Працевлаштування студента стаціонару: за основним місцем роботи чи за сумісництвом?

27.02.2018, 11:10 Переглядів: 3 139

Ст.43 Конституції України гарантує кожному громадянину на працю, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Це право реалiзується через укладення трудового договору про роботу на пiдприємствi, в установi, органiзацiї або з фiзособою (ст. 2 КзпП). Але як правильно оформити трудові відносини зі студентом, якщо він навчається на стаціонарі?


 

- Що стосується студентів денної форми навчання, то під час навчання між ними та навчальними закладами не виникають трудові відносини і не укладається трудовий договір. Тому таке навчання не є основною роботою студента. Також його роботу (у разі працевлаштування) не можна вважати такою, що виконується крім його основної роботи, тобто за сумісництвом, - пояснює заступник начальника відділу Управління Держпраці у Полтавській області Людмила Рогізна.


За словами Людмили Рогізної, роз'яснення, що робота за трудовим договором осiб, якi поєднують її з денною формою навчання, не є сумiсництвом, міститься в листі Мінсоцполітики від 25.05.2015 р. за № 198/06/186-15. У документі, фактично, процитовано ч.3 п.14 постанови Верховного Суду України від 24.12.1999 р. №13, у якій визначено, що робота за трудовим договором осіб, які поєднують її з денною формою навчання, не є сумісництвом і оплачується на загальних підставах.


Теж саме викладено і у листі Мінсоцполітики від 25.07.2014 р. за №301/13/116-14 щодо прийняття на роботу студентів. Згідно з цим документом, трудове законодавство не передбачає обмежень щодо поєднання студентами ВНЗ, у тому числi тими, якi навчаються за денною (очною) формою навчання, роботи i навчання. Тому установа має право приймати на роботу студентів, у тому числi й на умовах повного робочого дня. Проте для них, як правило, встановлюють режим неповного робочого часу, аби вони мали змогу відвідувати заняття.


- Тож, виходячи з вищевикладеного, робимо висновок, що робота за трудовим договором осіб, які поєднують її з денною формою навчання, не є сумісництвом, і тому передбачає ведення трудової книжки відповідно до загального порядку та є для таких осіб основним місцем роботи, - каже Людмила Рогізна.


Якщо студент працевлаштовується вперше, організація має оформити йому трудову книжку у порядку і в строки, передбачені Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту вiд 29.07.1993 р. за №58.

Факт працевлаштування не впливає на право студента отримувати стипендію (у разі наявності такої).


Клінічні ординатори, аспіранти, докторанти мають право на роботу у режимі неповного робочого часу (але не більше як на 0,5 ставки за займаною посадою). При цьому академічна стипендія виплачується у повному обсязі.


ДОВІДКА:

Трудовий договiр – це угода мiж працiвником i власником пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноваженим ним органом чи фiзичною особою, за якою працiвник зобов’язується виконувати роботу, визначену цiєю угодою та пiдлягає внутрiшньому трудовому розпорядку, а власник пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноважений ним орган чи фiзична особа – підприємець зобов’язується виплачувати працiвниковi заробiтну плату та забезпечувати умови працi, потрiбнi для виконання роботи, передбаченi законодавством про працю, колективним договором та угодою сторiн відповідно до вимог ст. 21 КЗпП.

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх