Кому відмовляють у субсидії: хто з кременчужан у зоні ризику

29.07.2018, 14:01 Переглядів: 16 442

 

Зміни у Порядку призначення субсидій, які набули чинності у травні цього року, несподівано «вдарили» й по тих громадянах, які отримують легальні доходи. Механізм надання субсидій наразі не враховує всі нюанси з доходами. Сьогодні ми розповімо про тих, хто у зоні ризику, та як мінімізувати ці ризики, щоб отримати субсидію

Редакція «Телеграфа» отримала чергову «порцію» запитань про субсидії від читачів. Здебільшого вони стосувалися відмов у призначенні субсидій на житлово-комунальні послуги. При цьому кременчужани повідомляли, що відмовляють навіть родинам, які, на перший погляд, мають цілком офіційні доходи, і зарплата не менша за мінімальну (тобто, на перший погляд, наявні всі умови Порядку призначення субсидій для того, щоб отримати цю допомогу).


Та, як з’ясувалося, якщо ти отримуєш мінімалку – все одно ти в зоні ризику і можеш отримати відмову. Чому ж так виходить? «ТелеграфЪ» сьогодні розгляне ризиковані ситуації.



 


Сходив у відпустку – можеш залишитися без субсидії

«У мене запитання про зміни до Порядку призначення субсидій до фахівців соцзахисту населення. Родина складається з молодих вчительки, лікаря та двох дітей. Вчителька отримала відпускні у минулому липні, а у 3 кварталі 2017 року зарплата вийшла менша за мінімальну, внаслідок чого у субсидії відмовлено. Далі лікар побував на лікарняному, його зарплата також вийшла менша за мінімальну. Можливо, на наступний період у субсидії також буде відмовлено. При цьому всі доходи цілком офіційні. Цього разу заплатили за комуналку без субсидії (відпускні), бо якщо утвориться борг, у субсидії також буде відмовлено. А як же далі? Це називається адресна допомога?» - про свою ситуацію з субсидією нас повідомила читачка сайту telegraf.in.ua.


У чому небезпека

Згодом ми отримали ще кілька тривожних сигналів: люди, які працюють на офіційну мінімалку, повідомляли, що через відпустки вони позбулися субсидій - їм надійшли повідомлення про відмову. Чому таке трапляється?


Розглянемо, як працює наразі оновлений механізм призначення субсидій. Відповідно до нього, субсидія призначається двічі на рік – у травні та жовтні.  У травні цього року (на неопалювальний період) враховуються доходи за 3-й та 4-й квартал 2017 року. При цьому мінімальна заробітна плата враховується на рівні, який був встановлений на початок періоду за який враховуються доходи на той час – це 3200 гривень на місяць. Водночас, відпускні (відповідно до законодавства) нараховуються за попередні календарні 12 місяців (перед тим місяцем, коли людина пішла у відпустку). Тепер згадаймо, якою була мінімальна заробітна плата у 2016 році – це вдвічі менше, ніж у 2017 році – 1600 грн.


Тепер повернемося до питання читачки-вчительки (і таких же, як вона, в кого доходи на рівні мінімалки або не набагато більші). Якщо людина пішла у відпустку у липні, при нарахуванні відпускних врахують доходи з липня 2016 року до липня 2017 року (попередні 12 календарних місяців). Відтак той, хто працює на мінімальну зарплату, отримає за місяць, на який припадала відпустка, доходи, менші за мінімалку. І за рахунок цього середньомісячний сукупний дохід, який слугує базою для нарахування субсидії, вийде меншим за мінімальну зарплату. А це – відмова у призначенні субсидії (принаймні на загальних підставах). Бо чинний «вдосконалений» механізм призначення субсидій нюанс із відпускними не враховує!


У жовтні субсидію призначатимуть заново (на опалювальний період) і при цьому враховуватимуть доходи за 1-й та 2-й квартал 2018 року. Тобто це означає, що з субсидією «влітають» ті, хто працює на мінімалку, сходив у відпустку в цей період і не отримував ані премій, ані допомоги на оздоровлення, які могли б «перекрити» різницю між мінімальною зарплатою у 2018 році (3 723 грн) та мінімальною зарплатою у 2017 році (3 200 грн), яка вплине на розмір відпускних. Проте в Крюківському УСЗН зауважують, що бюджетники не мають постраждати. Бо, відповідно до п. 10 Постанови КМУ №100 від 08.02.1995 зі змінами, у випадках підвищення тарифних ставок (у даному випадку - у зв’язку з підвищенням мінімалки) середній заробіток (це стосується і відпускних) має коригуватися на коефіцієнт підвищення.


Відпустка за власний рахунок для працівника з мінімалкою означає фактично стовідсоткову втрату субсидії.


Що робити

По-перше, в жодному разі не погоджуватися на відпустку за власний рахунок, якщо працюєте на мінімалку і отримуєте субсидію (а таким способом економії грішать і бюджетні установи, і комунальні підприємства).


По-друге, пам’ятайте: якщо таке вже трапилося, і відпустка таки зменшила ваш офіційний дохід, є ще одна «опція», аби не втратити субсидію: звернення на комісію при виконавчому комітеті. Людина має право навіть у наступному місяці (після отримання відмови у наданні субсидії) звернутися повторно і вказати, що хоче, аби її заяву розглянула комісія, зважаючи на обставини (це відпустка).


Як роз’яснила Людмила Ревега, начальник управління соцзахисту населення, комісія при цьому враховуватиме сплату єдиного соціального внеску, і якщо ЄСВ сплачено за два місяці, що передують місяцю звернення, комісія врахує цей факт і призначить субсидію. Обов’язково при цьому складається й акт обстеження матеріально-побутових умов – тобто до вашої оселі завітає соціальний інспектор.


Який дохід при цьому враховуватиметься при призначенні субсидії. Як зазначає Людмила Ревега, комісія керується конкретними обставинами, наприклад – складні життєві умови, за яких дохід може бути враховано й у фактичному розмірі, й у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1762 грн).


Проте загальне «правило» - враховується дохід на рівні 3-х розмірів прожиткового мінімуму (наразі це 5 286 гривень). Проте комісія, зважаючи на обставини, може врахувати фактично нараховані доходи. І зазвичай у випадку з бюджетниками застосовуються фактично нараховані доходи.


Людмила Ревега також повідомила, що на недосконалість нововведень у призначенні субсидій, які не враховують ситуацію з відпустками, вже звернули увагу в обласному департаменті соціального захисту населення та звернулися з листом до Мінсоцполітики. Обласний департамент просить КМУ внести зміни до механізму призначення субсидій. Та поки що ситуація така, як ми описали вище.


Сходили на лікарняний – зверніться по субсидію через комісію

Друга частина питання нашої читачки стосується лікарняного, який теж може вплинути на розмір доходів (адже лікарняний не виплачують «місяць у місяць»). Таке ж питання ставить інший наш читач:

«Питання про субсидії для людини, яка тривалий час перебуває на лікарняному, якщо, припустимо, вона працює в бюджетній сфері міста й оформлена на мінімальну зарплату. Терміни лікарняного 120 днів, або навіть 6-12 місяців, бувають такі випадки - якщо операції тривалі, травми в ДТП, онкологія, переломи і т. д. У таких випадках дуже часто сума заробітку за листком непрацездатності менша за мінімальну заробітну плату. Як вчинятимуть органи соцзахисту населення? Нададуть субсидію на основі рішення комісії або відмовлять у ній повністю? А якщо ще людина або її родина оформили кредит на операцію на пристойну суму? Відмовлять теж?»


У чому небезпека

Якщо людина перебувала на лікарняному, вона не втрачає право на субсидію – випадки розглядає комісія (нижче – коментар фахівця). Але небезпека в тому, що сама людина при автоматичному призначенні їй субсидії на новий період може не врахувати те, що її сукупний дохід за рахунок лікарняного зменшився і став менший за мінімалку. І не вказати, що заява на субсидію потребує розгляду комісії.


Що робити

З’ясуйте в бухгалтерії вашого підприємства (установи), як вплинув ваш лікарняний на сукупний дохід за період, який враховується при призначенні субсидії. Якщо дохід нижчий за мінімальну зарплату, зверніться із заявою, щоб питання призначення субсидії розглянула комісія. У цьому випадку заява розглядатиметься як складні життєві обставини, а дохід буде враховано на рівні фактичного. Якщо ви раптом не врахували своїх обставин із лікарняним, і в субсидії вже відмовлено – звертайтесь повторно і просіть, щоб ситуацію розглянула комісія. І надайте довідки про перебування на лікарняному.


- Якщо людина тривалий час перебувала на лікуванні, цьому є підтвердження від лікарняних закладів. Вони надають довідку ЛКК, що людина або перебувала в лікарні, або хворіла амбулаторно, і ми на комісії розглядаємо всі ці випадки позитивно. Ось і на останньому засіданні комісії був приклад, коли людина з цукровим діабетом пропрацювала лише три з половиною місяці, а весь інший час (період, який враховується при призначенні субсидії – ред.) була на лікарняному. Усі ці випадки розглядаються на комісії як складні життєві обставини, - коментує Марина Доценко, керівник департаменту соціального захисту населення та питань АТО виконкому.


СПЕЦТЕМА: ВСЕ ПРО СУБСИДІЇ


Мама в декреті ледь не залишилася без субсидії

У чому небезпека

«Допоможіть, будь ласка, (як то кажуть, чим і як зможете), в нашій ситуації з субсидіями. Зареєстровано і проживає в нашому будинку чотири людини: я, чоловік, двоє неповнолітніх дітей. Допомогу при народженні дитини оформляли на батька в серпні 2017 року. Тепер у Крюківському управлінні соцзахисту нам сказали, що субсидії нам не буде, бо я не маю доходу, незважаючи на те, що зараз я перебуваю у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років, а переоформити допомогу при народженні дитини на мене теж уже не можна. На гарячій лінії уряду з питань субсидій нам це підтвердили: якщо працездатний член сім’ї не має доходу (причини їх не хвилюють) – субсидії не буде, але прийняли наші два звернення і пообіцяли письмово відповісти». (Юлія О.)


Що робити

Згодом, коли ми зв’язалися з кременчужанкою, вона повідомила, що її питання таки вирішилося – у Крюківському управлінні соцзахисту дозволили переоформити допомогу на дитину з батька на матір, яка знаходиться у декретній відпустці. Як з’ясував «ТелерафЪ», для цього фахівці управління зверталися за консультацією до обласного департаменту соцзахисту. Ситуація з Юлією – не поодинока. І тому отримувачам субсидій краще від початку оформляти цей вид допомоги на того члена родини, який знаходиться у відпустці по догляду за дитиною і не має інших доходів. Або ще є «опція» переоформити допомогу, щоб не втратити субсидію.


Несплата ЄСВ: контролюйте свого роботодавця

У чому небезпека

Друга найрозповсюдженіша причина відмов у наданні субсидії – це несплата ЄСВ (єдиного соціального внеску), про це повідомляють у департаменті соцзахисту населення. До речі, нещодавно «ТелеграфЪ» отримав і повідомлення від управління Пенсійного фонду у Кременчуці про те, що близько третини підприємців-спрощенців не платять ЄСВ. Але у ФОПів (фізосіб-підприємців) можуть бути наймані працівники. І може так трапитися, що вони й гадки не мають про те, що за них не сплачено ЄСВ (адже за офіційно працевлаштованих ЄСВ платить роботодавець). Мало того, що потім це негативно вплине на пенсію, уже зараз, завдяки несплаченому ЄСВ, можна залишитися без субсидії.


Що робити

Єдиний вихід – контролювати, чи сплачує ЄСВ ваш роботодавець. Наразі зробити це дуже просто. Зареєструвавшись на порталі ПФУ - pfu.gov.ua, можна слідкувати онлайн за своїми страховими внесками (ЄСВ).



Для реєстрації треба або мати ЕЦП (електронний цифровий підпис), або отримати код доступу чи електронне пенсійне посвідчення (ЕПП) в управлінні Пенсійного фонду у Кременчуці.

Адреса Кременчуцького об’єднаного управління ПФУ: вул. Велика набережна, 9.


Якщо роботодавець «забуває» про ЄСВ, то чи варто працювати на такого добродія, залишаючи себе соціально незахищеним?


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх