Фольклор і традиції Карпат: фестивалі та народні свята

7.03.2024, 14:10 Переглядів: 819 Р

 

Спробувати закарпатський бограч, зіграти на цимбалах, приміряти гуцульський кептар от кутюр або лицарські лати: час планувати відпочинок у Карпатах сезону 2024 року.

Вигідні комплексні програми з проживанням, харчуванням та екскурсіями від компанії «Відпочинок 365» знайдете тут. Лише за тиждень недорогого відпочинку встигнете поринути в неповторну атмосферу Карпат, розібратися в особливостях традицій лемків, бойків, гуцулів, ромів, різних національностей Закарпаття.

Гуцульські вечорниці в турах «все враховано» від «Відпочинок 365»

Туристи відпочивають у сучасних готельних комплексах Трускавця та Ворохти. У вартість тижневого пакетного туру входить харчування, проживання, трансфер до готелю.

У ціну турів «Відпочинок 365» входять щоденні розваги:

  • історичні, трекінгові, пізнавальні екскурсії найцікавішими місцями Карпат, Прикарпаття та Закарпаття; туристи самі вибирають маршрути кожного дня;
  • насичена вечірня програма з іграми, ватрою та традиційними карпатськими гуляннями.

На гуцульських вечорницях танцюють запальні Аркан, Голубку, Гуцулку; грають на скрипках, цимбалах, дримбах і трембітах; вчать скоромовки, ворожать по-мольфарськи.

Найцікавіші фольклорні свята Карпат

Різдво й Маланка у Карпатах. Верховина, Ворохта, Коломия, Івано-Франківськ, Косів, Самбір — у кожному регіоні свої традиції прикрашання дому, трапез та колядування.

Поливаний понеділок. Після Великодня будьте обережні на вулицях карпатських міст і сіл: є ризик вимокнути без дощу. Молодь влаштовує справжні бої та щедро обливає водою перехожих.

Івана Купала. Під час екскурсій на полонини з альпійськими луками, до водоспадів Шипіт і Терношорський Гук, уздовж карпатських річок туристи збирають запашні трави, вчать обрядові пісні та готуються до купальських стрибків через багаття. 

Маковей, Яблучний і Горіховий Спас. Три атмосферні свята, синтез релігійних вірувань та сімейних традицій. Смачно й весело.

Проводи та зустрічі пастухів. Навесні в карпатських селах із танцями, приказками й особливими обрядами проводжають отари овець на полонини. Восени зустрічають отари, пригощаються свіжою бринзою та вурдою. До програм «Відпочинок 365» входять прогулянки на 10 найкрасивіших полонинах Чорногорського хребта, Бескидів та Горганів.

Топові фестивалі Карпат і Закарпаття

Червене вино. Берегове, початок січня. На цей момент червоне вино врожаю попереднього року досягає рівня божоле. Фестиваль закарпатських виноробів передбачає дегустації, конкурси, знайомство з традиційними ремеслами. 

Сакура фест. Ужгород Квітень. Буйне цвітіння сакур — фон для ярмарку ремесел, волонтерських програм, театралізованих вистав, дегустацій бограча, меду, баношу та цмунди. 

Бельтайн. Ужгород. Кельтські першотравневі традиції в інтерпретації закарпатських романтиків. Два дні лицарських поєдинків, історичних квестів, пісень, майстер-класів.

Східниця FLY FEST. Фестиваль повітряних куль; чудовий шанс побачити курортну Східницю з висоти польоту яструба; зробити селфі на тлі різнокольорових аеростатів. 

Яремче. День міста. Друга неділя липня. Костюмований гуцульський карнавал, концерти, частування від найкращих ресторанів Карпат. 

Лудене-Фест. Косів, липень. Мікс традиційної гуцульської та сучасної моди, фешн-шоу, концерти й шопінг на знаменитому Косівському ринку.

Гуцульська Бринза. Рахів, перша неділя вересня. Масштабне свято, на якому змагаються сировари восьми районів Гуцульщини.

Фестивалі й етносвята курортів Карпат в екскурсіях «Відпочинок 365»

Гості мережі готелів «Відпочинок 365» отримують актуальну інформацію про топові туристичні події Ворохти, Трускавця, Східниці, Буковеля, Яремче, Верховини, Косова, Ужгорода, Мукачева, Івано-Франківська, Самбора. Під час екскурсій гіди коригують програму для відвідування ярмарків, дегустацій і театралізованих шоу.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх