Гібриди – не мутанти

17.08.2006, 15:08 Переглядів: 4 611
Рум’яні боки, приємний аромат. Виглядає, як персик, тільки „лисий”. Чудовий смак, але так і не зрозуміло, що ж то за фрукт такий. Тому що крім власної, він має ще одну назву – гібрид.
Раніше нектарини були малорозповсюдженими, але останнім часом на нашому ринку вони стали популярнішими за персик

Ідеш поміж ринковими рядами і читаєш на прилавках дивні назви: нектарин, памела, наші, йошта. Все це гібриди, чудеса селекції. Київський селекціонер Анатолій Яресько запевняє, що боятися цих фруктів не слід. Це звичайні плоди, а не якісь там мутанти. Їх виводять при схрещуванні двох видів фруктів або овочів. При цьому гібриди набувають якостей, які притаманні обом „батькам”. „Виводять гібриди заради удосконалення фрукта чи овоча – чи то його смаку, чи то стійкості до примх погоди, – пояснює пан Яресько. –  Залишають лише ті гібриди, які концентрують максимум корисних якостей”. До речі, в гібридах набагато більше вітамінів, ніж у звичайних фруктах. До всіх своїх позитивних якостей можна додати і ще один плюс – „лису” шкірку.
Гібриди – це навіть природньо. „Наприклад, візьмемо нектарини – гібриди персика та інших фруктів. Це класичний приклад брунькової варіації, – пояснює вчений. – Нектарини у природі можуть родити без допомоги селекціонерів. Вони з’являються на персикових деревах самі по собі, коли у тих відбувається самозапилення”.
Нектарини бувають трьох видів: персик-слива, персик-яблуко і персик-абрикос. Їдять їх свіжими, проте українські господарки вже навчилися готувати з них десерти, джеми і консервовані компоти. В Україні чудо-персики поки що не вирощують. Нектарини везуть до нас із країн Середземномор’я – Італії, Кіпру, Греції, Тунісу.

Які бувають гібриди
* ПЕРСИК + СЛИВА, ціна: 13-17 грн./кг. Найрозповсюдженіший гібрид на українських ринках. Стиглий фрукт червоного кольору. Він виглядає, як звичайний персик, але має гладеньку шкірку без ворсинок. М’якоть пружна, не розтікається. Цей нектарин – найсоковитіший серед „персикових діток”. Фрукт багатий на залізо, вітамін А та фруктозу. Корисний для крові, печінки, поліпшує стан шкіри. Але порівняно з персиком у ньому мало клітковини.
* ПЕРСИК + ЯБЛУКО, ціна: 12-15 грн./кг. Виглядає як недостиглий персик. Він білий з рум’яними бочками. Фрукт неароматний і найкисліший з нектаринів. Багатий на залізо, вітамін А та фруктозу. Корисний для крові, очей, шкіри. Мало клітковини.
* ПЕРСИК + АБРИКОС, ціна: 11-16 грн./кг. Виглядає як персик жовтогарячого кольору. М’якоть добре відділяється від кісточки. Найсолодший серед нектаринів. Гібрид багатий на калій, вітаміни А, С і фруктозу. Корисний для очей, серця та шкіри. Мало клітковини.
* ПЛУОТ (абрикос + слива), ціна: 8-10 грн./кг. Темно-бордовий соковитий фрукт. Надзвичайно солодкий гібрид з ароматом абрикоса. Багатий на вітамін А, вітаміни групи В, пектини. Укріплює імунну та нервову системи, корисний для зору та шкіри. Протипоказаний хворим на діабет.
* НАШІ (яблуко + груша), ціна: 25-30 грн./кг. Світло-зелений або біло-жовтий плід, формою нагадує приплюснуте яблуко чи грушу. М’якоть щільна. Солодкий гібрид, багатий на залізо, йод, каротин, фолієву кислоту, вітаміни А, С, групи В, пектини. Натщесерце їсти суворо заборонено – шкодить серцю.
* ПАМЕЛА (апельсин + грейпфрут), ціна: 20 грн./кг. Памели бувають двох видів. Перший: яскравозелені плоди розміром з диню. Другий – нагадує зовнішнім виглядом інжир, а колір має, як у грейпфрута. М’якоть жовтого кольору, але її мало, а шкірка цього фрукта дуже товста. Апельсином і не пахне, зате не гірчить, як грейпфрут. Памела нормалізує обмін речовин, корисна для серця та імунної системи.
* МІНОЛА (мандарин + апельсин), ціна: 8 грн./кг. Цей гібрид вирізняється низькою ціною. Найбільшим попитом користується взимку. Мінола солодка, легко очищується, без кісточок. Багата на вітамін С. Корисна для імунітету.
* ЙОШТА (чорна смородина + агрус), ціна 7-9 грн./кг. Формою нагадує вишню. Чорні з фіолетовим нальотом ягоди, кисло-солодкі на смак. Укріплює імунітет та серцево-судинну систему. Небажано вживати людям з підвищеною кислотністю шлунка.
* КАВБУЗ (кавун + гарбуз), ціна 2-3 грн./ кг. Світлий „кожух”,  м’якоть помаранчево-зелена, м’яка, зі смаком гарбуза. Вага – до 60 кг. Корисний для печінки, нирок, серцево-судинної та системи травлення. Їсти в сирому вигляді, як кавун, не можна.
* ДИНЯ + АНАНАС. І зовні, і зсередини виглядає, як диня. Соковита солодка м’якоть зі смаком все тієї ж дині з легким ароматом ананаса. Багата на клітковину та солі заліза. Корисна для роботи нирок, серця та системи травлення. Але натщесерце краще не вживати – як і звичайна диня, цей гібрид важкий для шлунку.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх