Вплив кофеїну на засвоєння вітаміну D і не тільки

9.03.2023, 15:00 Переглядів: 9 769

 

Кофеїн не має впливу на засвоєння вітамінів і мінералів з їжі, також і на швидкість виводу їх з організму

 Але деякі джерела стверджують якщо пити і їсти одночасно, то кава і чай до складу яких входять поліфеноли можуть впливати на біодоступність заліза з продуктів харчування.

Дійсно ви можете знайти багато матеріалу про те, що кофеїн може впливати на концентрацію деяких вітамінів і мінералів. Але дуже мало з цього є перевіреною інформацією.

Тому слід в цьому розібратись
Почнемо з відомих фактів. Кофеїн є діуретиком, тобто має сечогінні властивості. Тому в теорії кофеїн може виводити з кишечнику разом з рідиною водорозчинні вітаміни, такі як вітаміни групи В і С, а також деякі мінерали типу кальція то того як організм встигає їх засвоїти. Але це тільки теорія.

Було проведено дослідження в Норвегії з участю більше ніж 10 тисяч жінок і чоловіків середнього віку. Дослідження показало, що у людей понижений рівень вітаміну В9 на 11,7%, вітаміну В6 на 14,1% і вітаміну В2 на 5,5% в плазмі крові, якщо випивати 4 горнятка кави, кожна з яких вміщає 95 мг кофеїну. Але є один нюанс, кофеїн понижає рівень цих вітамінів, якщо його концентрація підвищена в організмі. Якщо ж концентрація наближається до нижньої межі норми, концентрація залишається незмінною.

Можна зробити висновок. Вживання кофеїну не призведе до дефіциту вітамінів групи В в організмі шляхом виведення їх з сечею. Кофеїн навпаки стимулює вироблення шлункового соку, а він необхідний для засвоєння вітаміну В12.

Щодо вітаміну С він слабо взаємодіє з кофеїном. При збільшенні рівня вітаміну С в організмі ніяк не впливає на виведення чи концентрацію кофеїну в організмі.

На рахунок вітаміну D є теж теорія подавлення активності рецепторів вітамін Д в остеобластах при вживанні кави і чаю, якщо у людини наявні певні поліморфози.

Щоб перевірити, як на практиці, а не в теорії кофеїн впливає на метаболізм цього вітаміну, було проведено дослідження з участью 330 підлітків. Його результату показали зворотню залежність. Рівень вітаміну у тих хто пили 10-12 горнят кави або чаю в тиждень, був значно вище середнього, враховуючи те, що це не залежить від фізичної активності і перебуванню на сонці. Також був помічений вищий рівень хорошого холестерину.

Доречі на виведення кальцію з організму кількість вжитого кофеїну не впливає. Майже всі випадки дефіциту кальція повʼязані з недостатньою кількістю кальція в раціоні харчування.

Вплив на засвоєння заліза
Існує думка, що одне горнятко кави зменшує засвоєння заліза з фастфуду на 39%. А чаю на 64%, що достаньо багато. Але є нюанс який не враховували. З вживанням чистої води засвоюється 3,7% заліза з мʼяса, а з вживанням кави всього 2,25%. Різниця зовсім незначна. Засвоєння заліза знижується, тільки якщо вживати каву або чай під час прийому їжі або після, але якщо вживати напої за годину до прийому їжі ніякого значного зниження засвоєння не спостерігається. Лікарі рекомендуються слідкувати за кількістю вживання кави і чаю тільки якщо вже є дефіцит заліза.

За вплив кофеїну на виведення магнію теж є гіпотези, та вони засвоєнні на дослідженнях з пацюками. Є також і дослідження яке проводили з участю людей. Після вживання кави обʼєм виведення магнію збільшується з 70 до 110 мг. Але це не може викликати дефіцит магнію в організмі.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх