Школа №14 на межі закриття

13.09.2012, 15:32 Переглядів: 5 444

Школа №14 на межі закриттяЗагалом у Кременчуці дві «зайві» школи, вважає міська влада

Або утискатися, або збільшувати благодійні внески в школах: інших варіантів для освітянської галузі наразі у виконкомі не називають.

 

Навчальний рік розпочався зі звістки про те, що шкіл у місті може стати менше. Мер Олег Бабаєв заявив пресі, що нині не є доречним існування двох закладів. Щоправда, чітко назвав лише один з них: заявив про намір закрити школу № 14, що на вулиці Гагаріна. Як вважають міський голова та його заступник з гуманітарних питань Віктор Калашник, існування цієї школи недоцільне: там навчається близько 200 учнів, яких зможе прийняти ліцей №11, що розташований поруч. Мер просить пресу не називати це скороченням, а вживає інший більш милозвучний термін: оптимізація. Та суть одна: заклад перестане існувати як школа. Чиновники вже надумали, як використати звільнене приміщення у центрі міста: віддати під муніципальний центр адміністративних послуг для підприємців. Проте мер Олег Бабаєв запевнив, що цьогоріч школа №14 працюватиме, а з нового бюджетного року буде прийняте остаточне рішення. «ТелеграфЪ» поцікавився в директора школи №14 Анатолія Ващенка, як він ставиться до заяви мера щодо імовірного закриття закладу.

 

– Я цю заяву особисто не чув. З мером на цю тему не спілкувався. Коли знатиму позицію з цього приводу, тоді даватиму інтерв'ю чи пояснення. Батькам я розповідаю, що рішення міської ради про закриття закладу немає. А відповідно до законодавства, ніхто не може закрити школу, крім депутатів міської ради. Якщо наповнюваність класів буде низькою, зрозуміло, що цей заклад буде нерентабельним, – ось, що сказав Анатолій Ващенко, уточнивши, що в школі на сьогодні 227 учнів, наповнюваність класів у середньому – понад 20 чоловік.

 

Іншу школу, яка на межі закриття, у мерії чітко не називають, хоча згадують школу №13, де невелика кількість учнів. Зауважимо, ця школа – теж у центрі. Ще раніше в мерії спливало питання і щодо школи №2, що на Ревівці: там теж невелика кількість учнів. Однак район знаходиться на околиці міста, і добиратися звідти в інші школи, особливо молодшим учням, буде дуже проблематично.

 

Мерська бухгалтерія

60 «зайвих» класів у кременчуцьких школах

Такими є підрахунки віце-мера Віктора Калашника: якщо 18 570 дітей (кількість учнів у всіх школах Кременчука) розділити на 30 (нормативну чисельність учнів у класі) – вийде 619 класів, а їх зараз 678. Якщо точніше, то на 59 класів більше. За інформацією пана Калашника,  «зайві» класи коштують бюджету 6 мільйонів гривень на рік. У той же час, борги за опалення закладів освіти складають нині 9 мільйонів гривень, і до кінця року не вистачає ще 24 мільйони.

«Чим більше ми відкриваємо класів, у яких немає достатньої кількості учнів, тим більші благодійні внески»
Про це заявив віце-мер Віктор Калашник. Він повідомив, що, згідно із законом, середня наповнюваність класів повинна становити 30 чоловік, а у Кременчуці – 27.
Заяви віце-мера, викликають, м'яко кажучи, здивування. По-перше, процитуємо ст. 14 Закону України «Про загальну середню освіту», пункт 1 її чітко говорить: «Наповнюваність класів загальноосвітніх навчальних закладів не повинна перевищувати 30 учнів.» Тобто менше – можна, більше – ні! Де віце-мер вичитав про «середню наповнюваність» і чому вводить в оману громадськість – залишається загадкою. По-друге, виникає питання: як можна встановити більший чи менший благодійний внесок, якщо він дійсно благодійний – тобто «хто скільки може»? Чітка сума – це вже як оброк на панщині. І яке відношення до суми внесків має мерія та як вони залежать від фінансування?
– Ми забираємо в інших дітей близько 6 млн грн, які держава на них виділяє, коли утворюємо класи, де 15 учнів замість 30. У нас залишається менше грошей для всіх дітей, які мають на них право. І ми не будемо фінансувати миючі засоби і так далі, – ось відповідь віце-мера.

 

P.S. «Економічна доцільність» – дійсно серйозний аргумент. Але чому б чиновникам не почати «з себе коханих»? За останні роки скорочень у виконкомі не було, а утримання чиновників міста та двох районів з усіма їхніми будівлями коштує бюджету 41 млн грн – такою була цифра при затвердженні бюджету міста. У той же час Мінфін передбачає іншу суму на чиновників Кременчука: 14 млн грн.

"Кременчуцький ТелеграфЪ" №36 від 6.09.12

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх