Дешевого ярмарку може не бути?

15.04.2011, 20:11 Переглядів: 4 119
Фермери скаржаться на підвищення ціни за місце на оптовій базі.
Фермери привозять на ринок свої столи і навіть колоди для розрубування м‘яса, тому їм потрібно заїжджати машинами
Фото: Станислав Константинов

Одразу на 100 гривень підвищується ціна на «містове» для торговців м’ясом на «Толоці» – суботньому ярмарку для фермерів, розповідають торговці. Адміністрація бази заперечує: ціна за місце не піднімалася, але ввели плату за розміщення на ринку машин.

Напередодні суботи 9 квітня до редакції «Телеграфа» звернулася Марія, мешканка Кременчуцького району. Її фермерська родина приїздить по суботах торгувати м’ясом на «Толоку» (оптову базу на вулиці Московській).

– Раніше ми платили 40 гривень «містового», а тепер, напередодні чергового ярмарку, нам зателефонував представник адміністрації ринку і попередив, що плата підвищиться одразу на 100 гривень . І як нам не підвищити ціни на товар? Бо з таким «містовим» нічого не заробиш! – скаржилися жінка на утиски фермерів замість підтримки, задекларованої урядом.

Жінка додала, що ці 140 гривень адміністрація ринку бере тільки за «квадратні метри»: щоб заїхати машиною і поставити стіл. Столи, ваги, санітарний одяг – усе з дому. То за які ж послуги ринку платити такі гроші? 140 гривень – це 4-5 кілограмів свинини: вона останнім часом продається на ярмарку за ціною від 35 гривень (на  кістці) до 45 гривень (балик). Втім, на кістці можна було виторгувати дешевше, а сало взагалі продавалося за ціною від 6 до 10 гривень. Того дешевого сала – півсвині… А ще ж його слід привезти на ярмарок, це теж гривень 70 (в обидва кінці), заплатити за перевірку у ветлабораторії – 22, 7 гривні за тушу. Возити м’ясо можна тільки у застелених причепах, потрібно ще документ із санстанції на машину. У багажнику возити м’ясо не можна. Його не забракують, але штраф на 53 гривні випишуть. Тим не менш, деякі дрібні фермери йдуть на штраф: у них просто немає причепів, розповідають у самій ветлабораторії. А продавати свиню по 8-9 гривень за кілограм перекупникам теж не хочеться.

Проте Марія каже, що фермерам стане невигідно возити товар, якщо ціна на «містове» буде зависока, і цікавиться, наскільки правомірне її підвищення для виробників?

«ТелеграфЪ» адресував питання Людмилі Жорняк, начальнику відділу торгівлі та підприємництва міськвиконконкому. (Вона, до речі, неодноразово підкреслювала, що ярмарки виробників дозволяють стримувати зростання  цін на м’ясо в усій торговій мережі міста). Пані Жорняк пояснила, що відповідно до чинних «Правил торгівлі на ринках», ціну на так зване «містове» включно з послугами затверджує відділ цін облдержадміністрації. Керівники ринків, незалежно від форми власності, ще повинні обґрунтувати «містове». Але питання у тім, що являє собою база на Московській? Бо хоча там  торгують так само, як і на ринку, підприємство, як з’ясувалося,  статусу ринку не має. А звідси й цінова політика – на розсуд власника.

Втім, керівництво ТОВ «Апейон» (тобто бази на Московській) запевнило торговий відділ міськвиконкому, що ціна власне на «містове» як була, так і залишилася 40 гривень за місце, а додаткова плата – це за стоянку машин на ринку.

У суботу торговці розповіли, що плату за в’їзд машин з тих, хто цьому опирався, не взяли. Але занепокоєність у фермерів залишилася, бо тушу м’яса на горбі на ринок не потягнеш… 

Валерій ПОПОВ, перший заступник директора ТОВ «Апейон»:

– Якщо говорити тільки про «містове», то воно як було, так і залишилося – 40 гривень. Це за те, щоб розмістити два столи розміром кожен 1м на 1м 20 см. Але ми зіткнулися з тим, що торговці заїжджають машинами з причепами і займають багато місця на ринку. Тому ми ввели плату за розміщення машин: 60 гривень – легкове авто, 40 гривень – причеп (разом 100 гривень) або 100 гривень за фургон чи вантажну машину. Якщо людині не подобається, вона може заїхати машиною, розвантажити столи, товар і ваги (в цьому випадку плата за «містове» складе 40 гривень). А потім залишити машину за територією ринку – там є безплатна парковка.

– Чи затверджує ваше підприємство ціни на «містове» і послуги ринку (стоянка машини – теж послуга) в облдержадміністрації?

– На даний час ми не є ринком, коли отримаємо цей статус, тоді будемо затверджувати ціни. А зараз ми тільки здаємо в оренду територію і складські приміщення, фермери платять за торговий простір.

– До речі, люди скаржаться, що, заплативши за «містове», вони не отримують від ринку жодних послуг – ні вагів, ні санодягу, ні нарукавників, навіть столи їм доводиться возити свої.

– Зараз ми не ринок, тому й не надаємо такі послуги. Коли станемо ринком, тоді буде і своя вагова, і прокат інвентарю.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх