Млинний тиждень

8.02.2010, 22:43 Переглядів: 1 806
Чим порадувати близьких на Масляну.
Фото: Дмитрий Бабец

Із цього понеділка українці святкують не лише завершення виборчих перегонів, але й Масляну. Це свято триватиме не так вже й довго – вже через тиждень про нього доведеться забути. Тож за цей час варто наїстись головної «масляної» страви – млинців – від пуза.

Хоча Масляна – не Новий рік, який святкують усією країною, усе ж таки є кременчужани, які постійно відзначають це свято з млинцями:

– Кожного року на Масляну для своєї родини печу млинці, – розповідає кременчужанка Лариса. – Від традиції не відступала навіть у важкі 90-і: мій чоловік військовий, я була безробітна, коштів вистачало на п’ять пар нижньої білизни.

Тоді я робила «антикризові» млинці:  збивала яйце із водою, додавала цукор, сіль, муку, масло – і на сковороду. Звичайно, вони не такі смачні, як інші млинці, але їсти було можна. А зараз печу їх різні, мої онуки особливо полюбляють із грибами та куркою.

Млинців, якими можна порадувати своїх близьких, досить багато. Їх печуть не лише із муки, але і з манної крупи, вівсяних пластівців, із картоплі, гарбуза, моркви...Є свої рецепти млинців не лише у слов’ян. Наприклад, шотландці випікають їх із додаванням рому, а узбеки – цибулевої води.

Стіл як у царя

Якщо любите дуже ніжні млинці, можна спробувати приготувати по-царськи. Щоправда, часу та продуктів на них піде більше, ніж на звичайні. 200 гр масла потрібно  розтопити, потім трохи охолодити змішати з п’ятьма жовтками та 1,5 склянками цукру.

Далі масу розтирають, поки вона не стане подібною до крему.  Після цього 100 гр борошна змішуєте із двома склянками вершків, ставите на вогонь і доводите до густоти сметани. Як тільки друга суміш охолодилась, змішуєте із першою. Додаєте у все це ще одну склянку вершків, і випікаєте млинці на слабкому вогні. До речі, перевертати лопаткою такі млинці не варто – їх жарять лише з одного боку, і перекидають сковороду на тарілку.

Райдужні млинці

Якщо ви хочете здивувати гостей зеленими, помаранчевими і навіть рожевими млинцями, доведеться повозитися. Для цього знадобиться буряк, гарбуз, та шпинат. Буряк (200-250 г) загорніть у фольгу, підливши трохи підсоленої води, поставте до духовки хвилин на 50. Гарбуз (200-250 г) очистіть від шкірки, поріжте скибочками, посоліть, посипте цукром і запікайте у духовці хвилин 15. Морожений шпинат вам потрібно просто розморозити. Підготовлені овочі треба подрібнити, пропустити через м’ясорубку, а потім через сито, далі додавайте ці «барвники» до тіста. Його готують так: у 70 мл теплого молока розвести дріжджі, додати сіль, цукор, процідити і з’єднати з рештою рідини (теж підігрітою). Додати яйце й олію, поступово влити суміш у борошно, розмішати до однорідної маси. Поставити в тепле місце на 3-4 години (коли тісто буде підніматися, помішувати). До різнобарвних млинців можна подати різнокольорові начинки. Наприклад: солоного лосося (нарубати дрібними кубиками, заправити оливковою олією і зеленою цибулею), авокадо (нарізати дрібними кубиками), домашнього сиру, тощо.



 
Автор: yaremko
Теги: Масляна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх