Благовіщення. Кременчуцький протоієрей розповів про історію свята та послаблення під час посту

25.03.2024, 09:33 Переглядів: 1 071

Благовіщення для християн є радісною подією

Цьогоріч православні християни відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці за новими датами — 25 березня замість 7 квітня. Про історію великого свята в житті вірян та про послаблення під час Великого Посту розповів «Кременчуцькому Телеграфу» протоієрей, настоятель Свято-Миколаївського собору Володимир Макогон.

За словами священника, свято Благовіщення входить до числа дванадесятих, тобто, дванадцяти найважливіших після Великодня. 

Розповідати історію виникнення свята настоятель собору розпочав з народження Діви Марії. Розповідає, що Марія була довгоочікуваною дитиною, народилась в заможній сім'ї. Третину своєї худоби подружжя віддавало людям, які потребували допомоги. Її батько Яким був з царського роду, а мати Анна — з архієрейського. У шлюбі вони прожили 50 років, але дітей вони не мали, хоча і бажали їх завести, каже Володимир Макогон. 

— А вони просили: «Боже, даруй нам дитя» […] І ангел в’являється і каже: «Почуті твої молитви. Зачнеш дитя і народиш. І ось вони народжують дівчинку. І нарікають їй ім’я Маріам, що означає «госпожа», — розповідає Володимир Макогон.

У три роки Марію віддають у храм Єрусалимський, як і обіцяло у молитвах подружжя. Своє дитинство дівчинка проводить в храмі — вона постійно молилась і дотримувалась посту. 

— І коли прийшов час пришестя у цей світ Ісуса Христа, то ангел Божий являється цій вже Діві Марії, […] біля джерела і каже: «Радуйся, благодатна Марія, Господь з тобою». […] І він розказує їй, що вона зачне від Духа Святого і народить Спасителя світу, — говорить священник. 

Коли вже настав час покидати храм Марія обирає життєвий шлях — одружується з Йосифом, який був набагато старшим за неї, розповідає протоієрей. 

— За їхньою іудейською традицією, коли Діва приймала таке рішення, то для того, щоб вона мала захист, підтримку і чоловіка, який би їй допомагав і опікувався нею, вона могла обручитися зі значно старшим чоловіком, який за віком міг бути так, як її батько або навіть і дідусь, — говорить Володимир Макогон.

Як вказано у священній Євангеліє, через 6 місяців після зачаття Єлизаветою Іоанна Предтечі (попередник Ісуса Христа, що пророкував його пришестя) ангел Гавриїл являється в Назареті до Марії, яка обручена з Йосифом.

— Діва Марія була зворушена, можливо навіть налякана, як і явленням ангела, так і його зверненням. І ангел Гавриїл каже, не бійся. Господь з тобою. Ось зачнеш в утробі, каже ангел Марії, і народиш сина, і наречеш йому ім’я Ісус. Як може відбутися зачало? І ангел Гавриїл каже їй, сила Всевишнього осинить тебе, тому і народжуваний від тебе, святе, сином Божим наречеться, — розповідає Володимир Макогон.

Він додає, що для вірян Благовіщення — блага вістка від архангела Гавриїла до Діви Марії про те, що вона непорочно зачне від Святого Духа і народить Ісуса Христа — є радісною подією. Цей день церква відзначає богослужіннями та святковими піснеспівами.

— Ми повинні з вами звернути увагу на те, що Марія дає згоду бути співучасницею у справі спасіння роду людського. Вона так і каже ангелу. Так, я раба Господня і нехай буде мені за словом Твоїм. Ми бачимо, друзі, як Господь Бог готував Діву Марію до служіння Йому, яка висвітилася і виховувалася при храмі Єрусалимському. Тобто піст і молитва, неостанні труди і духовні роздуми, — каже священник.

Попри те, що Благовіщення припадає на Великий Піст, протоієрей зазначає, що у цей день обмеження послабляються. 

— На трапезі буде дозволятися до вживання червоне вино і риба або продукти із риби і рибної ікри, — каже Володимир Макогон.

Нагадаємо, кременчуцький протоієрей розповів про Прощену неділю і Великий піст.

Автор: Вероніка Білодід Відео: Кирило Воронцов
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх