ЗАЕС під загрозою блекауту: вночі станція втратила живлення з основної лінії – Енергоатом

10.08.2023, 14:00 Переглядів: 689

 

У разі проблем з живленням головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе 4-й енергоблок

Вночі 10 серпня тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція  втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ. Після цього ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ.

Про це повідомили в Телеграм-каналі «Енергоатому» та попередили, що відключення резервної лінії призведе до втрати зовнішнього живлення (блекауту).

- У разі цього сценарію головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблоку Запорізької АЕС у стані «гарячий зупин», який окупанти використовують із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора (Держатомрегулювання), - заявляють в компанії.

Один із керівників ДП «НАЕК «Енергоатом» Тарас Ткач зазначив, що за повної втрати зовнішнього живлення відключаться головні циркуляційні насоси станції – і енергоблок перейде в режим «природної циркуляції».

- В цьому випадку необхідно терміново «розхолодити» його за умов відсутності охолоджуючих насосів, - пояснив Тарас Ткач.

В НАЕК наголошують, що такий режим тяжкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока.

Ситуацію в енергосистемі України та на ЗАЕС прокоментували на «Урядовому порталі».

- Вночі тимчасово окупована ЗАЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії 750 кВ. Станцію було перепідключено на єдину доступну резервну лінію в 330 кВ. Орієнтовне місце пошкодження - неподалік від ЗАЕС. Після визначення стану лінії буде прийнято рішення щодо її подальшої роботи. Також фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі. Наразі він становить 16,20 м. Цього достатньо для забезпечення потреб станції, - написали на сайті Кабміну.

Наразі Запорізька АЕС в окупованому Енергодарі не працює. Усі її енергоблоки перебувають в стані холодного зупину, а 4-й – в стані гарячого зупину.

- Подальша окупація ЗАЕС росією, керування станцією нелегітимним та непідготовленим рашистським керівництвом, яке не несе жодної відповідальності за ядерну і радіаційну безпеку об‘єкта, постійно наближає ЗАЕС до катастрофи. Саме тому Запорізьку АЕС необхідно негайно повернути під повний контроль законного оператора – НАЕК «Енергоатом», із подальшим приведенням станції до нормального режиму експлуатації й поновленням ядерної та радіаційної безпеки об‘єкта.

Для цього необхідні термінові дії всієї міжнародної спільноти!

Ядерний тероризм рф має бути негайно зупинений, а загарбники повинні покинути територію станції та її міста-супутника Енергодар! – закликає НАЕК «Енергоатом».

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх