Новий закон про ЖКП: коли кременчужанам почнуть нараховувати пеню на комунальні борги

2.05.2019, 15:29 Переглядів: 12 032 Коментарів: 5

 

Норма закону про пеню вже діє, але виконавці комунальних послуг у Кременчуці поки що не визначилися, як її застосовувати. Крім того, як зазначають у департаменті ЖКГ, виконавці послуг ще мають укласти нові договори з населенням


Заборгував — заплати подвійну суму


Із 1 травня набули чинності норми нового Закону «Про житлово-комунальні послуги». Зокрема, і ті, що передбачають пеню на заборгованість за житлово-комунальні послуги (це стаття 26 «Відповідальність за неналежне виконання договору»).



Зокрема, закон передбачає пеню за кожен день прострочення платежу. Максимально боржник може заплатити подвійну суму свого боргу, ось що говорить закон:


«У разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу.


Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.


Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином».


Варто пояснити, що граничний строк внесення плати за комуналку — як правило, це 20 число кожного місяця. Так передбачають типові договори на послуги. Тобто, теоретично, уже після 20 травня виконавці компослуг можуть виставляти кременчужанам пеню у рахунки за компослуги.


Чи слід боятися пені уже в травні?


«ТелеграфЪ» розпитав виконавців компослуг, чи будуть вони застосовувати пеню вже з травня.


В абонентському відділі КП «Теплоенерго» нам повідомили, що ніякого внутрішнього наказу про застосування пені для населення на підприємстві ще немає. Крім того, щоб ввести пеню, слід змінити програмне забезпечення на фірмі ВАС, яка виставляє рахунки населенню. І зробити це у травні навряд чи можливо. Та головне, як підкреслив начальник відділу Володимир Кійло, хоча закон і передбачив пеню, механізм її нарахування до цього часу не визначений — немає відповідних підзаконних актів.


- На даний час не зрозуміло, за який розрахунковий період нараховувати пеню. Чи враховувати стару заборгованість? - каже Володимир Кійло.


Подібну відповідь ми отримали й у ТОВ «Кременчукгаз-постачання».


- Поки що ми не визначилися, як застосовувати закон: чи нараховувати пеню на нові борги, чи на старі також. Зараз це питання вивчають юристи, - каже Валерій Кузьминський, директор ТОВ «Кременчукгаз-постачання».


У КП «Кременчукводоканал» теж ще визначаються, як і коли застосовувати пеню — нам пообіцяли надати інформацію пізніше. З ТОВ «Полтаваенергозбут» наразі зв'язатися не вдалося.



«На пеню» слід укласти нові договори за населенням


На це звернув увагу заступник начальник департаменту ЖКГ міськвиконкому Валентин Курченко-Гай. Вище ми цитували Закон: він передбачає, що розмір пені регулюється договором. Відтак немає договору з цим пунктом — немає й пені.


- Новий закон «Про житлово-комунальні послуги» передбачає зміну відносин з виконавцями послуг. Споживачі мають вибрати модель відносин: колективні чи індивідуальні договори, потім укласти ці договори. Укласти нові договори на теплопостачання, на водопостачання поки що неможливо — не затверджені нові типові договори, є лише проекти. До того ж, чинна редакція Закону про ЖКП передбачає, що споживачам (населенню) дається рік, щоб визначитися з моделлю відносин. І поки споживач думатиме, ніхто не в праві нав'язати йому жодну угоду. Якщо за рік споживач нічого не надумав, тоді вважається, що він обрав індивідуальний договір, без обслуговування внутрішньобудинкових мереж, - коментує Валентин Курченко-Гай, посилаючись на роз'яснення Мінрегіону з цього приводу.


Він також додав, що незабаром Верховна Рада має розглянути правки до нового закону про ЖКП.


Важливо: Мінрегіон уже фактично визначив, що на старі борги пеня не нараховується, цитуємо:

«...пеня за несвоєчасне здійснення платежів за комунальні послуги може нараховуватися на ту суму заборгованості, що утвориться з моменту укладення відповідного договору про надання комунальних послуг».


Модель договорних відносин обирається, крім послуг з постачання електричної енергії та природного газу — тут, як і раніше, діють індивідуальні договори, але в них теж мають бути прописані пункти про пеню. Якщо їх немає, то й тривожитися зарано. Хоча усе ж варто подумати наперед та заплатити борги.


Інший бік пені: комунальники мають платити її споживачам


Закон про ЖКП передбачає пеню не лише для населення, а й для комунальників. Цитуємо п. 2 ст. 26 закону про ЖКП:


«Виконавець комунальної послуги або управитель багатоквартирного будинку зобов’язаний самостійно здійснити перерахунок вартості комунальної послуги або послуги з управління багатоквартирним будинком за весь період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості, а також сплатити споживачу неустойку (штраф, пеню) у порядку та розмірі, визначених законодавством або договором».


Тож коли до вас прийдуть укладати новий договір (або доповнення до старого договору на електроенергію та газ), уважно дивіться, щоб пункт про пеню на вашу користь не випав із документу.


Довідка:

Новий Закон «Про житлово-комунальні послуги» набрав чинності 10.12.17 року. Проте в дію були введені лише окремі положення закону, що стосуються житлових послуг (з управління багатоквартирним будинком). Введення в дію норм закону про комунальні послуги відклали до 1.05.19 року — і ось тепер закон має повністю запрацювати.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 5

873
2 травня 2019 16:10

Что значит они не визначились? В законе четко и ясно написано, что пеня будет начисляться только за долги начиная с 1 мая 2019 года. А местные шелкоперые наверно хотят и на долги деятилетней давности начислять...


31 0
169
2 травня 2019 16:20

Цитата: Andron777

Что значит они не визначились? В законе четко и ясно написано, что пеня будет начисляться только за долги начиная с 1 мая 2019 года. А местные шелкоперые наверно хотят и на долги деятилетней давности начислять...

 

В законе четко это как раз не сказано. Из-за этого и сомнения у исполнителей услуг. Минрегион - да, разъяснил, и по общей практике закон не имеет обратной силы. По этой логике - да, на долги с 1 мая. Но лучше бы это было четко указано в законе, во избежание разночтений


10 2
228
2 травня 2019 18:08

Татьяна, я могу отказаться от заключения нового договора с Теплоэнерго, проживая в многоэтажке? Нигде в законе не указано, что собственник обязан это сделать? Технически отключить квартиру, мягко говоря, сложно (а если таковых будет много, то и подавно) - а по старому договору пеня не начисляется, ссылаясь на Курченко-Гая. 


14 0
169
2 травня 2019 18:59

Цитата: stronzo

Татьяна, я могу отказаться от заключения нового договора с Теплоэнерго, проживая в многоэтажке? Нигде в законе не указано, что собственник обязан это сделать? Технически отключить квартиру, мягко говоря, сложно (а если таковых будет много, то и подавно) - а по старому договору пеня не начисляется, ссылаясь на Курченко-Гая. 

 

Не можете, в свое время суды уже истрактовали норму закона и указали, что потребитель обязан заключить договор. (Правда, речь шла о старом законе о ЖКХ, но в новом обязанность потребителя заключить договор осталась). Отапливалась квартира? Потребили вы услугу? Считается, что присоединились к договору. На саом деле, заключить договор исполителям услуг очень просто (договір приєднання), другой вопрос, что формы новых договоров не утверждены. 


12 0
0
3 травня 2019 08:19

Кто не платил - платить и не начнёт. Пеня будет начисляться. Изымать жильё все равно не смогут. Круг замкнулся. 


13 5

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх