Магія зв’язків: як фірми-двійнятка у Кременчуці ростуть на бюджетних контрактах

15.07.2019, 12:31 Переглядів: 7 985 Коментарів: 4

 

У Кременчуці зареєстровані дві фірми, у назві яких є словосполучення «Будівельний двір». І от диво – обом фірмам кременчуцькі замовники давали заробляти на допорогових закупівлях, без тендерів. Як же вдається так успішно вести бізнес?

Будівельне дежавю

Не лише кандидати в  нардепи у Кременчуці плодять собі двійників. Ця історія – про бізнес на бюджетних контрактах.


Нещодавно «ТелеграфЪ» писав про солідні угоди на 15 мільйонів гривень, які комунально-виробниче підприємство «Управління капітального будівництва» має  укласти з кременчуцькою фірмою ТОВ «Будівельний двір» (керівник Борщ Володимир Володимирович). Фірма виграла два тендери на ремонт тротуарів: на проспекті Свободи та на бульварі Автокразівському. На диво, конкуренти під час тендеру чомусь не торгувалися. Тоді ми звернули увагу, що юна фірма віком 1 рік та 4 місяці вже встигла отримати бюджетних замовлень майже на 14 мільйонів гривень (на 9,5 млн грн в 2018 році, решта – в 2019). І до останнього часу це були неконкурентні допорогові закупівлі: тобто фірмі запросто давали бюджетні замовлення  без тендерів.


У нас виникло дежавю ніби назву новонародженої фірми ми вже давно бачили в реєстрах і серед виконавців робіт. Ми уважніше подивилися в ProZorro і побачили, що у Міському центрі культури та дозвілля на вулиці Космічній, 9 у 2017 році вікна-двері міняло ПП «Будівельний двір» (керівником на той час був Душка Руслан Володимирович), на 817 тисяч гривень.


YouСontrol швидко вивів нас і на дані Єдиного реєстру судових рішень, звідки ми довідалися, що правоохоронці порушили кримінальну справу, підозрюючи завищені витрати на цьому об’єкті, і просили доступ до документів.

А в 2018 контракт керівництво Міського центру культури та дозвілля уклало контракт на вікна-двері вже з новою фірмою, яка почала працювати з чистого листа - ТОВ «Фірма «Будівельний двір». Обидві закупівлі допорогові, неконкурентні.

Дивні збіги обставин

На шалений успіх новонародженої ТОВки звернула увагу громадська активістка Лариса Гориславець, яка моніторить публічні закупівлі та декларації публічних осіб. Вона написала на своїй сторінці у Фейсбук «історію з відтінком конспірології або магії», підкресливши, що ТОВ «Фірма «Будівельний двір» за свій перший рік роботи у 2018-му, крім грошей з кременчуцького бюджету, виручки не отримувала.


За дивним збігом обставин, такий самий шалений успіх саме на бюджетних контрактах був у ПП «Будівельний двір».


«У далекому 2018 році я писала про зв’язок депутата від Опоблоку Костянтина Терещенка і ПП «Будівельний двір» (не плутати із ТОВ «Фірма «Будівельний двір»! – це різні речі). Так от – депутат вийшов зі складу засновників ПП, а потім воно почало стрімко отримувати замовлення з бюджету на 9,5 млн грн,» - вказала Лариса Гориславець.


Згодом потік бюджетних замовлень у ПП «Будівельний двір» вичерпався. Натомість контракти щедрою рікою полилися на ТОВ «Фірма «Будівельний двір». У договорах, які укладали обидві фірми, активістка знайшла спільний номер телефону.


«Керівник ПП – Душка Руслан Володимирович. Він же (або його повний тезка) орендує місце для аптеки в одній з кременчуцьких лікарень і постачає фармацевтичну продукцію медзакладам (підгузки, бинти та інше, але не в таких масштабах, як робить ремонти). ФОП Душка Р.В. у 2017 році вказував теж такий же номер телефону, як бачимо в договорах із ТОВ «Буддвір», а до цього такий номер в договорах із ПП «Буддвір».Знову помилка, як #картопляпо47?»  - написала Лариса Гориславець.

Ні, не помилка, а комбо

Щоб розібратися з фірмами-двійнятками, телефонуємо за вказаним у договорах номером телефону. Тим більше, ми хочемо з’ясувати, чому ПП «Будівельний двір» та ТОВ «Фірма «Будівельний двір» по черзі міняли вікна-двері у Міському центрі культури та дозвілля на вулиці Космічній, 9? Представляємося, знайомимося з власником телефону. Це Душка Руслан Володимирович, колишній засновник ПП «Будівельний двір». Але тепер, як з’ясовується в ході розмови, він фактично «два в одному» - працює головним інженером ТОВ «Фірма «Будівельний двір».


- Дивіться, цю фірму (ПП «Будівельний двір» - ред. ) я вже продав. З нового року вона у володінні іншої людини, - пояснив Руслан Душка.


За його словами, за продане ПП взяв хорошу ціну.


- Там ліцензія, досвід роботи. Ви самі розумієте: коли фірма «чиста», складно взяти підряди. Нам запропонували продати за хороші гроші – і все. Більше я з ними не спілкуюсь і не знаю, що вони роблять, - розповів Руслан Душка.


- Тепер є два «Будівельні двори». Дивує, що назва та сама.


- Мені сподобалася назва. Всі мене знають як «Будівельний двір» - не важливо, це ТОВ чи ПП, чи ще щось. Я спеціально так зробив, аби люди розуміли, що це та людина, яка давно займається будівництвом. Звичайна комерція, бізнес.


Спільний доробок двійнят

Заміну вікон-дверей на вулиці Космічній, дійсно, по черзі здійснювали два «Будівельні двори». Як пояснив Руслан Душка, бюджет фінансував роботи частинами. І в розпочинало у 2017 році їх розпочинало ПП «Будівельний двір». А решту робіт у 2018 році доробляло ТОВ «Фірма «Будівельний двір».


Кримінальну справу Руслан Душка вважає надуманою і стверджує: всі роботи до кінця 2017 року ПП «Будівельний двір» виконало.


- Ми тільки-но завершили ремонт, а 3 січня вони (правоохоронці – ред.) прийшли з замірами, ще не було справи. Думали, що ми гроші наперед взяли. Потім ми дізналися, що справу відкрили.  Мене викликали, питали по цих вікнах, я пояснив – і все… Вони самі себе у незручне становище поставили: справу відкрили, а закрити – не знають як, - вважає Руслан Душка.


Скільки всього двійнята заробили на допорогах?

 

ПП «Будівельний двір»

ТОВ «Фірма «Будівельний двір»

 

12,48 млн грн з бюджету

14,03 млн грн з бюджету

(2016-2018 роки)

(2018-2019 роки)

 


! Усі гроші зароблені на прямих угодах, тобто без тендерів. Поріг для робіт (до якого за законом дозволяється не проводити  тендер) складає 1,5 млн грн.


Детальніше можна подивитися за допомогою сервісу Zакупівлі, у файлах можна завантажити всю інформацію: хто й коли платив двійнятам.

pp-bud-dvr.pdf [169,85 Kb] (cкачиваний: 7)  

 

tov-bud-dvr.pdf [173,09 Kb] (cкачиваний: 9)  


При цьому, якщо ПП «Будівельний двір» ще мало виручку, крім бюджетних замовлень, то її сестра за розумом ТОВ «Фірма «Будівельний двір» заробляє винятково на бюджеті. І в нас склалося враження, що фірма створена спеціально з цією метою. Ось графіки, які побудувала аналітична  система YouControl.


ПП «Будівельний двір» 

 


ТОВ «Фірма «Будівельний двір»


 

Кому ж дають заробляти на бюджеті?

Ми поцікавилися секретом швидкого успіху ТОВ «Будівельний двір» у його нинішнього головного інженера.


- Як ви поясните, що новостворене підприємство, якому всього півтора роки, отримує бюджетних замовлень на 14 мільйонів гривень? Як вам це вдається – отримувати замовлення без тендерів?  - запитали ми в Руслана Душки.


- Зараз ми два тендери виграли. А ви взагалі працювали з бюджетом? Знаєте, скільки потрібно там документів зробити і які там розцінки взагалі? Я вам чесно скажу, що це не мед. Я виставив свою ціну, яку я бачив, по цьому об’єкту, все проходило на відкритих торгах.


- Ви говорите про тендери, а до цього? Інші замовлення, як вам вдавалося їх отримувати без тендерів?


- Я підходив, питав. Тим більше, що люди раніше знали: я в ПП працював. Коли залишалося всього півтора місяці до кінця року, ми зробили капітальний ремонт: реанімацію лікарні «Придніпровська». Ніхто не хотів братися до Нового року. А ми взялися і змогли виконати. Думаю, це зіграло важливу роль. Те ж саме з мостінням плиткою, яке ми робили на Молодіжному: теж  залишалося півтора місяці, треба було завершити ремонт… Люди знали мене особисто, мою репутацію. Коли я приходив, то вони вже знали, що це не людина «зі сторони» прийшла, а людина, яка виконувала роботи. Я пропонував свої послуги - і мені давали. Якби була якась «ліва» людина, думаю, навряд чи б хтось дав. Мене випробували у спартанських умовах, коли були стислі терміни, а потрібно зробити вчасно та якісно. Тим більше, у бюджеті грошей мало, і перед нами ще заборгованість є. Багато хто боїться з бюджетом працювати: дадуть чи не дадуть гроші, чи дадуть невідомо коли. Підсумовуючи, я хочу сказати, два роки тому ніхто  не хотів виконувати роботи у грудні а ми взяли й виконали. І цим я оперував, коли просив собі роботи.



- Перший засновник ПП «Будівельний двір», Костянтин Терещенко, вам допомагає?


- Ні, я спілкувався з ним, коли в нього ще була фірма. Я просто орендую в нього приміщення під аптеку на водоканалі. Ми розговорилися – він розповів, що в нього відкрита будівельна фірма, яка не веде діяльність. Дізнався, що я будівельник, і запитав, чи не хочу цю фірму собі. Так я її і забрав.


Руслан Душка підтвердив, що має ще й аптечний бізнес у місті – як ФОП.


Чого ми причепилися до успішного бізнесмена?

Отака історія успіху фірм-двійників. Кандидат Костянтин Терещенко, йдучи на вибори у 2014 році, забув вказати фірму, де він є засновником. Потім продав фірму підприємцю Руслану Душці, з яким і до цього мав бізнес-зв’язки. І підприємець Душка починає успішно розвивати будівельний бізнес на бюджетних замовленнях. При цьому успіх повторює двічі. Сам він пояснює це хорошою власною репутацією. Допомогу депутата заперечує – іншої відповіді ми й не чекали.


Чого ото ми чіпляємося до успішного бізнесмена? Бо ми так і не зрозуміли: як отримати першу копійку на прямих угодах з бюджетом, якщо ти «зі сторони» і ще не заробив репутації? Чи хтось таки допомагає відкривати двері в потрібні кабінети?


Таких в’їдливих питань у нас би не виникало, якби закупівлі в місті були конкурентними. Нагадаємо, депутати не погодилися знизити пороги закупівель: тобто більшу частину їх перевести на тендери. Але навіть допорогові закупівлі можуть бути конкурентними – відповідні механізми передбачає Закон «Про публічні закупівлі». Але у Кременчуці ця можливість майже не використовується.


«ТелеграфЪ» і надалі розповідатиме, кому в місті дають заробляти мільйони на бюджеті. Якщо у вас є що розповісти додатково про шалені історії успіху фірм, пишіть автору: t.donchenko@gmail.com.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 4

28
15 липня 2019 15:11

Це талант.Однозначно.А майстер-класів Пан Руслан часом не проводить по успішній роботі з буджетними замовниками та щей так систематично!!!


12 0
194
15 липня 2019 19:59

И толку от ПРоззорро если воруют больше чем при яныке


11 3
169
15 липня 2019 20:51

Цитата: bodyny

И толку от ПРоззорро если воруют больше чем при яныке

 

1. Никто не мерял: больше или меньше. 

2. Прозорро как раз и существует для конкурентных закупок. Но пороги оч высоки, потому и отдают миллионные заказы на допорогах. А мы видим только отчет о закупке, но хотя бы можем ее оценить. При яныке этого не было

3. Когда все на виду, воровать гораздо сложнее.


14 2
0
16 липня 2019 08:47

Не те правоохоронцы открыли справу. Надо было чтоб китайские открыли. Те бы доказали и наказали, в течении нескольких дней. Это только наши не видят состава преступления.


10 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх