На Полтавщині газовики знищують скіфське городище (доповнено)

18.08.2020, 12:31 Переглядів: 3 737 Коментарів: 1

 

Знищено більше 10 тис кв м культурної спадщини

У Миргородському районі біля смт Комишня знищується унікальне за збереженістю городище скіфського часу, повідомляє на свої сторінці у Facebook Охоронна археологічна служба України.


Роботами з будівництва свердловини 60 Комишнянського НГКР, які виконує Філія ГПУ «Полтавагазвидобування» АТ «Укргазвидобування» вже знищено більше 10 тис кв м об'єкта культурної спадщини. Більш ніж 200 м валу зрівняні з землею, а рів засипано! 

 

Попри те, що археологами на зруйнованій частині городища вже було зібрано виразні фрагменти ліпних посудин, побутових речей та зброї доби раннього заліза, газовики заперечують факт руйнування пам’ятки. Вчора, 17 серпня, представники «Укргазвидобування» не допустили для проведення досліджень групу археологів та викликали озброєну охорону.

 

- З подій що відбуваються стає зрозумілим, що забудовник не налаштований до конструктивного діалогу, а правоохоронні органи не квапляться виконувати свою роботу, тож запобігти подальшому руйнуванню може лише широкий суспільний резонанс, - йдеться у повідомленні охоронної археологічної служби.


 


Доповнено:


Як повідомили в «Укргазвидобуванні», вони зупинили роботи на об’єкті та здійснюють свою діяльність у правовій площині.


Роботи з буріння свердловини №60 Комишнянського родовища компанія розпочала за наявності всіх необхідних документів договірного та дозвільного характеру. Варто зазначити, що ділянка, відведена під спорудження свердловини, не визначена такою, що належить до об’єктів культурної спадщини. З метою налагодження конструктивного діалогу, компанія зупинила проведення робіт на ділянці. 


«Укргазвидобування» отримало припис від департаменту культури і туризму Полтавської ОДА з вимогою зупинити проведення будь-яких земельних робіт на зазначеній ділянці. На виконання зазначеного припису, компанія з 7 серпня зупинила проведення будь-яких робіт на зазначеному об’єкті та дотримується чинного законодавства. 


В умовах кризи «Укргазвидобування» докладає максимальних зусиль для втримання видобутку українського газу та наближення енергонезалежності України. Кожен день простою бурового обладнання – це відставання від планових показників видобутку та відтермінування надходжень до місцевих бюджетів. 


«Укргазвидобування» закликає усі сторони дотримуватися законодавства та готове до конструктивного вирішення питання, яке сприятиме досягненню енергонезалежності України та збереженню її культурних пам’яток. 

Автор: Руслана Горгола Джерело фото: facebook.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

0
18 серпня 2020 16:56

Что бы уничтожить народность - достаточно уничтожить их историю и язык.


12 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх