Вулицями декомунізованого Кременчука

2.04.2016, 08:30 Переглядів: 7 769

Вулицями декомунізованого Кременчука

Імена видатних кременчужан у нових назвах вулиць

Нещодавно у Кременчуці перейменували 114 вулиць з «радянськими» іменами. Багато вулиць отримали «нейтральні» назви, на кшталт Тінистої та Липової. Є вулиці, яким дали імена відомих українських діячів, але не так багато названо на честь видатних кременчужан. Саме про наших земляків, якими варто пишатися, і чиї імена тепер носять вулиці міста, ми сьогодні розповімо.

 

 

Вул. Григорія Чуркіна (колишня назва – вул. Радянської міліції)

 

Вулицями декомунізованого Кременчука

 

Григорій Чуркін (1831– 1900) був відомим Крюківським купцем першої гільдії, старообрядцем, скотопромисловцем і землевласником. В історію Кременчука він увійшов як меценат.

У Крюкові зберігся гарний будинок купця Чуркіна, одна з небагатьох пам’яток архітектури Кременчука. Щоправда, за життя він не встиг його добудувати, і справу завершила дружина Чуркіна.

У 1881 році у Крюкові купець побудував старообрядницьку церкву Різдва Пресвятої Богородиці. Вона не збереглася.

Два роки поспіль до своєї смерті Григорій Чуркін був гласним Кременчуцької міської думи. Залишив по собі щедрі пожертви на розвиток Кременчука: на будівництво благодійних установ, на їх утримання. Завдяки йому у місті збудували приміщення притулку для сиріт та ремісничу школу – нині там розташоване ПТУ №26.

У Крюкові на щедрі пожертви мецената звели захисну дамбу від підтоплення, відкрили притулок для бідних. Міська дума із коштів, що залишив Чуркін, асигнувала 260 рублів на двох дітей у притулку для бідних і дві стипендії імені Чуркіна в розмірі плати за право навчання в Кременчуцькому залізничному училищі.

 

Вул. Академіка Герасимовича (колишня вул. Котлова)

 

Вулицями декомунізованого Кременчука

 

Борис Герасимович (1889-1937) – видатний український астроном. Народився у Кременчуці. Один із перших астрофізиків-теоретиків і фахівців у зоряній астрономії.

Три роки був у науковому відрядженні в Гарвардській обсерваторії. Після повернення працював у Пулковській обсерваторії (спочатку завідував астрофізичним відділом, потім став директором). Вивчав природу планетарних туманностей, джерела сонячної енергії, змінні зірки, Сонце, сонячні затемнення. Видав монографію «Сонячна фізика». Був членом багатьох наукових товариств у Німеччині, Великобританії, США.

Борис Герасимович став жертвою сталінських репресій. За звинуваченням в організації контрреволюційної групи пулковських астрономів був заарештований і розстріляний у 1937 році. Реабілітований посмертно.

Іменем Герасимовича названі місячний кратер та мала планета 2126 Герасимович.

 

Вулиця Лікаря О. Богаєвського (колишня вул. 40-річчя Жовтня)

 

Вулицями декомунізованого Кременчука

 

Овксентій Богаєвський (1848-1930) – видатний хірург, офтальмолог. Він наочно показав, що наука та прогрес можуть починатися не зі столиці, а з маленького містечка. Богаєвський працював старшим лікарем земської лікарні (нині Перша міська лікарня) і зробив її хірургічним центром, куди приїздили переймати досвід лікарі з усієї України. Одним із перших лікарів в умовах земської лікарні став широко впроваджувати порожнинні операції. Найбільше відомий його досвід операцій на очах, зокрема й з лікування катаракти. Видатному хірургу належить 85 наукових робіт.

Овксентій Богаєвський створив школу хірургів. Виступав за впорядкування і поліпшення діяльності земських медичних установ, зробивши зразковою на той час Кременчуцьку земську лікарню. Лікар займався й громадською діяльністю: був головою опікунської ради Кременчуцької жіночої гімназії.

 

Пров. Винахідників Бикових (колишій провулок Фурманова)

 

У XVIII сторіччі Кременчук дав світові талановитих винахідників у галузі гідравліки та кораблебудування. Це кременчуцький купець Дмитро Биков та його син Іван. Їх знали як винахідників водяних млинів та хитромудрих підйомних машин. Вони розробляли пристосування для підняття затонулих суден.

Судна, що спускалися по Дніпру до Чорного моря, часто не могли обійти кам'яні пороги і розбивалися. Дмитро Биков, живий свідок цих катастроф, разом зі своїм сином Іваном сконструював пристосування і машини, за допомогою яких кораблі вільно проходили пороги. У 1798 році Биков разом із сином прибув до Петербурга і представив в Адміралтействі-Колегії креслення різних водопідйомних машин і пристосувань. Діяльність Бикова була визнана «потрібною і корисною» для флоту.

Адміралтейство ухвалило на той час сенсаційне рішення, і за знання гідравліки та механіки провела Дмитра Бикова в чин IX класу з визначенням у гідравлісти по відомству. Тобто він отримав чин, якого не міг мати купець.

 

Пров. Дмитра Тьомкіна (колишній провулок Крупської)

 

Вулицями декомунізованого Кременчука

 

Композитор Дмитро Тьомкін (1894 – 1979) народився у Кременчуці. За своє життя став всесвітньо відомим, підкорив Голівуд. У Кременчуці його ім’я свого часу було незаслужено забуте, але тепер у місті є принаймні провулок на його честь.

Родина Тьомкіних жила у Кременчуці, і перші уроки музики Дмитро брав у своєї матері, а в 13-річному віці продовжив навчання в консерваторії Петербурга. Там же відбувся його професійний дебют у кіно: він складав музику до російських та французьких німих кінофільмів.

У 30-х роках він став одним із найпомітніших композиторів Голівуду. За свою понад 30-річну кар’єру у кіно Дмитро Тьомкін номінувався на Оскар 22 рази, і 4 рази отримував цю найпрестижнішу премію.

У нашому місті на честь великого композитора заснували музичний проект – «Тьомкінські дні».

(Далі буде)

 

У публікації використані статті істориків Д. Вирського, Н. Музиченко, матеріали Вікіпедії, проекту «Кроками світових геніїв».

 

 

"Кременчуцький ТелеграфЪ", №13 від 31 березня 2016 року.

Автор: Тетяна Донченко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх