Труба на Занасипі: кременчуцьке «Теплоенерго» засвітилося в кримінальній справі про закупівлю

23.02.2019, 10:01 Переглядів: 6 925 Коментарів: 1

Слідчі підозрюють, що на Третьому Занасипі змонтували стару трубу за ціною нової. Відкрите кримінальне провадження за ознаками зловживання службовим становищем. У справі фігурує й улюблений підрядник «Теплоенерго»...

Злощасна труба

Труба на котельні Третього Занасипу, яку минулого року так довго монтували після того, як її стара попередниця у травні 2018 року завалилася, тепер фігурує у кримінальній справі. Замовником робіт виступало комунальне підприємство «Теплоенерго».


Слідчі підозрюють, що на котельні змонтували стару трубу замість нової. Закупівля здійснювалася за бюджетні гроші.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 364, ч. 2 (зловживання владою чи службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). У справі фігурують службові особи Кременчуцької міської ради та КП «Теплоенерго». Розпочате досудове розслідування.


11 лютого Автозаводський районний суд на клопотання слідчого Кременчуцького відділу поліції виніс ухвалу про тимчасовий доступ до речей та документів у справі, оскільки керівництво КП «Теплоенерго» та їхні підрядники не надало їх добровільно. Ухвала розміщена в Єдиному держреєстрі судових рішень. У її тексті йдеться про те, що 92 метри труби, яка була у використанні, придбали за ціною 500 тис грн, «при цьому в актах виконаних робіт та договорах на придбання вказаної продукції зазначили як нову». 


«Таким чином, в діях службових осіб вбачаються ознаки зловживання службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки.


Аналізом зібраних матеріалів кримінального провадження встановлено, що службові особи КП «Теплоенерго» за попередньою змовою з групою осіб у складі керівників ТОВ «Кремелектро» та ТОВ «СТІКС ОІЛ ІНЖИНІРИНГ» протягом 2018 року, використовуючи надане їм службове становище, у власних корисних інтересах та інтересах третіх осіб, організували протиправні фінансові механізми, направлені на заволодіння коштами комунального підприємства через надання переваг підконтрольним суб’єктам господарської діяльності при проведенні закупівель за кошти комунального підприємства», - цитуємо текст ухвали суду.


Йдеться про закупівлю на суму 4 млн 800 тис грн - це повна вартість робіт зі встановлення димової труби. Тендер на роботи не проводився – це була допорогова закупівля (Довідково: КП «Теплоенерго» належить до суб’єктів господарювання, які можуть закуповувати без тендеру товари на суму до 1 млн грн і роботи на суму до 5 млн грн, але при цьому мають звітувати у системі ProZorro за закупівлі ).


Тож КП «Теплоенерго» без конкурсу уклало договір підряду з київською фірмою ТОВ «Стікс-Оіл Інжиніринг». Договір був підписаний 20 липня 2018 року, документ розміщений у системі електронних закупівель ProZorro. Він передбачає можливість залучати субпідрядників.


  

Улюблений підрядник

КП «Теплоенерго» з ТОВ «Стікс-Оіл Інжиніринг» пов’язує давня та добра дружба на допорогових закупівлях – тих самих, які проходять без конкурсу. Ще можна зрозуміти, чому так поспішали з трубою - форс-мажор, треба встигнути до опалювального сезону. А решта неконкурентних закупівель?


Так, ТОВ «Стікс-Оіл Інжиніринг»  - лідер по сумах та кількості прямих договорів, які КП «Теплоенерго» уклало у 2018 році. Комунальне підприємство дало заробити улюбленому підряднику на неконкурентних закупівлях  понад 13 мільйонів гривень, уклавши з ним 8 прямих угод.


 


В цілому за 2018 рік КП «Теплоенерго» провело 27 закупівель, уклавши угод на суму 30,9 млн грн – дані отримані з системи ProZorro за допомогою модулю аналітики bi.prozorro.org. І лише третина цієї суми -10,8 млн грн витрачена на торгах. Решта – прямі закупівлі в одного замовника. Сума грошей, які заробила фірма «Стікс-Оіл Інжиніринг» на прямих підрядах комунального підприємства, перевищує суми всіх конкурентних процедур.


Натомість Закон України «Про державні закупівлі» передбачає можливість конкурентних закупівель (тобто економії) навіть на допорогах. Крім того, Кременчуцька міська рада своїм рішенням може знизити пороги закупівель для місцевих замовників. Якщо більшість грошей піде не «улюбленим», а через тендери, це зменшить ймовірність зловживань.


Зокрема, «пороги» знижували у Маріуполі, Вінниці, Дніпрі… Подібний проект рішення виносила на розгляд міськради і депутат Оксана Піддубна, яка нині, до речі, добивається незалежного фінансового аудиту на КП «Теплоенерго». Проте кременчуцькі депутати не підтримали колегу – і не знизили пороги закупівель.


Ще трохи про «розробку схеми»

Раніше «ТелеграфЪ» звернув увагу на допорогову закупівлю КП «Теплоенерго» в ТОВ «Стікс-Оіл Інжиніринг» - послугу на 999 999 гривень. У ціні закупівлі не вистачило всього 1 гривні, щоб в обов’язковому порядку проводити тендер. «Розробка схеми оптимізації роботи централізованої системи теплопостачання міста Кременчук», - таку назву має предмет закупівлі.





Принаймні частина грошей за послугу сплачена. Відповідно до даних з Єдиного державного порталу публічних фінансів, КП «Теплоенерго» перерахувало ТОВ «Стікс-Оіл Інжиніринг» 199 тис грн за цією угодою (втім, на порталі публічних фінансів ми можемо відстежити лише бюджетні кошти, не гроші від фінансово-господарської діяльності самого підприємства).


Та раптом з’явилася нова інформація: група литовських фахівців вивчає схему теплопостачання міста та готує рекомендації для її оптимізації. Роботи проводяться на кошти європейського гранту 9,3 млн євро. Про це повідомив мер Кременчука Віталій Малецький 21 лютого, під час сесії Кременчуцької міської ради.


Над чим же тоді торік працювала фірма «Стікс-Оіл Інжиніринг» і за що отримала гроші? «ТелеграфЪ» найближчим часом спробує це з’ясувати.


І наостанок - про тарифи на опалення

Для чого ми так детально розповідаємо про закупівлі? Річ у тім, що витрати КП «Теплоенерго» напряму впливають на наші з вами кишені. Бо з цих виробничих витрат і формується собівартість опалення та гарячої води. «Економічно обгрунтований рівень» вартості послуг, як пишуть виробники та постачальники тепла, готуючи чергове підвищення тарифів.


Теплові тарифи у Кременчуці – одні з найвищих в Україні. Але це ще не межа – 25 лютого КП «Теплоенерго» на слуханнях представить нам черговий «економічно обгрунтований рівень» - підвищення тарифів ще на 8,5%. Чи, все-таки, економічно НЕ обгрунтований? Зважаючи на те, що ми розповіли вам про закупівлі «Теплоенерго».



Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Моніторинг закупівель зі сфери соціальної інфраструктури та комунальних послуг у Кременчуці». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження» 


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

0
25 лютого 2019 10:07

Неужели не осталось принципиальных следователей и прокуроров, способных довести до логического завершения хоть одно из подобных дел? Вот стыдно смотреть уже, как "Теплоэнерго", коммунальное, кстати, предприятие, плевать хотело на все приличия...Воровать и тут же перекладывать обязанности восполнить украденное на плечи жителей города. При этом не забывая делать печально-честное лицо (в лице руководителей предприятия и города), рассказывая, как предприятию тяжело выживать.

 


5 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх