Зеленский доручив Офісу генпрокурора та Кабміну розібратися із «суддівським свавіллям» щодо Полтавського ГЗК

24.07.2023, 15:05 Переглядів: 1 332 Новини компаній

 

Президент відповів на петицію

Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію «Зупинити свавілля суддів і захистити конституційні права мешканців міста Горішні Плавні та працівників ПрАТ «Полтавський ГЗК».

У петиції, яку місцевий краєзнавець Микола Стахів зареєстрував у березні 2023 року, звертається увага на суддівське свавілля, апелюючи до рішення суддів Шевченківського районного суду Києва, яке призвело до блокування рахунків містоутворюючого підприємства міста Горішні Плавні, що на Полтавщині. Мова йде про Полтавський ГЗК, що належить швейцарській гірничій компанії Ferrexpo. Зазначається, що Полтавський ГЗК є єдиним джерелом доходів для тисяч родин, адже на підприємстві працює чверть працездатного населення 50-тисячного міста.

Звернення набрало 25 тисяч голосів у травні 2023 року — тепер його розглянув глава держави. 

Хоча президент зазначив, що він не наділений повноваженнями впливати будь-яким чином на здійснення правосуддя в Україні, Володимир Зеленський додав, що звернувся до відповідних органів за розʼясненнями щодо ситуації.

«Я звернувся до Офісу Генерального прокурора та Кабінету Міністрів України з проханням розглянути порушені в електронній петиції питання й поінформувати про результати мене та її автора» — йдеться у відповіді Зеленського.

Варто зазначити, що рахунки підприємства було заблоковано в рамках розслідування, ініційованого Бюро економічної безпеки (БЕБ), щодо нібито недоплати Полтавським ГЗК майже 2 млрд гривень рентних платежів у 2018-2021 роках. Терміни ж досудового розслідування за справою було продовжено до лютого 2024 року.

Нагадаємо, відповідно до ухвали Шевченківського районного суду міста Києва від 3 лютого 2023 на всі банківські рахунки ПрАТ «Полтавський ГЗК» було накладено арешт. Дане рішення суд ухвалив за клопотанням Офісу генерального прокурора у справі про ймовірне ухилення підприємством від сплати рентних платежів. Полтавський ГЗК стверджував, що звинувачення слідчих органів є безпідставними та необґрунтованими, а дане рішення суду — це прояв надмірного тиску на одного з найбільших платників податків та інвесторів України.

Головний виконавчий директор Ferrexpo, акції якої розміщені на Лондонській фондовій біржі, у квітні 2023 заявляв про «надуманість кримінального переслідування зі сторони БЕБ» та про готовність компанії зробити перерахунок і сплатити більшу суму податків, якщо про це буде рішення суду за результатами розгляду претензії зі сторони податкових органів. Він зазначав, що наразі мови про такий спір немає і за останні 7 років підприємство не отримувало претензій від податківців щодо можливого заниження рентних платежів.

У 2022 році компанія Ferrexpo сплатила понад 6,3 млрд гривень податків до бюджетів України різних рівнів. Попри війну Ferrexpo у 2022 році інвестувала понад $161 млн в українські активи. У 2021 році частка Ferrexpo в загальній сумі інвестицій промисловості країни склала 5,2%. Компанія також стала одним із найбільших експортерів України за 2022 рік.

Автор: Аліса Котова
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх