Вступ-2013: Міносвіти затвердило умови прийому до ВНЗ

24.11.2012, 15:05 Переглядів: 24 435

 

Вступ-2013:  Міносвіти затвердило умови прийому до ВНЗ Абітурієнти матимуть 15 спроб: можна подавати документи у 5 вишів на 3 спеціальності

 

Вступ-2013:  Міносвіти затвердило умови прийому до ВНЗ

 

Значно «переписати» правила в порівнянні з минулим роком їх розробники не наважилися. «Умови прийому до вищих навчальних закладів України в 2013 році» доступні на сайті Міністерства освіти. Вони є обов'язковими для всіх ВНЗ незалежно від форм власності. Деякі положення – варіативні. До 26 листопада кожен виш має затвердити власні конкурсні Умови прийому та оприлюднити їх. 

 

Терміни вступної кампанії


Вступна кампанія-2013 розпочнеться з 1 липня і триватиме до 25 серпня. Від абітурієнтів, які вступатимуть за результатами ЗНО, прийматимуть документи з 1 по 31 липня. Від тих, хто має складати вступні екзамени або проходити творчі конкурси – до 20 липня включно. Іспити відбудуться з 21 по 31 липня, а творчі конкурси – у декілька сесій з 11 до 31 липня включно. Рейтинговий список вступників і рекомендованих до зарахування у «першій хвилі» буде оприлюднений 1 серпня.

Зарахування абітурієнтів на денну форму навчання за державним замовленням відбудеться 11 серпня, за контрактом – не пізніше 25 серпня. Дізнатися про зарахування і про свій рейтинг в процесі подачі заяв та «хвиль» вступу випускники зможуть на порталі інформаційної системи «Конкурс».

 

Позмагатися за місце у виші можна 15 разів


Як і в минулі роки, випускники матимуть шанс позмагатися за місце на бюджетній формі навчання – за рахунок того, що можна подавати документи одразу до п'яти ВНЗ. До кожного – не більше, ніж на 3 спеціальності (тобто загалом в абітурієнтів 15 спроб).

 

Скільки сертифікатів ЗНО та які бали потрібні


На зарахування до ВНЗ, як і в минулому році, можна претендувати з сертифікатом 140 балів з профільного предмету. Раніше прогнозували, що прохідний бал з профільного предмету піднімуть до 160, але Міносвіти не ухвалило такі зміни. Щоправда, вишам надали можливість «підняти планку». З непрофільних предметів потрібно отримати не менше 124 балів, однак ВНЗ мають право прийняти документи з нижчим балом – за умови, якщо з профільного предмету у випускника не менше, ніж 170 балів. Абітурієнти повинні подати до приймальних комісій по три сертифікати ЗНО (якщо це ВНЗ 3-4 рівня акредитації) або по два (для 1-2 рівня акредитації, тобто для технікумів, коледжів). Також два сертифікати можна подавати до вишів на спеціальності, для яких встановлюються творчі конкурси (журналістика, дизайн тощо).

Як і в попередні роки, при вступі враховуватиметься середній бал атестата – його переводитимуть із 12-бальної у 200-бальну шкалу. Таблиця переводу балів є в додатках до Умов прийому. При вступі можна використовувати сертифікати ЗНО всіх попередніх років, починаючи з 2008 року.

 

Екзамени та творчі конкурси


Абітурієнти, які закінчили школу в 2007 році і раніше, можуть на вибір або скласти ЗНО, або вступні іспити у самому виші. Також право складати екзамени (якщо не проходили ЗНО) надається категоріям військовослужбовців та звільненим у запас із лав армії у рік вступу до ВНЗ; тим, хто має захворювання, яке перешкоджає проходженню ЗНО; громадяним України, які в рік вступу здобули повну загальну середню освіту за кордоном. Перелік творчих конкурсів теж міститься в Умовах прийому, але випускникам слід поцікавитися особливостями вступу в конкретному, обраному ними виші.

 

Як заповнити електронну заяву


Вступники зможуть подати заяви і документи як у паперовому, так і в електронному вигляді. Міносвіти затвердило окремий «Порядок подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі до вищих навчальних закладів». Для подання електронної заяви вступник повинен зареєструватись на інтернет-сайті за адресою: http://ez.osvitavsim.org.ua (поки що, до початку вступної кампанії, посилання недоступне).

 

Під час реєстрації вступник вносить такі дані:

– адресу електронної пошти, до якої має доступ;

– номер, пін-код та рік отримання сертифіката ЗНО;

– серію та номер атестата про повну загальну середню освіту.

 

 

 

Подані вступником дані перевіряються в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, і вступник отримує логін та пароль для доступу до особистого електронного кабінету. Там він повинен обрати ВНЗ і напрям (спеціальність), додати дані про себе: стать, місце проживання, номери телефонів (домашній та/або мобільний), номер та дату видачі медичної довідки за формою № 086-о, середній бал атестату. Крім того, вступник в особистому електронному кабінеті може внести дані щодо інших власних сертифікатів ЗНО. Тут же він має слідкувати за проходженням своєї заяви – аж до зарахування до ВНЗ.

 

Пільги та додаткові бали

 

Квоту на кількість місць для пільговиків, а також для тих, хто вступає за цільовим прийомом (за направленням для роботи в сільській місцевості, у військових ВНЗ тощо) визначатиме кожен навчальний заклад.

 

Перелік тих, хто має право на зарахування поза конкурсом, міститься в Умовах. Усього це вісім категорій (діти-сироти та інші).Також поза конкурсом зараховуються переможці міжнародних олімпіад (якщо вони вступають на профільний напрям підготовки). Призерам всеукраїнських олімпіад та Малої академії наук нараховуються додаткові бали (від 30 до 50) при вступі. Також додаткові бали (до 20) нараховуються тим, хто закінчив підготовчі курси ВНЗ і вступає на природничо-математичний та інженерно-технічний напрями підготовки. Тобто гуманітаріям така пільга не передбачена. Медалісти та ще 7 категорій користуються першочерговим правом на зарахування: тобто при однаковому конкурсному балі їм надається перевага.

Автор: Татьяна Донченко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх