Риба-пила публічних закупівель завелася у Кременчуці на «Теплоенерго» та водоканалі

11.12.2018, 09:06 Переглядів: 6 588

 

Моніторинг показав: лідерами прямих закупівель (без торгів та економії) є департамент ЖКГ, КП «Кременчукводоканал» та КП «Теплоенерго». Загалом же тенденція така: половина грошей на закупівлях витрачається без тендерів - і без економії

На тендері – як на базарі. Можна поторгуватися в системі електронних закупівель ProZorro та отримати «здачу» - тобто зниження ціни. А можна купити без торгу – переважно так, на жаль, і роблять ті, хто витрачає наші з вами гроші. Символічні торги влаштували 10 грудня активісти ГО «Європейський клуб», представляючи результати моніторингу 19 кременчуцьких замовників.


 


А сенс такий: якщо купувати «вроздріб» по 5 копійок – не зекономиш нічого. А якщо оптом на гривню – тут уже можна поторгуватися та отримати здачу. Бо свій товар запропонують принаймні два продавці.


 



Про це й говорила керівниця моніторингового проекту Лариса Гориславець.


 

 

Довідка

Кого моніторили?

Виконком Кременчуцької міськради та його окремі структурні підрозділи: управління у справах сімей і дітей; управління культури і туризму; управління у справах молоді та спорту; департамент ЖКГ.

Комунальні підприємства: «Міськсвітло», «Теплоенерго», «Кременчукводоканал», «Спецкомбінат ритуальних послуг», КТУ, КАТП 1628, «Благоустрій Кременчука», ШРБУ, «Управління капітального будівництва».

Комунальні заклади культури: «Міський парк культури і відпочинку «Придніпровський», парк «Крюківський», парк «Кагамлицький», «Міський сад».

За який період?

За 10 місяців 2017 року та за 10 місяців 2018 року (січень-жовтень)

 

 У нас є дві новини за результатами моніторингу – одна добра, інша – погана.

 

Почнемо з доброї новини: за 10 місяців 2018 року ті, кого ми моніторили, зекономили 17,38 млн грн коштів, і все це завдяки торгам та системі ProZorro. Середній відсоток зниження ціни по 19 замовниках, які опинилися під нашим пильним поглядом, склав 12,2%.

 

А тепер погана новина – вони не зекономили для нас майже стільки ж – 17,36 млн грн. Принаймні не зробили спроби зекономити (сума порахована від середнього відсотку зниження ціни на конкурентних торгах за умови, якби замовники не оминали торги. Тепер про це – більш докладно. Поволі ми вводитимемо термінологію та поняття Закону «Про публічні закупівлі». А ви – подумайте, що громада могла б витратити оті не зайві там 17 мільйонів? Ми ще повернемося до цього питання, і навіть дамо вам підказки.

 

Закупівлі без тендерів

Моніторинг показав: кременчуцькі розпорядники коштів стали частіше купувати не на «базарі» - не на відкритих торгах, а в одного постачальника, через пряму угоду.  А відтак немає конкуренції – немає й економії. Так, результати аналізу по 19 замовниках (список вище) за допомогою модулю bi.prozorro.org показали:


44,5% неконкурентних закупівель відбулося за 10 місяців 2017 року, водночас  конкурентні склали більше половини – 55,5%;


Клікніть для збільшення

 


Та у 2018 році кількість неконкурентних закупівель за цей же період збільшується до 47,6% - як вже й сказали ми від початку, це майже половина всіх закупівель замовників. (Ми маємо на увазі угоди на суму від 50 тисяч гривень та вище, звіт про які в обов’язковому порядку потрапляє до системи ProZorro).


 



 

Зауважимо: замовник не завжди винен у тому, що закупівля не конкурентна. Так, якщо він оголошує тендер, але на нього двічі приходить менше двох учасників, торги скасовують. Натомість застосовують переговорну процедуру закупівлі і одного замовника – як, наприклад, це було з підрядом на 30 мільйонів – реконструкцію парку «Придніпровський».

 

Солодкі «допороги», Або як обійти тендер

Але є інші випадки – законно уникнути торгів на так званих допорогових закупівлях – і тут виникає великий корупційний ризик, бо якщо немає торгів – виникає спокуса заплатити бюджетними грошима за товар куму-свату-брату за завищеною ціною.

 

Довідка. Що таке допороги?

  • Для розпорядників бюджетних коштів це товари та послуги на суму до 200 тис грн і роботи на суму до 1,5 млн грн.
  • Для замовників, які здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання це товари та послуги на суму до 1 млн грн і роботи – до 5 млн грн (відповідно до Закону «Про публічні закупівлі»). Серед наших об’єктів моніторингу під таке визначення потрапляють КП «Кременчукводоканал» та КП «Теплоенерго».


І яку ж частку відіграють оці солодкі допороги, які можна за бажання роздати «своїм людям» у неконкурентних закупівлях?

  • 2017 рік  – 61% неконкурентних закупівель припадає на допороги.


 

  • 2018 рік – 59% неконкурентних закупівель припадає на допороги

 

Скільки ж грошей витратили без тендерів наші 19 замовників на допорогах з економією 0%?


  • 83,5 млн грн – сума всіх допорогових договорів за 10 місяців 2017 року
  • 144,7 млн грн - сума всіх допорогових договорів за 10 місяців 2018 року – як бачимо, ставки ростуть!

Найбільшими ж сумами допорогів оперують:

  • департамент ЖКГ - 45 млн грн;
  • водоканал - 43 млн грн;
  • КП «Теплоенерго» - 19 млн.грн.


У «Теплоенерго» та на водоканалі завели рибу-пилу

Напевне, ви трохи втомилися від цифр. Але ми ж обіцяли вам рибу! Так от – про рибу-пилу.


Про рибу ми не самі вигадали - це спільнота DoZorro – портал, завданням якого є громадський моніторинг публічних закупівель:


«Закупівельна риба-пила полюбляє, всіляко оминаючи води ProZorro, жерти велику рибу
Молоді особини риби-пили, формуючи свої маршрути, намагаються не перетинати поріг ProZorro (глибину від 200 тисяч гривень). Це можна пояснити тим, що хай у ProZorro водиться найбільша риба, але й також — конкуренція. Пилити складніше.
Тому ідеальна глибина для молодої риби-пили — від 190 до 200 тисяч гривень. Можливо, рибина там не така велика і м’ясиста, але й не планктон. До того ж, якщо з’їсти одразу кілька— можна нормально набити пузо й попиляти бюджет».


Далі йдуть поради, як вловити цю паскудну рибу-пилу. Для нас це було справою честі. Бо вона, така зараза, пилить на закупівлях не лише державний, але й місцевий бюджет. А бюджет Кременчука складається на 74% з ПДФО – податку з доходів фізичних осіб, тобто тих грошей, які кожен із нас сплачує із зарплати.


І ми придивилися до наших замовників та закупівель (2018 рік) за допомогою модулю аналітики DoZorro. В першу чергу звернули увагу на особливих – чия «глибина» більша – пороги від мільйона на товари та послуги і від 5 млн на роботи. А відтак і ухилення від тендерів коштує платникам податків дорожче.


Особливо вразило нахабство КП «Теплоенерго» - це підприємство весь час скаржиться на бідність, і виконком його жаліє та втретє за рік підвищує тарифи для населення на тепло і гарячу воду. А воно безсовісно тринькає гроші на допорогах. Усього ж однієї гривночки не вистачило до тендеру!


Допорогові закупівлі

Замовник

Товар/послуга, роботи

Виконавець

Сума, грн

«Теплоенерго»

Теплообмінники

ТОВ «Регіон центр груп»

997 942

«Теплоенерго»

Розробка схеми оптимізації роботи централізованої системи 

 

ТОВ «Стікс Оіл Інженіринг»

999 999 

«Кременчукводоканал»

Генератори змінного струму

 

ТОВ «Компрессорс Інтернешнл»

996 000

«Кременчукводоканал»

Механо-монтажні роботи

 

ТОВ «Енергозберігаючі технології»

4 948 496 

 

Як боротися з рибою-пилою? Знизити пороги закупівель, як це роблять інші міські ради. Так, курс на економію взяли Дніпро, Маріуполь, Вінниця та інші. У Дніпрі та Маріуполі було зафіксовано найнижчий поріг - 3 тис.грн., у Вінниці - 50 тис.грн. Та наша міська рада не ухвалила рішення про зниження порогу закупівель, хоч такий проект свого часу навіть потрапив до порядку денного.

 

Виходить, депутатам вигідна риба-пила? Ми придивимося до закупівель ще уважніше. Далі буде.

 

І наостанок – пропонуємо вам опитування, куди б ви витратили 17 мільйонів, які гіпотетично можна було б зекономити, якби замовники не уникали тендерів? Можна вибрати кілька варіантів. Думайте про те, що це наші гроші.


 

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Моніторинг закупівель зі сфери соціальної інфраструктури та комунальних послуг у Кременчуці». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження»

Автор: Тетяна Донченко Фото: Олеся Мусієнко

Куди б ви витратили 17 мільйонів гривень, якби їх зекономили, а не розтринькали на допорогах?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх