“Неправильний мед”, або Як не обламатись?

8.09.2005, 13:09 Переглядів: 4 160
Зараз той час, коли найкраще купувати мед. До жовтня він ще буде рідким. Весь мед, крім акацієвого, з часом кристалізується. Втім, його можна легко повернути до первісного стану: підігріти.

Зараз той час, коли найкраще купувати мед. До жовтня він ще буде рідким. Весь мед, крім акацієвого, з часом кристалізується. Втім, його можна легко повернути до первісного стану: підігріти. Увага! Не більше, ніж до 60 градусів, бо при вищій температурі він втрачає свої цінні властивості. Саме через це не варто класти мед в гарячий чай чи молоко.
Зараз літр меду (1400 грам) на кременчуцькому базарі коштує близько 25 грн. Є пасічники, які продають і за 20 грн. банку. В лабораторії кажуть, що в нас продається переважно якісний мед. Та не виключено, що серед такої великої кількості продукту на ринку зустрічаються фальсифікати (суміші з цукровим сиропом, буряковою чи крохмальною патокою, сахарином і т.п.).
Є кілька способів виявити, чи “правильний мед” ви купуєте:
* Найпростіше знаряддя для аналізу – хімічний олівець. Поставте його у крапельку меду. Нічого не відбувається? Значить – мед справжній. А якщо пішли розводи – так і знайте – там домішано цукру, чи води, чи ще казна-чого.
* Якщо ви спробуєте набрати його в ложку і він буде тягнутися і намотуватися на неї, як стрічка, то він справжній. Мед, який тече, як вода, мусить вас насторожити: чи не водою його розвели, а значить – він може забродити.
* Якщо вам взимку запропонують рідкий мед і скажуть, що – це свіжевідкачаний, поставтесь до цього з пересторогою: час відкачки меду триває з червня до вересня.
* Щоб виявити домішки, достатньо розчинити мед у воді. Якщо він чистий, розчин виходить без осаду.
* Цукровий сироп виявите, поклавши у мед шматочок хліба. Якщо він зачерствіє – мед справжній, якщо залишиться м’яким, чи розкисне – значить додали сироп, а це значить, що такий “мед” може швидко скиснути.
* Якщо в медові є крохмаль, ви його виявите, додавши у воду з медом кілька крапель йоду: вона посиніє.
* Якщо в такий розчин капнути кислоти (оцту) і він запіниться - там є крейда.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх