Діабет - хвороба, з якою треба навчитися жити

15.11.2021, 16:00 Переглядів: 1 909

 

Уважність до себе, свого організму та його потреб і є запорукою того, що діабет не завадить жити нормальним життям

 Цукровий діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатню кількість інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін.

 

Останнім часом багато пишуть про наслідки діабету, його вплив на людський організм. Але не так часто згадують про те, що головне – навчитися жити з цим захворюванням. Якщо все робити правильно, можна прожити довге та повноцінне життя… і навіть отримати медаль! Мова йде про медаль Джосліна. На цю нагороду може претендувати кожен, хто прожив із діабетом 50 і більше років.

Впровадили її завдяки ініціативі лікаря Джосліна. Спочатку медаль називалася «Victory», її вручали людям, які прожили з діабетом 25 років чи більше на знак визнання їхніх досягнень у боротьбі з хворобою.

У 1970 році Джослінський діабетичний центр (США) вирішив припинити видачу цієї медалі, а натомість видавати нову – для тих, хто прожив із діабетом понад 50 років. З того часу нагороду отримало понад 5000 людей з усього світу.

На одному боці медалі зображено людину зі смолоскипом та напис: «TriumphforManandMedicine» («Тріумф людини і медицини»), а на іншій написано «For 50 CourageousYearswithDiabetes» («За 50 років з діабетом, сповнених мужності»).

У 1996 році Джослінський центр впровадив нову номінацію – нагороду за 75 років життя з діабетом. Таку має лише 90 людей у цілому світі. А в травні 2013 року з’явилася і медаль за 80 років із діабетом, яку поки що отримала лише одна людина.

Ці люди живуть у різних країнах, мають різний соціальний статус та рівень статків – але в них є й дещо спільне. Окрім позитивного настрою та оптимістичного погляду в майбутнє всі ці люди вирізняються залізною самодисципліною. Саме уважність до себе, свого організму та його потреб і є запорукою того, що діабет не завадить жити нормальним життям.

Після підтвердження діагнозу треба не лише дотримуватися дієти та своєчасно вводити рекомендовану лікарем дозу інсуліну, а й ретельно відстежувати найменші зміни, що відбуваються з організмом.

Що ж робити, якщо вам поставили діагноз «цукровий діабет»?

 
Одне з найчастіших ускладнень діабету – висока вірогідність виникнення проблем із зором.
В офтальмологічному центрі «ВІЗІУМ-КРЕМЕНЧУК» радять не впадати у відчай. Тут навчать, як правильно контролювати свій стан, і допоможуть зберегти зір.
Залежність рівня цукру в крові та зору очевидна, тому людям із цукровим діабетом рекомендується проходити профілактичні огляди офтальмолога один раз на пів року.
У «ВІЗІУМ-КРЕМЕНЧУК» працюють професіонали з великим стажем роботи:
- висококваліфіковані офтальмологи, які вас обстежать та призначать необхідне лікування;
- ретинологи, які проводять лазерне лікування захворювань сітківки та введення лікарських препаратів;
- провідні катарактальні та вітреоретинальні хірурги, лікарі-офтальмологи вищої категорії, які позбавлять катаракти.
Лікарі центру беруть активну участь у національних та міжнародних конференціях, діляться досвідом нашого центру з європейськими колегами.
Для діагностики та лікування різних стадій очних ускладнень цукрового діабету офтальмологічний центр «ВІЗІУМ-КРЕМЕНЧУК» оснащений найсучаснішим обладнанням виробництва Японії, Німеччини та США.
На базі центру проведуть якісне обстеження, розроблять індивідуальну програму для спостереження та поетапного лікування з метою збереження та покращення зору:
- лазерне лікування сітківки;
- запровадження лікарських препаратів;
- катарактальна хірургія;
- вітреоретинальна хірургія.
Фахівці центру мають необхідні знання та бажання допомагати. Тут вірять, що спільні зусилля пацієнта помножені на знання та досвід лікарів здатні суттєво покращити якість життя!
Офтальмологічний центр «ВІЗІУМ – КРЕМЕНЧУК» знаходиться за адресою: вул. Ігоря Сердюка, 57
Режим роботи:
Пн – Пт, з 9.00 до 18.00
Сб, з 9.00 до 17.00
Телефони для консультацій та запису:

0-800-300-103 (безкоштовно)
099-330-01-03, 068-030-01-03

visium.com.ua

  

І наостанок кілька цікавих фактів про діабет:

  • Перший портативний глюкометр з`явився в 1969 році. Його запатентувала компанія AmesReflectanceMeter. Ціна приладу становила $ 650.
  • За 1200 років до того, як діабет отримав цю назву, були відомі головні його симптоми: часті сечовипускання, втрата ваги і посилена спрага.
  • У 1500 р до н.е. опис діабету було вперше відзначено в письмовому вигляді. Єгиптяни писали, що симптом цього захворювання - часте сечовипускання. Цей документ відомий як папірус Еберса.
  • Термін «діабет» ввів в обіг лікар Аретеус. Він описав це захворювання в I столітті н.е. Тоді вважалося, що діабет розвивається через укуси змій.
  • У перекладі з латинської «діабет» означає «Солодкий як мед». А на грецьку - «просочиться».
  • У 1850-х роках французький лікар Приорі вигадав дуже неефективний метод лікування діабету. Він пропонував пацієнтам їсти більше цукру.
  • Аж до 1921 року найпоширенішим методом лікування цукрового діабету було голодування. Лише згодом розробили спеціальні дієти.
  • У 1942 році створили перші ліки для діабету 2 типу, що приймаються перорально. Ними стала сульфонілсечовина.
    Розділити діабет 1 і 2 типу офіційно вдалося в 1936 році. Але ще за кілька століть до цього лікарі помітили, що одні хворі мають більш хронічний стан, а інші помирають через кілька тижнів після прояву перших симптомів.
Автор: на правах реклами
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх