Все, що необхідно знати новачкам про стейблкоїни

18.05.2023, 10:59 Переглядів: 1 720 Р

В кожній країні є власна валюта. Для України це гривня, для США – долар, для країн Європи – євро. Проте жодна зі світових валют не має ніякої сили у світі цифрових коштів. Тому розробники запропонували світу стейблкоїни. Це особливий вид криптовалют, що підкріплені фіатними коштами.


Головна особливість полягає в відповідності курсу. Якщо курс ефіру чи іншої крипти часто змінюється, то стейблкоїни завжди коштують рівно стільки, скільки певна валюта, цифровим аналогом котрої вони є.

 

Головні терміни

Щоби детальніше все зрозуміти, необхідно визначитися з термінологією. Стейблкоїн – криптовалюта, що прив’язана до певних грошей. Кожен віртуальний токен цього типу має свого реального брата-близнюка у вигляді:

  • української гривні;
  • японської єни;
  • американського долара;
  • грама срібла;
  • унції золота чи іншого дорогоцінного металу.

Найпопулярнішим стейблкоїном у світі називають Tether (USDT). Курс цієї крипти завжди рівний одному американському долару з відхиленням у 4 цифри після коми. Ця крипта забезпечується реальними доларами, що є на рахунках у банках. Крім того, надзвичайною популярністю користується валюта PAXG, яку було створено для торгівлі золотом (кожна монета підкріплена певною кількістю дорогоцінного металу).

Tether – цифровий актив, що займає третє місце за обсягом капіталізації. Його загальна частка складає 78 млрд доларів (після біткоїна та ефіра). Якщо користувачі поповнюють рахунок, то проводиться випуск додаткових токенів. Якщо ж власники криптогаманців переводять тезери у звичайні долари, то спалюється аналогічна кількість токенів.   

Прив’язка курсу тезера до курсу долара забезпечує йому вищу стабільність та мінімальну волатильність. Тому багато хто називає тезер найстабільнішою та найнадійнішою з усіх існуючих криптовалют. Крім того, її без жодних обмежень можна використовувати як платіжний засіб.


Причини популярності стейблкоїнів


Одразу після виникнення перших кількох криптовалют стало зрозуміло, що незабаром  виникне варіант крипти, який підтримуватиметься реальними коштами. Таким чином і виникли стейблкоїни, які забезпечувалися доларом чи іншою валютою.

Покупка фіатних грошей на біржі не досить зручна, адже постійно необхідно поповнювати рахунок та виводити кошти. Для таких задач крипта не підходить через її високу волатильність (різку зміну курсу в різний бік). Простий приклад допоможе зрозуміти всі переваги використання стейблоїнів:

  • якщо в один момент на біржі немає торгової пари без тезеру, то власнику не залишається іншого варіанту, як
  • вибрати іншу крипту (біткоїн чи ефір);
  • власник провів аналіз ринку та з вигодою для себе придбав ефір;
  • з якоїсь причини власник не вивів зароблені кошти на криптогаманець, а залишив їх на біржі;
  • через кілька годин ефір втратив у вартості.

Таким чином можна не просто позбутися прибутків, але навіть відкотитися у мінус. Саме від таких неприємностей здатні захистити стейблкоїни, волатильність яких менша. Тобто власникові необхідно просто перевести прибуток у стейблкоїн, щоби захиститися від коливання курсу звичайної криптовалюти.



Автор: На правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх