рости під гаслом «середньої інтенсивності». «За результатами 10-річних спостережень, – каже лікар-епідеміолог міської СЕС Лариса Коровіна, – ми прогнозуємо пік захворюваності на кінець січня – початок лютого».
Чи допоможе вакцинація проти грипу «втриматись» на робочому місці і не злягти – питання спірне, хоча фахівці й запевняють, що одна ін’єкція дає 99 відсотків ефективності. Але при цьому треба враховувати можливі алергічні реакції організму, щоб не нашкодити. А ще ви можете захворіти зовсім не грипом, а звичайною застудою. Проте варто знати: доки вакцина почне діяти «на повну», пройде місяць – це період за який організм встигає виробити антитіла. Тому подарувати на Новий рік близьким та друзям по вакцині може бути ще актуально.
У продажу цього року в законі наступні вакцини: «Ваксігрип» (Франція), «Флюарих» (Бельгія), «Інфлувак» та «Інфівак» (Нідерланди), «Грипол» (Росія), «Інфексал В» (Швейцарія). Ці препарати у Кременчуці можна отримати лише через аптечну систему, тому підприємствам, що переймаються здоров’ям своїх працівників, доведеться звертатися саме туди. Для продажу населенню в місті зараз закупили «Інфлувак» (67 гривень), але купити його можна лише за рецептом лікаря.

Де чатує вірус?
Віруси чіпляються переважно до тих, у кого слабкий імунітет. І що цікаво, вчені кажуть, що стан імунної системи залежить не так від кількості прийнятих вітамінів, як від… настрою людини. Найслабший імунітет – у людей з хронічною втомою та депресією.
Заразитися можна будь-де: у магазинах, громадському транспорті, через слухавку, якою користувалась хвора людина… Досить комусь поруч чхнути чи кашлянути, як бактерії розлітаються на 4-5 метрів навкруги. Особливо добре почуваються віруси у приміщеннях, які рідко провітрюються.
«Концентрація вірусів у повітрі збільшується при високій температурі та вологості, – каже заслужений лікар України Віктор Кононенко. – За таких умов у приміщеннях чи у засобах транспорту випари конденсуються, а на дрібних частинках вологи вірус може триматися дуже довго. При морозі, коли волога перетворюється на лід, вірус гине швидше, його концентрація набагато менша, ніж у теплу погоду».
Застуду можна підхопити навіть кілька разів за сезон. Її викликають різні віруси, тож імунна система просто не в змозі пристосуватися до всіх. Ефективної вакцини проти застуди і досі не створено.

Таблетки швидкої дії здебільшого не лікують, а лише знімають симптоми недуги
Останнім часом українці «присіли» на так звані «швидкісні» ліки і при перших симптомах застуди біжать не до лікаря, а в аптеку – просять дати щось ефективне. Але часто такі ліки лише знімають симптоми (біль, температуру, тощо), а не виліковують. При цьому людина не думає про побічні дії. А вони можуть бути найрізноманітнішими. Тож лікарі радять не «заганяти» хворобу, а лікувати її.



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх