На Полтавщині виборчу адресу змінили 3379 громадян

19.09.2020, 09:01 Переглядів: 1 417

Кременчуцька міська рада друга за кількістю звернень

На Полтавщині виборчу адресу змінили 3379 громадян. Це становить 2,3% від загальної кількості звернень. Такі дані станом на 16 вересня 2020 року містяться на сайті Державного реєстру виборців.

  

783 виборці, зареєстрованих за межами Полтавської області, змінили виборчу адресу і тепер зможуть проголосувати на Полтавщині за місцем фактичного проживання. 1092 виборці звернулися до відділів ведення Державного реєстру виборців щодо зміни виборчої адреси, щоб мати змогу проголосувати за межами Полтавської області. В межах Полтавщини виборчу адресу станом на 16 вересня змінили 1504 громадяни.

 

 

 

За інформацією спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, найбільше заяв подали у Полтавській міській раді: тут прибули 472 виборці, вибули 503, 259 змінили виборчу адресу в межах громади. Це становить 32% звернень у межах Полтавської області.


Друга за кількістю звернень — Кременчуцька міська рада: 128 виборців прибули, 236 вибув, 95 змінили виборчу адресу в межах громади (9,8% звернень).


На третій сходинці — Коломацька сільська рада: бажання проголосувати у громаді виявили 220 виборців, за межами — 5, змінив виборчу адресу в межах громади — 1 виборець (9,7% звернень). 

 

Найменше бажаючих змінити виборчу адресу виявилося у Ромоданівській селищній раді: тут вибули 4 виборці.

 

За словами керівника Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександра Стельмаха, станом на ранок 16 вересня 38 звернень виборців по країні ще опрацьовуються. Тому цифри в деяких регіонах можуть несуттєво збільшитися.


Нагадаємо, що оновлена процедура зміни виборчої адреси в Україні діє з 1 липня. Зробити це можна було до 10 вересня, як онлайн (за допомогою «Кабінету виборця»), так і офлайн (через заяву до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем свого фактичного проживання).

 

Відповідно до ч. 2 ст. 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців», виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Згідно з ч. 3 цієї ж статті, за зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу, відповідно до ч. 2 цієї статті. Згідно з ч. 4 ст. 20 Закону «Про Державний реєстр виборців», у разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі ч. 3 ст. 8 цього Закону, у заяві виборця вказується адреса житла, за якою він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

Автор: Костянтин Донченко, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

МІСЦЕВІ ВИБОРИ 2020:

25 жовтня 2020 року відбудуться чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

Особливості місцевих виборів-2020:

У ЦВК виділили чотири особливості виборів, які відбудуться 25 жовтня:

  • вибори будуть організовуватися на новій територіальній основі;
  • у рік проведення чергових місцевих виборів відбудуться перші місцеві вибори до тергромад, які призначаються і проводяться разом із черговими;
  • вибори депутатів місцевих рад будуть організовуватися і проводитися за новими виборчими системами;
  • місцеві вибори передбачають дотримання гендерної квоти – серед кожних п'яти кандидатів у списку має бути щонайменше дві жінки. Без дотримання квот можуть відмовити кандидатам усього списку.

Зокрема місцеві вибори будуть проводитись за двома системами: партійна пропорційна система та відкриті виборчі списки для міст із населенням від 90 тис., мажоритарна - для решти.

Система відкритих списків дозволить виборцям голосувати не лише за партію, а й за конкретного кандидата, якого вони хочу бачити при владі. Тобто спочатку виборець має проголосувати за партію, а потім – за окремого кандидата від цієї партії.

Схожі матеріали:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх