Білий чай – найдорожчий

9.11.2006, 21:11 Переглядів: 5 429
Зараз у наших магазинах з’явилось багато різних сортів чаю, вартість яких доходить до сотні гривень. Що це за чаї, які називають елітними, і чому вони такі дорогі? З цим запитанням ми звернулись у спеціалізовані магазини міста..
А такий вигляд має чай сорту «Лічі», якщо залити його кип’ятком!

У магазині «Шалє» нам показали чай, який коштує 100 грн за 100 г. Це рідкісний білий чай, який називається «Срібні стріли». Також у цьому магазині можна знайти жовті та червоні чаї з Китаю, йодований чай з Грузії. Елітний чай тут коштує від 27 гривень.
«Елітним може вважатися тільки «чистий» чай, тобто без всіляких домішок», – розповіла нам продавець магазину Олеся. Як кажуть самі китайці, нічого не повинно псувати смак. Елітний чай збирають та скручують вручну, звідси і висока його ціна.
«Білий чай – це різновид зеленого, – пояснює Юрій, експерт торгового дому «Чай. Кава», що у Києві. – Він унікальний тим, що робиться із чайних бруньок, які набувають білого відтінку ще при висушуванні, до утворення листочків. Брунька покрита ворсинами, які під час сушіння облітають, перетворюючись на чайний пил. Чим молодша брунька, тим більше пилу. Кількість його також впливає на вартість чаю. А ще збирають ці чайні бруньки дівчата не старші 16 років. Пояснюється це суто фізіологією: на подушечках пальців після періоду статевого дозрівання виділяються ферменти, які можуть вплинути на аромат і присмак чаю».
Здебільшого елітні чаї мають досить специфічний смак, до якого треба звикнути. Вигляд  вони можуть мати різний: від маленьких крупинок, голочок до великих кульок. Усі вони, незалежно від виду, в’яжуться вручну. Коли такий чай заварюють, розкручуючись, він утворює симпатичне видовище.

Зірочки, кульки, «полунички», голки – таким різним на вигляд може бути елітний чай

«Заварюючи дорогий чай, приємно спостерігати за тим, як він розкривається! Це маленьке мистецтво! Тому такий чай треба заварювати у прозорій чашці», – радить консультант магазину «Айко» Наталі. Тут найдорожчий чай коштує 75 гривень за 100 г. Щоб спробувати на смак, ми купили чай сорту «Лічі з червоною сливою». І дійсно, він зовсім не схожий на звичний для нас смак чаю.
Щоб повністю відчути смак елітного чаю, заварювати його треба від 3 до 8 хвилин при температурі води 85 градусів. На 100 г води потрібно не менше 1 г чаю.
Марина СКАЛЬСЬКА



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх